Zelfstandigenaftrek, dit moet je weten!

door | 10-03-2022 | Business

Ben je een zelfstandig ondernemer? Dan kan je in aanmerking komen voor de zelfstandigenaftrek! Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Het is een belangrijke aftrekpost voor veel ondernemers met een eenmanszaak, dus check hier of je ervoor in aanmerking komt!

01.

Wat is zelfstandigenaftrek?

Zelfstandigenaftrek is een aftrekpost waar ondernemers met een eenmanszaak gebruik van kunnen maken. Bij het doen van je belastingaangifte kan je aangeven of je in aanmerking komt en als dit het geval is mag je een bepaald bedrag van je winst aftrekken. Dit betekent dat je minder inkomstenbelasting betaald, wat veel kan schelen. 

Zelfstandigenaftrek
02.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je komt in aanmerking voor de zelfstandigenaftrek als je een ondernemer bent voor de inkomstenbelasting en voldoet aan het urencriterium

Tip! Er zijn heel veel aftrekposten en fiscale regelingen waar je als ondernemer recht op kan hebben. Bekijk ze dus allemaal en check of je ervoor in aanmerking komt. Het kan namelijk elk jaar heel veel belastinggeld schelen. Ook kan je vaak voor investeringen bedrijfskosten aftrekken. Check dit dus!

03.

Hoe werkt het?

Zelfstandigenaftrek

Bij het doen van je belastingaangifte krijg je op het scherm ‘Ondernemersaftrek’ een aantal vragen. Deze vragen bepalen of je in aanmerking komt voor de zelfstandigenaftrek. Als dat zo is, wordt dit automatisch afgetrokken. Als je in een eerder jaar niet genoeg winst hebt behaald om de volledige zelfstandigenaftrek te gebruiken, kan je de rest van de aftrek verdelen over 9 jaar en het bedrag invullen op datzelfde scherm.

04.

Hoeveel is de zelfstandigenaftrek?

Het bedrag dat je mag aftrekken is elk jaar anders. Dit wordt bijgewerkt op de website van de Rijksoverheid. Hier staat per jaar precies hoeveel zelfstandigenaftrek je mag aftrekken bij hoeveel winst. 

Zelfstandigenaftrek is een van de vele aftrekposten waarmee je geld kan besparen. Het kan veel voordelen bieden, dus check echt of je hier als zelfstandig ondernemer recht op hebt! Wil je meer weten over belastingen en andere aftrekposten? Check dan ook onze How-To’s!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij...

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...