De beste tijd om te posten op Instagram

door | 11-05-2021 | Marketing

Tegenwoordig wordt social media veel gebruikt als marketing tool voor bedrijven. En helemaal terecht, bijna elke doelgroep is wel te vinden op een van de platformen. Instagram is een van de snelst groeiende platformen en wordt dan ook vaak ingezet door bedrijven. Maar nu is de gouden vraag in deze dynamische social media tijden, wat is nou de beste tijd om jouw killer content te posten op Instagram? Hoe graag wij ook het precieze antwoord willen geven, is dit voor elk bedrijf wel anders. In deze blog geven wij jouw tips om achter de juiste tijd te komen voor jouw bedrijf.

01.

De invloed van het algoritme op je posts

De beste tijd om te posten op Instagram

Het algoritme van Instagram is een lastige noot om te kraken. Maar een van de belangrijkste dingen die je moet weten is dat Instagram je post laat zien aan een klein percentage van je volgers. Wanneer je post meer betrokkenheid (likes, reacties, delen en opslaan) heeft dan je gemiddelde posts, kan je verwachten dat deze post hogere prioriteit krijgt in de feed van je volgers. En vice versa, als je post minder engagement krijgt, zal de post een lagere prioriteit krijgen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

Hoewel timing maar een onderdeel is waar je post op beoordeeld wordt, kan je niet zomaar posten wanneer je wilt. Als je post plaatst op het moment dat er maar een paar van je volgers online zijn, dan loop je al een streepje achter als het gaat om engagement. De kans wordt dan een stuk kleiner dat je post bovenaan de feed komt van je volgers. En het is zonde dat je veel moeite stopt in je killer content als uiteindelijk niemand het ziet, toch? Gebruik daarom deze onderstaande tips om erachter te komen wat voor jou de beste tijd is om te posten op Instagram!

02.

Maak gebruik van algemene goede tijden als beginpunt

Er zijn meerdere bedrijven die tools aanbieden om te helpen met het onder andere analyseren van je bedrijfsaccount. Een daarvan is Coosto, een social media management software. Met de data die zij verzamelen van de bedrijven die zij helpen, doen zij elk jaar onderzoek naar wat de algemene beste tijd is om te posten op social media. Zo doen ze dit dus vanzelfsprekend ook voor Instagram.

Het onderzoek bepaalt op welke dag en op welke tijd er gemiddeld de meeste interactie is. Met de data over 2020, is de conclusie getrokken dat donderdag de dag is met meeste interactie. En hoewel de interactie op Instagram een bijna perfecte normale verdeling toont qua tijden, is de beste tijd om 17:00. Voor Instagram Business Accounts is het opvallend dat in het weekend de interactie een stuk lager ligt, wat overigens wel te verklaren is door de werkdagen van maandag tot en met vrijdag. Het onderzoek van Coosto is gebaseerd op Instagram Business Accounts, dus voor persoonlijke accounts kan dit anders zijn!

03.

Analyseer je eigen Instagram Analytics

Als je een bedrijfsaccount hebt, wat zeker een aanrader is, kan je je eigen post analyseren via Instagram Analytics. Als eerder benoemd, is het belangrijk dat je post wanneer je volgers ook daadwerkelijk online zijn. Dit kan je zien in je statistieken, bij je overzicht staat je “totaal aantal volgers”. Als je hierop klikt krijg je een overzicht van je volgers/doelgroep, onderaan deze pagina staat “meest actieve tijden”. Hier kan je zien op welke tijden en dagen jouw volgers het meest actief zijn. Gebruik deze tijden om uit te proberen welke tijd voor jou de juiste tijd is om te posten.

Daarnaast kan je ook elke post los analyseren. Hou voor jezelf bij welke post je wanneer en hoe laat hebt gepost. Kijk bij welke posts je de meeste interactie hebt bereikt en vergelijk met elkaar op welke dagen en tijden dit waren. Op deze manier kan je voor jezelf beslissen wat voor jouw account de beste tijd is om te posten op Instagram.

04.

Gebruik ook een beetje je gezonde verstand

Mensen werken. Dit is natuurlijk per persoon erg verschillend, maar over het algemeen werken de meeste mensen overdag. Wel zijn er vaste momenten waarop de telefoon erbij gepakt kan worden. Denk hierbij aan in de ochtend tijdens het wakker worden, koffiepauzes, lunchpauzes en aan het einde van de werkdag. En gebruik hierbij ook je eigen social media gedrag, alle inzichten zijn mooi meegenomen om tot de juiste tijd te komen!

Het is even puzzelen om uit te vinden wat de beste tijd is om te posten op Instagram, maar wel een belangrijk puntje om stil bij te staan! Wij bij HUSTL hebben de bovenstaande tips zelf ook gebruikt en blijven constant de statistieken in de gaten houden om voor ons zelf te bepalen wat onze beste tijd is om te posten op Instagram. Het is zeker de moeite waard! Onthoud: je killer content mag niet ongezien blijven en interactie met je doelgroep kan alleen maar voordelen met zich mee brengen voor het ontwikkelen van jouw bedrijf. Succes!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

De kracht van copywriting

De kracht van copywriting

Benut jij al de kracht van copywriting? En hoe word je nou zelf een goede copywriter? Hier vind je de antwoorden op deze vragen!

Hoe begin je met SEA?

Hoe begin je met SEA?

Wil je met jouw website bovenaan de zoekmachines staan en meer verkeer halen naar jouw website? Dan is SEA wellicht een oplossing voor je website. Maar wat houdt SEA precies in? En hoe begin je ermee? Wij leggen het uit.SEA Wat is SEA?Een snelle manier om bovenaan de...

Etsy shop openen, hoe doe je dit?

Etsy shop openen, hoe doe je dit?

Wil je een Etsy shop openen? Het is makkelijker dan je denkt! Hier vind je alles wat je moet weten over het openen van je eigen Etsy shop.