Een Service Level Agreement (SLA) is een juridisch document dat de kwaliteit van je geleverde dienst vastlegt. Maar wat heb je er nou eigenlijk aan? Alles dat moet weten over een SLA en het opstellen hiervan vind je in deze blog!
01.
Wat is een Service Level Agreement?
Een service level agreement (SLA) is een overeenkomst waarin het kwaliteitsniveau waar je product of dienst aan moet voldoen beschreven staan. De overeenkomst bevat in meetbare termen waar het product en de dienst aan moeten voldoen. Doordat de kwaliteit van het product en de dienst van te voren al zijn vastgelegd, voorkom je misverstanden over de dienst, de kwaliteit of beschikbaarheid.

02.
Wanneer gebruik je een Service Level Agreement?

Niet elke ondernemer heeft een SLA nodig, maar als je een dienst levert kan het zeker in je voordeel werken. Zo kan een SLA voordelen bieden als je bijvoorbeeld werkt in de gezondheidszorg, ICT-dienstverlening, postbezorging en facilitaire dienstverlening.
De afspraken die je maakt in een SLA hangen af van je branche en de werkzaamheden die je uitvoert. Zo is het voor een ondernemer in ICT-dienstverlening handig om afspraken te maken over cloudopslag, software of hosting, maar dit is natuurlijk niet relevant voor iemand in de gezondheidszorg.
03.
Een Service Level Agreement opstellen
Er bestaat geen standaard Service Level Agreement. Dit moet allemaal maatwerk zijn. Het is belangrijk om te kijken naar wat belangrijk is voor jou en voor je klanten en of hier afspraken over gemaakt moeten worden. Natuurlijk kan je zelf een SLA opstellen, maar omdat dit een belangrijk document is dat juridisch kloppend moet zijn wordt aangeraden om dit uit te besteden aan een professional, zoals Young Law.
Wil je toch zelf aan de slag? Online zijn veel voorbeelden te vinden van hoe een Service Level Agreement eruit ziet en wat er specifiek aan jouw dienst in moet komen.

Een Service Level Agreement is handig om te hebben als je als ondernemer een bepaalde dienst verleent. Hoe een SLA eruit ziet hangt echter sterk af van wat voor dienst je levert en in welke branche je dat doet. Het is slim om voor dit juridische document een professional in te schakelen, maar je kan natuurlijk ook zelf aan de slag met een Service Level Agreement.