Service Level Agreement, wat is het?

door | 3-05-2022 | Business

Een Service Level Agreement (SLA) is een juridisch document dat de kwaliteit van je geleverde dienst vastlegt. Maar wat heb je er nou eigenlijk aan? Alles dat moet weten over een SLA en het opstellen hiervan vind je in deze blog!

01.

Wat is een Service Level Agreement?

Een service level agreement (SLA) is een overeenkomst waarin het kwaliteitsniveau waar je product of dienst aan moet voldoen beschreven staan. De overeenkomst bevat in meetbare termen waar het product en de dienst aan moeten voldoen. Doordat de kwaliteit van het product en de dienst van te voren al zijn vastgelegd, voorkom je misverstanden over de dienst, de kwaliteit of beschikbaarheid. 

Service Level Agreement
02.

Wanneer gebruik je een Service Level Agreement?

Service Level Agreement

Niet elke ondernemer heeft een SLA nodig, maar als je een dienst levert kan het zeker in je voordeel werken. Zo kan een SLA voordelen bieden als je bijvoorbeeld werkt in de gezondheidszorg, ICT-dienstverlening, postbezorging en facilitaire dienstverlening. 

De afspraken die je maakt in een SLA hangen af van je branche en de werkzaamheden die je uitvoert. Zo is het voor een ondernemer in ICT-dienstverlening handig om afspraken te maken over cloudopslag, software of hosting, maar dit is natuurlijk niet relevant voor iemand in de gezondheidszorg.

Als je een SLA hebt is het belangrijk dat je deze deelt met klanten. Het is handig om deze tussen je offerte en factuur te sturen. Je kan hem natuurlijk ook meesturen met je offerte, maar het is slim om te wachten totdat de klant akkoord gaat met de offerte.

03.

Een Service Level Agreement opstellen

Er bestaat geen standaard Service Level Agreement. Dit moet allemaal maatwerk zijn. Het is belangrijk om te kijken naar wat belangrijk is voor jou en voor je klanten en of hier afspraken over gemaakt moeten worden. Natuurlijk kan je zelf een SLA opstellen, maar omdat dit een belangrijk document is dat juridisch kloppend moet zijn wordt aangeraden om dit uit te besteden aan een professional, zoals Young Law.

Wil je toch zelf aan de slag? Online zijn veel voorbeelden te vinden van hoe een Service Level Agreement eruit ziet en wat er specifiek aan jouw dienst in moet komen.

Service Level Agreement

Een Service Level Agreement is handig om te hebben als je als ondernemer een bepaalde dienst verleent. Hoe een SLA eruit ziet hangt echter sterk af van wat voor dienst je levert en in welke branche je dat doet. Het is slim om voor dit juridische document een professional in te schakelen, maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag met een Service Level Agreement. 

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij...

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...