Zo houd je als organisatie grip op je informatieveiligheid

door | 25-11-2022 | Business

Digitalisering is aan de orde van de dag binnen bedrijven. Steeds meer processen worden uitgevoerd middels online tools, in plaats van middels handwerk. Op welke manier zet jouw organisatie momenteel al in op het digitaliseren van processen? Het toevoegen van nieuwe applicaties aan het IT-landschap ten behoeve van die digitalisering heeft impact op de informatiebeveiliging van de organisatie. Hoe lopen de stromen met data tussen verschillende applicaties? Wie heeft toegang tot welke applicatie? Enzovoorts. GRC tooling voor informatiebeveiliging van de organisatie helpt grip te houden op de situatie en daarmee de kans op beveiligingsincidenten en datalekken te verkleinen. In dit artikel lees je meer over de toepassing van deze tools.
01.

Schep overzicht in de risico’s op het gebied van informatieveiligheid

Middels GRC tooling hebben organisaties de mogelijkheid overzicht te scheppen in de risico’s die zij lopen op het gebied van informatiebeveiliging. Aan de hand van dit overzicht kunnen concrete mitigerende maatregelen genomen worden om deze risico’s uit te sluiten of de kans erop te verkleinen. Het overzicht van risico’s wordt samengesteld op basis van Europese wet- en regelgeving, maar bijvoorbeeld ook op basis van ISO-normen. Als organisatie wil je er zeker van zijn, dat je bij een audit voldoet aan de richtlijnen die in deze ISO-normen opgenomen zijn. Moet jij voldoen aan ISO 27001, ISO 27701 of bijvoorbeeld NEN 7510?
Documenten voor een audit altijd bij de hand Over zo’n intern- of externe audit gesproken; met GRC tooling heb je de benodigde documenten en data altijd bij de hand. Een handig dashboard biedt je inzage in de openstaande risico’s, de maatregelen die de organisatie reeds genomen heeft en de incidenten waarmee men de afgelopen periode te maken kreeg. Het helpt je een vaak toch al spannende audit te doorstaan.
02.

Hoge boetes voor organisaties die een misstap begaan

Het is niet voor niets dat organisaties in control willen blijven op het gebied van informatiebeveiliging. Sinds de invoering van de AVG in Nederland en de GDPR binnen Europa, lopen bedrijven het risico een hoge boete opgelegd te krijgen als zij niet aan de wet- en regelgeving op dit punt voldoen. Daarbij kan een misstap op het gebied van informatieveiligheid negatieve publiciteit opleveren voor organisaties. Denk aan een datalek waarbij grote hoeveelheden privacygevoelige data uitlekken. Consumenten zullen hier allerminst blij mee zijn en hun ongenoegen online uiten. Met een GRC tool verklein je het risico op dergelijke situaties.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Voor degenen die geïnteresseerd zijn om freelancer te worden, kan het vooruitzicht om kwaliteitsvolle opdrachten binnen te halen ontmoedigend lijken. Met de juiste kennis en strategie kan het vinden van freelance opdrachten echter een haalbaar doel zijn. Dit artikel...

Voordelen van een elektrische pompwagen

Voordelen van een elektrische pompwagen

Elektrische pompwagens zijn een essentieel onderdeel van de uitrusting voor bedrijven die goederen efficiënt en veilig moeten verplaatsen. Een elektrische pompwagen, ook wel palletwagen genoemd, is een ongelooflijk handig hulpmiddel voor veel verschillende soorten...

Ondernemen in 2023 betekent het digitaliseren van processen

Ondernemen in 2023 betekent het digitaliseren van processen

Als ondernemer ben je voortdurend op zoek naar nieuwe kansen; mogelijkheden om het bedrijfsresultaat te verbeteren. Dit kan een uitbreiding naar een nieuwe markt betekenen, maar bijvoorbeeld ook het uitbreiden van het dienstenaanbod op een bestaande markt. Zoek niet...