Elke ondernemer is verplicht om digitaal belastingaangifte te doen. Er zijn veel soorten belasting, maar gelukkig hoef je ze niet allemaal te betalen. Check goed welke belastingen je moet betalen en hoe je de belastingaangifte daarvan moet doen!
01.
Hoe moet je belastingaangifte doen?
Inkomstenbelasting
Over het algemeen heeft elk bedrijf een inkomen. Over de inkomsten moet je belasting betalen. De aangifte over de inkomstenbelasting doe je jaarlijks.
Btw (omzetbelasting)
De meeste bedrijven betalen omzetbelasting, maar hier zijn uiteraard uitzonderingen. Bij het verkopen van producten en diensten reken je btw, maar ook als je iets koopt betaal je btw. Het verschil tussen deze inkoop- en verkoopprijs betaal je aan of krijg je terug van de overheid. Meestal moet je elk kwartaal btw-aangifte doen, maar dit kan ook maandelijks of jaarlijks. Hoe vaak jij btw-aangifte moet doen hoor je van de Belastingdienst.
Vennootschapsbelasting
Je betaalt jaarlijks vennootschapsbelasting over de belastbare winst. Dit is niet voor elke ondernemer verplicht, namelijk alleen voor vennootschappen, zoals een bv, nv of vof.
Loonheffingen
Heb je personeel in dienst? Dan moet je loonheffingen op het salaris inhouden. Hier vallen de loonbelasting en premies voor verschillende verzekeringen onder. Je betaalt deze belasting per maand, half jaar of jaar. Hoe vaak voor jou geldt hoor je van de Belastingdienst.
Intracommunautaire leveringen
Dit is btw die berekend wordt over producten die vanuit Nederland naar een ander land binnen de EU wordt geëxporteerd. Als je onder de voorwaarden van deze levering voldoet, mag je 0% btw berekenen. Dit moet je wel vermelden op facturen. Als je niet aan de voorwaarden voldoet, is het 0%-tarief niet van toepassing.
Accijns en verbruiksbelasting
Accijns is een belasting die je moet betalen over bepaalde consumptieproducten, zoals producten met alcohol, tabaksproducten en brandstoffen. Je betaalt verbruiksbelasting over producten zonder alcohol, zoals water, vruchtensappen en alcoholvrij bier. Hoeveel belasting je moet betalen hangt af van het product. Je kan een vrijstelling krijgen voor deze belastingen.
Eerstedagsmelding
De eerstedagsmelding is iets waar de meeste ondernemers zich niet druk over hoeven te maken. Je hoeft deze alleen te betalen als de Belastingdienst je verplicht om dat te doen. Je moet deze belasting betalen als je bijvoorbeeld een vergrijpboete hebt gekregen omdat je de loonheffingen niet of te laat hebt betaald.
02.
Doe je aangifte met aandacht
Elke maand, elk kwartaal of elk jaar moet je belastingaangifte doen. Ondanks dat het niet heel ingewikkeld is, is het wel belangrijk dat je het goed doet en dat je weet wat de Belastingdienst van je verwacht. Hoe vaak moet je welke belastingen betalen.
Check onze story voor een overzicht van de verschillende soorten belastingen!
03.
Belastingaangifte laten doen
Je kan zelf je belastingaangifte doen, maar als je dat niet wilt kan je het ook laten doen. Dit kan je namelijk vragen aan jouw boekhouder, accountant, belastingadviseur of een salarisbureau. Check wat je moet weten als je iemand anders jouw belastingaangifte wil laten doen!
04.
Belastingaangifte doen vanuit het buitenland
Woon je in het buitenland en betaal je over bijna je hele inkomen inkomstenbelasting in Nederland? Dan geldt de regeling voor kwalificerende buitenlandse belastingplicht. Als je voldoet aan de voorwaarden van deze regeling heb je recht op dezelfde aftrekposten en voordelen als een inwoner van Nederland.
Als je niet voldoet aan deze voorwaarden, is het belangrijk om te checken welke regelingen er gelden in het land waar je woont.
05.
Check wat je moet weten!
Het is belangrijk dat je weet voor welke belastingen je hoe vaak aangifte moet doen. De eerste paar keer kan het onwennig zijn, maar hoe vaker je belastingaangifte doet, hoe beter het zal gaan.
Check onze andere artikelen voor meer informatie over belastingen!