Hoe kan je een eigen bedrijf starten?

door | 17-08-2021 | Bedrijf starten, Business

Een eigen bedrijf starten is steeds populairder aan het worden. De ene na de ander startup schiet uit de grond. De grootste groei hiervan zit in de jonge doelgroepen, de Hustlers! Maar voor veel jongeren is een eigen bedrijf starten nog steeds een droom. Het voelt als iets dat nog ver weg is. Dit kan komen doordat je er nog niet klaar voor bent, of dat je niet weet waar je moet beginnen. Waar begin je mee bij het starten van een eigen bedrijf? Kan je al beginnen als student? Kan je een bedrijf beginnen zonder geld? In deze blog helpen we je op weg met de eerste stappen en beantwoorden we al je vragen over het starten van een eigen bedrijf.

01.

Eigen bedrijf starten zonder geld

Een eigen bedrijf starten zonder geld; je hoort tegenwoordig steeds vaker dat mensen dit willen. Ze hebben de vraag of dit kan, ‘zonder geld een bedrijf starten’? Eigenlijk niet, want de Kamer van Koophandel vraagt je direct al om 50 euro voor je inschrijving. Als je een bedrijf wilt starten zonder geld moet je je eerst afvragen waarom je een bedrijf wilt starten zonder geld. Het kan natuurlijk zijn dat je geen geld hebt. Dat kan een reden zijn waarom je een eigen bedrijf wilt starten zonder geld in te leggen. Maar als je echt een eigen bedrijf wil en je hebt geld, waarom gebruik je het dan niet? Het hoeft niet veel te zijn, maar een klein beetje kan je al veel helpen.

Je kan een eigen bedrijf starten zonder geld, maar de slagingskans is veel groter wanneer je er een beetje geld voor inlegt. Dit hoeft niet meer dan honderd euro te zijn. Al is het alleen maar om je website te hosten of een Shopify account te betalen. Als je vertrouwen hebt in je jezelf en in je bedrijfsidee haal je die kleine investering er zo weer uit. Je kan dus wel zonder geld een eigen bedrijf starten, maar je krijgt veel meer resultaat wanneer je er in durft te investeren. 

02.

Eigen bedrijf starten vanuit huis

Steeds meer mensen willen een eigen bedrijf starten vanuit huis. Vroeger kwam er veel bij kijken als je een eigen bedrijf ging starten. Je had veel dingen nodig, zoals een werkruimte, voorraad, apparatuur etc. Tegenwoordig is het gelukkig veel makkelijker. Vaak ben je enkel nog maar een laptop en een internetverbinding nodig. That’s it! Natuurlijk kan je nog steeds niet alle soorten bedrijven starten vanaf je zolderkamer, maar veel mogelijkheden zijn er wel. Dingen die je kan doen als je eigen bedrijf wil starten vanuit huis zijn:

  • Dropshipping
  • Blogsite beginnen
  • Online marketing agency 
  • Applicatie ontwikkelen
Hoe kan je een eigen bedrijf starten?

Het voordeel van bovenstaande is dat je vaak alleen je eigen skills nodig bent en daarnaast een minimale investering. Geen kantoorruimtes, geen voorraden of dure apparatuur.

Je hoeft natuurlijk niet geliijk vast te zitten aan je business. In deze video vertelt Thijs van Webshop Agency over zijn ervaringen als dropshipper en hoe dat hem heeft geholpen bij het starten van zijn agency.

03.

Eigen bedrijf starten naast baan

Een eigen bedrijf starten naast je baan klinkt vaak als iets wat lastig is. Je hebt natuurlijk een stuk minder tijd dan wanneer je geen baan zou hebben. Vaak denken mensen hierdoor dat ze geen eigen bedrijf kunnen starten naast werken in loondienst. Ze denken dat ze eerst veel geld moeten hebben, zodat ze kunnen stoppen met werken, of nog maar weinig kunnen werken. Alle focus en alle tijd moet naar het eigen bedrijf. Natuurlijk heeft het voordelen als je 5 dagen in de week tijd hebt in plaats van 1 dag of alleen avonduren en het weekend. Maar dit betekent niet dat je geen eigen bedrijf kan starten naast je baan. Het hebben van een baan kan juist voordelen hebben.

Hoe kan je een eigen bedrijf starten?

Ten eerste heb je een vaste inkomensstroom waaruit je geld kan halen voor investeringen. Hierdoor kan het zijn dat je sneller dingen kan uitbesteden of dat je sneller resultaat haalt. Je ziet vaak dat mensen zelf een website bouwen, terwijl dit zoveel tijd kost. Hoe makkelijk is het als je deze gewoon kan laten maken doordat je er het geld voor hebt! Ten tweede kan het een voordeel zijn dat je werkzaam bent binnen een netwerk waaruit je goede contacten en samenwerkingen kan halen. De juiste samenwerking kan je bedrijf een grote boost geven. Als derde kan je nog steeds dingen leren vanuit je werkveld die je kan gebruiken voor je eigen bedrijf.

