Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

door | 22-03-2023 | Bedrijf starten

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de grootte van je bedrijf, de informatie die je weergegeven wilt hebben en de functies die de software bevat. Hieronder meer informatie over het vergelijken van boekhoudprogramma’s en waar je op dient te letten.

01.

Bedrijfssoort

Sommige boekhoudprogramma’s zijn voornamelijk geschikt voor eenmansbedrijven of ZZP’ers, omdat het eenvoudig werkt en een simpele basis kent. Bezit je echter een groter bedrijf, dan zijn wellicht andere boekhoudprogramma’s een betere optie. Daarom is het altijd goed om te bekijken voor welke bedrijfssoorten de verschillende boekhoudprogramma’s geschikt zijn.

02.

Belangrijke voorwaarden

Wat wil je precies met het programma kunnen? Wil je alleen je facturen inscannen en in een overzicht je inkomsten- en uitgaven weergeven of wil je geavanceerde opties en gegevens gebruiken? Er zijn ook boekhoudprogramma’s met een app, waarbij je direct elke factuur of bon kunt scannen om op te slaan. Dit is vooral erg handig als je niet altijd even secuur bent met het verzamelen en bewaren van je bonnetjes.
03.

Toegang voor anderen

Als je alles netjes hebt bijgehouden in het boekhoudprogramma is het uiteindelijk wel van belang dat een accountant ervoor kan zorgen dat je aangifte en dergelijke juist geregeld zijn. Een optie in de software om een extra gebruiker mee te laten kijken of ook in de software te laten werken is daarom zeer handig en altijd aan te raden. Let er goed op of dat deze optie is inbegrepen bij het boekhoudprogramma wat jouw voorkeur heeft of dat je extra dient te betalen voor deze optie.

04.

Factuurmogelijkheden

De mogelijkheid om direct facturen in te scannen via je printer of een foto op je telefoon is een hele fijne optie. De meest geavanceerde programma’s kunnen tegenwoordig de facturen en bonnetjes zelfs automatisch lezen en verwerken in je boekhouding. Dat levert enorme tijdsbesparing op.

 

Wat voor jou het beste boekhoudprogramma is hangt dus af van diverse factoren. Kijk dus goed wat je zoekt in deze software voordat je een pakket aanschaft of een maandelijks abonnement op een specifiek programma af gaat sluiten. Voldoet het aan de eisen en voorwaarden die jij aan deze software stelt? Dan kun je het boekhoudprogramma gaan gebruiken. Je zult zien dat het je enorm zal helpen in het goed organiseren en ordenen van jouw boekhouding.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

DaaS: Altijd goed werkende apparatuur tegen een vaste prijs

DaaS: Altijd goed werkende apparatuur tegen een vaste prijs

Niets is zo frustrerend voor een ondernemer als "nee" te moeten verkopen omdat je geen goede apparatuur hebt om een opdracht uit te voeren. De klant is gefrustreerd en jij loopt omzet en marge mis (en misschien ook wel een vervolgopdracht). Dat kun je voorkomen met...

Tips om voordelig zakelijk bellen en internetten mogelijk te maken

Tips om voordelig zakelijk bellen en internetten mogelijk te maken

Als startende ondernemer probeer je de vaste kosten laag te houden, om maandelijks een zo groot mogelijk deel van de omzet in een uitbreiding van je productiecapaciteit te kunnen investeren. Dit zorgt immers voor de snelste groei in de eerste fase van de organisatie....