Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

door | 21-02-2023 | Bedrijf starten

Als ondernemer zijn er veel dingen waar je aan moet denken, waaronder je verzekeringen. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende (financiële) verrassingen komen te staan als er iets gebeurt. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Maar er zijn veel verschillende verzekeringen en je hebt ze niet allemaal nodig. Daarom vertellen we je in dit artikel welke vier in de meeste gevallen onmisbaar zijn om af te sluiten.
01.

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Werk je voor klanten of opdrachtgevers? Of heb je personeel in dienst? Dan kan het verstandig zijn om een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Richten jij of je medewerkers schade aan bij klanten? Dan ben je met deze zakelijke aansprakelijkheidsverzekering in veel gevallen verzekerd voor het risico op aansprakelijkheid. Over het algemeen draai je dan niet zelf voor de kosten op.

02.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Behalve materiële schade, kan je tijdens je werk ook financiële schade bij je klanten of opdrachtgevers veroorzaken. Bijvoorbeeld doordat je rekenfout maakt bij een berekening of een website niet online kan door een ICT fout. Dit kan je opdrachtgever of klant veel geld kosten en zij kunnen de geleden schade op jou verhalen. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering voorkom je in de meeste gevallen dat je de kosten zelf moet betalen. Uiteraard zijn hier wel voorwaarden aan verbonden.

03.

Rechtsbijstandsverzekering

Je hoopt er natuurlijk nooit mee te maken te krijgen, maar als ondernemer kun je soms onenigheid krijgen. Een klant of opdrachtgever waar je voor werkt kan contractbreuk plegen. Of een leverancier veroorzaakt schade bij een levering en beweert dat jij die hebt veroorzaakt.

Als je er niet zelf met de tegenpartij uitkomt, kan de situatie uitlopen op een juridisch geschil. Een zakelijke rechtsbijstandverzekering kan in dit geval uitkomst bieden. Je krijgt hierbij hulp en advies bij juridische problemen. Ook worden meestal de kosten gedekt als het geschil uitdraait op een proces. En dat is fijn, want dit kan flink in de papieren lopen.

04.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je verzekerd van een inkomen als je door een ongeval of ziekte (tijdelijk) niet meer kan werken en dus geen inkomen meer hebt. Je krijgt dan namelijk een maandelijkse uitkering. Je bepaalt zelf de hoogte van de uitkering en ook hoe snel je hem wilt ontvangen. Je kan de uitkering tijdelijk laten uitbetalen, maar je kan deze ook tot aan je pensioen laten doorlopen. Bij een lichamelijk zwaar beroep geldt vaak een verplichte kortere looptijd.

Bedenk voor jezelf welke verzekeringen je nodig hebt

Het is als zzp’er niet verplicht, maar vaak wel verstandig om je te verzekeren. Er kunnen namelijk altijd dingen gebeuren waar je niet op bedacht bent. Ga wel goed voor jezelf na welke verzekeringen je echt nodig hebt. Je wilt niet onderverzekerd, maar ook zeker niet oververzekerd zijn en teveel betalen. Het kan handig zijn om je hierover te laten informeren.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...