Een eigen bedrijf starten naast je baan kan dus eigenlijk prima. Het wordt natuurlijk alleen wel makkelijker als je hier wat extra tijd voor hebt. Dus een goed tip is om te kijken of je tenminste een dag in de week minder kan werken. Deze dag kun je dan perfect gebruiken om te focussen op je eigen bedrijf.

04.

Eigen bedrijf starten als student

Het is wordt steeds populairder om een eigen bedrijf te starten als student. Veel jongeren zien het niet zitten om hun hele leven voor een baas te werken en willen voor zichzelf starten. Tijdens je studie een eigen bedrijf starten is dan een goede oplossing. Het voordeel is dat wanneer je nog student bent je vaak veel meer vrije tijd hebt om je eigen onderneming te starten. Het enige nadeel is wel dat je financieel er vaak minder sterk voor staat dan wanneer je bijvoorbeeld al zou werken. Een voordeel is wel weer dat je de druk minder hoog ligt en je niet direct succes hoeft te behalen. Wanneer je op jezelf woont en niet meer studeert heb je een inkomen nodig. Maar als je of nog bij je ouders woont of kan overleven op geld van ome duo, dan heb je nog even de tijd. Dit kan een stuk meer rust en ook meer mogelijkheden geven voor je eigen bedrijf. Ben je nog jong en wil je zo snel mogelijk je eigen bedrijf starten als student, dan is dit zeker mogelijk!

05.

Kosten van een eigen bedrijf starten

Aan een eigen bedrijf starten zitten kosten verbonden. Hier kan je in principe niet om heen. Je moet natuurlijk de Kamer van Koophandel 50 euro betalen voor de inschrijving van je bedrijf. Gelukkig hoeft het verder helemaal niet duur te zijn. Vaak kom je al heel ver met enkel een paar honderd euro. Hoeveel je eigen bedrijf starten gaat kosten is verder heel afhankelijk van wat je gaat doen en wat je nodig hebt.

Hoe kan je een eigen bedrijf starten?

Het eerste waar je naar moet kijken is de rechtsvorm van je bedrijf. Als je kiest voor een bv of nv ben je bijvoorbeeld notariskosten kwijt. De kosten hiervoor kunnen variëren tussen de 200 en 1000 euro. Als je hierop wilt besparen is het goed om te kijken welke rechtsvorm het beste bij je bedrijf past. Vaak is een eenmanszaak het beste als je in je eentje een bedrijf start. Met meerdere personen zijn er verschillende opties. 

Daarna moet je gaan kijken wat je echt nodig bent en wat je zelf kan en wil doen. Op de meeste onderdelen kan je vaak besparen wanneer je je bedrijf gaat starten. Zaken als kantoorruimte en opslagruimte zijn grote kostenposten. Wanneer je dit niet nodig bent moet je lekker vanuit huis beginnen. Of kijk naar oplossingen zodat je geen voorraden nodig hebtt, zoals dropshipping. Of begin met kleine producten die je thuis kan opslaan. Ook zaken als je boekhouding kan je eerst prima zelf doen. Dit vind je waarschijnlijk helemaal niks en ga je zo snel mogelijk uitbesteden als je inkomsten hebt. Maar voor het begin is dit wel iets waar je op kan besparen. 

Een ander onderdeel is het maken van een website. Je kan prima beginnen met een basis website die je zelf hebt gebouwd. Als je echt een top site wil met alle er op en eraan kan je deze altijd later nog laten bouwen door een professional. Aan een eigen bedrijf starten zijn kosten verbonden maar in principe ben je niks meer verplicht dan het geld voor de Kamer van Koophandel. De rest is puur afhankelijk van wat je gaat doen en wat je nodig hebt.

06.

Stappenplan eigen bedrijf starten

Er komt veel kijken als je een eigen bedrijf gaat starten. Er zijn vele onderdelen die gedaan moeten worden. Je kan het zo groot en uitgebreid maken als je zelf wil. Belangrijk is dat je je in het begin focust op de stappen die je moet zetten. Dingen als een visitekaartje kunnen leuk zijn, maar gaan je niet helpen bij het starten. Om het overzichtelijk voor je te maken waarmee je het beste kan beginnen hebben we een stappenplan om je eigen bedrijf te starten voor je opgesteld. 

Wanneer je het stappenplan volgt heb je de basis voor je bedrijf staan. Dan komt de volgende stap, namelijk het vinden van klanten. Dit begint vaak met het maken van een eigen website of webshop. Dit kan je zelf doen met bijvoorbeeld WordPress of Shopify maar je kan het ook uitbesteden. Het voorbeeld aan het zelf doen is dat je geen kosten kwijt bent. Echter kost dit je veel tijd die je ook voor andere dingen had kunnen gebruiken. Wanneer je de investering kan missen zou het je veel kunnen opleveren om het uit te besteden. Dit kan je doen bij een design agency als Maintain Design.

07.

