De voordelen van crowdsurance voor zzp’ers

door | 29-04-2022 | Exploring

Je bent als zzp’er niet automatisch verzekerd van een inkomen als je arbeidsongeschikt raakt. Je kunt hier een aparte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor afsluiten. Dat kan verstandig zijn, want in sommige branches is de kans om tussen je 35e en 65e arbeidsongeschikt te raken meer dan 50%!

Dit risico dek je natuurlijk graag af. Maar een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’er heeft vaak een hoge maandelijkse premie. Gelukkig is er ook een voordeliger alternatief: crowdsurance.

01.

Wat is crowdsurance?

In tegenstelling tot een AOV, is crowdsurance géén verzekering. Crowdsurance is een collectief: een groep van ondernemers die elkaar helpen wanneer dat nodig is. Bijna) iedere zzp’er kan zich hierbij aansluiten. De enige voorwaarden zijn dat je op het moment van aanmelden 100% arbeidsgeschikt en jonger dan 60 jaar bent.

02.

Hoe werkt dat dan?

Als je mee wil doen aan crowdsurance betaal je eenmalig inschrijfkosten, en vervolgens maandelijks een kleine administratievergoeding. Het maakt niet uit of je een zzp’er bent of een bv hebt. In tegenstelling tot bij een AOV betaal je geen hoge maandelijkse premie. In plaats daarvan doe je donaties aan zieke deelnemers en al deze donaties bij elkaar opgeteld vormen het vangnet. Deelnemers dekken dus onderling het risico op arbeidsongeschiktheid.

Dat werkt natuurlijk twee kanten op: andere ondernemers doneren namelijk ook aan jou op het moment dat jij een tijdje niet kan werken. Crowdsurance is dus goedkoper én persoonlijker: je doneert namelijk liever aan een mede-zzp’er dan aan een verzekeringsmaatschappij.

03.

Verschillen met AOV

Crowdsurance is dus geen verzekering. Je meldt je dus ook niet ziek bij een verzekeraar, maar bij een onafhankelijke externe professional van de arbo-dienst. Deze persoon stelt vervolgens vast je voor minimaal 50% arbeidsongeschikt bent. Als dit het geval is, ontvang je maximaal 2 jaar donaties.

Als je ook een inkomen wil blijven houden wanneer je langdurig arbeidsongeschikt raakt, kun je crowdsurance alsnog combineren met een AOV. Dit scheelt flink in de kosten: omdat je namelijk 2 jaar ‘wachttijd’ hebt voordat je geld uit de AOV ontvangt, betaal je namelijk een veel lagere maandelijkse premie voor de AOV.

Met crowdsurance verbind je jezelf dus aan een netwerk van zzp’ers, die elkaar steunen wanneer dat nodig is. Wanneer je een rekening bij Knab hebt, kun je je makkelijk aanmelden via de app. Wil je eerst meer te weten komen? Dan vind je hier meer informatie over crowdsurance.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Stappenplan voor het maken van een goede planning

Stappenplan voor het maken van een goede planning

Tijdens je werk of als je veel te doen of te regelen hebt, dan is het maken van een planning essentieel. Een planning maken kan ervoor zorgen dat je niets vergeet, geen deadlines mist en dat je alles wat je moet doen ook echt afkrijgt. Het maken van een goede planning...

Tips om verzuim onder ICT’ers te voorkomen

Tips om verzuim onder ICT’ers te voorkomen

Een van de grootste uitdagingen in de ICT-branche is verzuim onder werknemers. Veel ICT'ers zijn dag in dag uit bezig met achter hun computerscherm te zitten, wat kan leiden tot fysieke en mentale uitputting. Het is dus belangrijk om verzuim door deze...

Herontdek focus met bullet journals

Herontdek focus met bullet journals

Voel je je overweldigd en niet gefocust? Ben je op zoek naar een hulpmiddel om je weer op weg te helpen met jouw doelen en doelstellingen? Bullet journals zijn de perfecte oplossing! Hier vind je hoe bullet journals je kunnen helpen de focus te hervinden, je doelen te...