Facebook groepen maken en beheren

door | 11-05-2021 | Marketing

Met meer dan 1 miljard wereldwijde Facebook-gebruikers zien 100 miljoen gebruikers ze als de belangrijkste ervaring: Facebook Groepen. Of je nou kennis wil verkrijgen, foto’s wil delen of betrokken wil blijven bij een bedrijf; het kan allemaal in Facebook Groepen! In deze blog leggen we je de voordelen uit en vertellen we hoe je Facebook Groepen kan maken en beheren!

01.

Wat zijn Facebook groepen?

Facebook Groepen is een plek voor enthousiastelingen, klanten en geïnteresseerden om een discussie over een bepaald onderwerp te starten, kennis over een bepaald onderwerp te delen, toegang te krijgen tot bepaalde content of simpelweg om memes met elkaar te delen. 

Het maken van een Facebook Groep kent een aantal voordelen:

1.    Bouw langdurige relaties op

Het eerste voordeel van Facebook Groepen maken, is dat je een langdurige relatie op kunt bouwen met je klanten. Nodig je klanten uit in een Groep waar ze toegang krijgen tot een community met exclusieve content en deals. In ruil hiervoor ontvang jij loyaliteit en vertrouwen.

Wanneer je een Facebook Groep hebt gemaakt om je interesse of hobby te delen, kan je het zien als een manier om je netwerk uit te breiden.

2.    Vergroot je organisch bereik

De nieuwe Facebook algoritmes focussen meer op berichten van Facebook Groepen met een hoge betrokkenheid. Houd je groep actief en zie hoe je berichten bij meer mensen terecht komt.

3.    Biedt customer service en ontvang feedback

Op het moment dat een lid van de groep een vraag stelt, kan je direct antwoord geven. Dit antwoord is direct zichtbaar voor de hele groep. Communication is key!

Naast het stellen van vragen kunnen de leden in de groep feedback geven op je producten of diensten.

4.    Creëer een community-gevoel

Naast dat jij je klanten kunt helpen, kunnen zij elkaar ook helpen. Op het moment dat jij een community om je bedrijf heen bouwt, kan dat weer voordelen voor je bedrijf opleveren. Het zorgt voor een verbonden gevoel met elkaar.

02.

Hoe kan je Facebook groepen maken?

Je bent er dus van overtuigd dat een Facebook Groep goed bij jou past. Maar hoe kan je Facebook groepen maken en mensen hiervoor uitnodigen? Een Facebook Groep heeft immers weinig zin zonder leden. Een succesvolle Facebook Groep maak je als volgt aan:

Growing Facebook groepen maken

Nu je groep zo goed als ingericht is, is het tijd om leden te krijgen. Hiervoor kun je de volgende stappen nemen:

1.    Nodig de mensen in je directe kringen zelf uit. Ook leden die je pagina geliked hebben, kan je uitnodigen voor je groep.

2.    Laat een berichtje achter in een soortgelijke groep (wel met toestemming natuurlijk). Die groep bevat namelijk al leden die de activiteiten van je bedrijf interessant vinden. 

3.    Geef mensen een reden om lid te worden. Vertel ze van de voordelen die een lidmaatschap van je groep biedt; zoals exclusieve content, deals en/of nieuwtjes.

03.

Facebook groepen beheren

Je hebt je groep aangemaakt op Facebook en je hebt misschien je eerste leden al. Alleen hoe beheer je zo'n groep?

1.  

Begin met duidelijke gedragscodes. Bij de ‘startpagina van de beheerder’ vind je het kopje ‘Groepsregels’. Je kunt maximaal tien regels opstellen. Het opstellen van regels zorgt voor structuur binnen je groep.

2.  

Plaats regelmatig een welkomstbericht. De meeste nieuwe leden zijn nog niet direct betrokken bij de groep en hebben een afwachtende houding. Plaats daarom regelmatig een welkomstbericht voor nieuwe leden en leg even kort uit wat de nieuwe leden kunnen verwachten en wat je van hun verwacht. Daarnaast laat je ook zien dat je nog actief bent. Om er een schepje bovenop te doen, kan je de nieuwe leden ook bij naam noemen en hun op die manier verwelkomen. Op die manier voelen ze op een directe wijze een binding met de groep.

3.    

Blijf consistent betrokken binnen je groep, maar niet te veel. Leg de regie vooral bij je leden, maar laat wel zien dat jij de leider van de groep bent en steun biedt waar nodig. Als leider van de groep kan je namelijk ook als expert gezien worden. 

4.    

Bied unieke content. De content die in de groep geplaatst wordt, moet anders zijn dan de content die je op je normale pagina plaatst. Je moet je volgers immers een reden geven om je aan te sluiten bij je groep en niet alleen je pagina te volgen.

5.  

Houd bots en spammers weg. Via de ‘startpagina van de beheerder’ kun je een aantal vragen opstellen voor nieuwe leden. Wanneer iemand lid wil worden van je groep, moet hij of zij eerst de vragen beantwoorden en wacht de persoon op jouw acceptatie. Dit werkt echter niet als je een open groep hebt.

6.  

Grijp in als het fout gaat! Merk je nou dat er controversiële content gedeeld wordt of dat er iemand zich niet aan de regels blijft houden, neem dan gepaste maatregelen om de sfeer en de kwaliteit van je groep te waarborgen.

 Facebook groepen maken en beheren

Heb je nog meer vragen over Facebook Groep maken en beheren? Bekijk dan de hulppagina van Facebook!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

De kracht van copywriting

De kracht van copywriting

Benut jij al de kracht van copywriting? En hoe word je nou zelf een goede copywriter? Hier vind je de antwoorden op deze vragen!

Hoe begin je met SEA?

Hoe begin je met SEA?

Wil je met jouw website bovenaan de zoekmachines staan en meer verkeer halen naar jouw website? Dan is SEA wellicht een oplossing voor je website. Maar wat houdt SEA precies in? En hoe begin je ermee? Wij leggen het uit.SEA Wat is SEA?Een snelle manier om bovenaan de...

Etsy shop openen, hoe doe je dit?

Etsy shop openen, hoe doe je dit?

Wil je een Etsy shop openen? Het is makkelijker dan je denkt! Hier vind je alles wat je moet weten over het openen van je eigen Etsy shop.