Marketing van je eigen bedrijf

Als je website staat is het tijd voor een van de belangrijkste onderdelen binnen het ondernemerschap. Dit is je marketing. Hoe gaan de klanten jouw bedrijf vinden? Het wordt aangeraden om je marketing alleen zelf te doen als je hier de nodige kennis over hebt. Heb je dit niet dan kan je dit het beste uitbesteden. Voor je online vindbaarheid kan je gebruik maken van Search engine Advertising (SEA) en Search Engine Optimization (SEO)

Met SEA pak je snel resultaat doordat je direct advertenties online zet. Het voordeel hiervan is dat je snel omzet en winst kan genereren. Het nadeel is dat je er geld in moet blijven steken. Met SEO focus je meer op de lange termijn en de organische posities in Google. Het nadeel hiervan is dat het meer tijd kost voordat je resultaat behaalt. Hiertegenover staat wel dat wanneer je SEO eenmaal goed staat je er niet per se geld meer in hoeft te steken. Je organische posities gaan niet direct weg. Vaak wordt SEA als eerste toegepast om snel omzet te draaien, de opbrengsten hiervan worden dan gebruikt voor SEO.

Naast de meer “klassieke” manieren van online marketing is social media tegenwoordig steeds belangrijker aan het woorden. Er zijn tegenwoordig zelfs bedrijven die al hun marketing doen via social media. Het voordeel van social media is dat het erg laagdrempelig is en je het vaak deels zelf kan doen als je er handig mee bent. Om het jezelf makkelijk te maken kan je vaak beter beginnen met een kanaal. Vaak is dit Instagram of Facebook afhankelijk van de doelgroep. Een groot nadeel van social media is dat het lastiger meetbaar en onvoorspelbaar is.

08.

Veelgestelde vragen over je eigen bedrijf starten

Grote kans dat je nog meer vragen hebt voor het starten van je eigen bedrijf. Daarom hebben wij ze hier op een rijtje gezet.

Is inschrijven bij de KVK verplicht? 

Inschrijven bij de KVK is verplicht als je een onderneming bezit. Wettelijk heb je een onderneming als je goederen en/of diensten levert aan anderen met als doel winst te maken. Hoe kan ik een eigen bedrijf starten?

Wat heb ik nodig om een eigen bedrijf te starten?

In principe ben je alleen een goed idee, motivatie en 50 euro voor je KVK inschrijving nodig. Vaak denken we dat er heel veel nodig is om te beginnen. Maar vaak kan je al heel laag drempelig starten zolang je het maar echt wil. Starterskapitaal kan helpen, maar is vaak niet noodzakelijk.

Hoe kan je een eigen bedrijf starten?

Wanneer mag ik een eigen bedrijf starten?

Om zelfstandig een eigen bedrijf te mogen starten moet je in Nederland normaal gesproken 18 jaar zijn. Echter kan je ook beginnen voordat je 18 bent. Hiervoor heb je wel toestemming van je ouders of voogd nodig. Daarnaast mag je niet in de schuldsanering zitten (tenzij een rechter toestemming geeft). Ook moet je een geldig paspoort of ID bewijs van een Europese lidstaat hebben. Kom je van buiten de EU dan kan je een speciale verblijfsvergunning aanvragen voor zelfstandig ondernemer of voor een startup.

Hoe oud moet ik zijn om een eigen bedrijf te starten?

Het maakt niet uit hoe oud je bent om een bedrijf te starten. Zolang je onder de 18 jaar toestemming hebt van je ouders of je voogd. Ben je 16 of 17 en wil je geen toestemming meer vragen aan je ouders? Dan kan je ook een handlichting aanvragen. Handlichting betekent dat je wettelijk als 18 jarige wordt gezien. Je vraagt hiermee specifieke bevoegdheden aan die alleen voor 18 jarigen gelden. De rechter verklaart je in principe “volwassen”.

Waar moet ik op letten bij een eigen bedrijf starten?

De belangrijkste zaken waar je op moet letten zijn dat je alles goed regelt. Denk hierbij aan dingen als je financiën, het doorgeven van belastingen, het aanvragen van een zakelijke rekening, bedrijfsverzekeringen. Als je een bedrijf begint ben je namelijk vaak vooral gefocust op wat je wil gaan doen en wat je leuk vindt. Daarom is het belangrijk om dus niet de zogenoemde ‘randzaken’ uit het oog te verliezen.

Nog niet overtuigd om ondernemer te worden? Check dan de video hieronder. Hierin delen Thijs (Webshop Agency) en Robin en Martijn (HUSTL en Maintain Design) hun hoogtepunten als ondernemers.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

In de wereld van ondernemen draait alles om kansen en groei. Het oprichten van een dochteronderneming kan een slimme zet zijn om je bedrijf uit te breiden en nieuwe markten te verkennen. Maar zoals bij elke strategische beslissing zijn er zowel voordelen als nadelen...

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Het hebben van een e-commerce bedrijf is iets wat steeds populairder wordt. Dit mag ook geen verrassing heten, want men kan veel winst behalen met dit soort bedrijven wanneer je weet wat je aan het doen bent. Sta je op het punt om met een e-commerce bedrijf te...

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

In de wereld van beveiliging draait alles om het handhaven van orde, veiligheid en vertrouwen. Beveiligingspersoneel is vaak het eerste gezicht dat mensen zien wanneer ze een locatie betreden, of het nu een luchthaven, winkelcentrum, bedrijfsgebouw of evenement is. In...