Zakelijke rekening openen, alles wat je moet weten

door | 25-11-2021 | Business

Een zakelijke rekening openen brengt veel voordelen mee. Je kan zo namelijk heel makkelijk je privé vermogen scheiden van je zakelijke kosten. Dit is heel overzichtelijk voor jou en is makkelijker bij het bijhouden van je administratie. Hier lees je alles over een zakelijke rekening openen!

01.

Waarom een zakelijke rekening openen?

Zakelijke rekening openen

Een zakelijke rekening biedt veel voordelen met zich mee. Het zorgt voor overzichtelijkheid voor jezelf op je rekening, maar maakt het ook makkelijker om je administratie bij te houden. Ook zorgt een zakelijke rekening ervoor dat je professioneler overkomt bij klanten. De rekening staat namelijk op de bedrijfsnaam en door de IBAN-Naam check te doen (gebeurt vaak automatisch) weten klanten ook gelijk dat ze goed zitten. 

Wist je dat de kosten van een zakelijke rekening aftrekbaar zijn? Het wordt met een zakelijke rekening veel makkelijker om kosten voor je bedrijf te declareren.

02.

Wanneer een zakelijke rekening openen?

Je kan op elk moment een zakelijke rekening openen. Voor jezelf en voor je klanten is het het makkelijkst als je al een zakelijke rekening hebt voordat je je eerste klanten hebt. Dan klopt het gelijk in je administratie en hoef je klanten achteraf niet te laten weten dat je rekeningnummer is verandert. 

Zakelijke rekening openen
03.

Kan je gratis een zakelijke rekening openen

Zakelijke rekening openen

Het is bij geen Nederlandse bank mogelijk om een zakelijke rekening te openen. Wij raden je aan om een rekening te openen bij Knab! Deze bank support ondernemers en biedt veel nuttige informatie. Een zakelijke rekening bij Knab kost maar €3 tot €6 per maand. Ook heb je met een zakelijke rekening bij Knab de mogelijkheid om je rekening te koppelen aan je administratie waarmee je ook de ontvangen btw kan sparen. Zo wordt je administratie geautomatiseerd en heb je meer tijd om te ondernemen!

04.

Ben je verplicht om een zakelijke rekening te openen?

Ondernemers zijn in Nederland niet verplicht een zakelijke rekening te openen. Wel ben je als ondernemer verplicht administratie bij te houden en deze voor 7 jaar te bewaren. Als de administratie gecontroleerd wordt door de Belastingdienst en er zitten fouten in, kan dit gevolgen hebben. Het is daarom belangrijk dat je je zaken op orde hebt. Om deze reden wordt het wel aangeraden om een zakelijke rekening te openen. 

05.

Kan je een zakelijke rekening openen als minderjarige?

Het is niet bij elke bank mogelijk om een zakelijke rekening te openen als minderjarige. Er zijn in Nederland maar 3 banken waar je dit kan doen: ABN AMRO, ING en Rabobank. Je hebt hier een handlichting voor nodig en je moet tussen de 16 en 18 jaar oud zijn. Ook moet je op intakegesprek komen. Op basis hiervan krijg je wel of geen rekening. Deze rekeningen kosten zo’n €10 per maand. 

Zakelijke rekening openen
06.

Hoe open je een zakelijke rekening?

Zakelijke rekening openen

Wil je een zakelijke rekening openen? Vergelijk alle banken in Nederland gemakkelijk en kies de bank die het beste bij jou past. Heb je je keuze gemaakt? Bij de meeste banken kan je gemakkelijk online een account aanmaken. Natuurlijk moet je ook je KVK-nummer bij de hand hebben, omdat gecheckt wordt of je echt een onderneming hebt. Ook moet je een kopie van je ID of paspoort uploaden. 

Ondanks dat het niet verplicht is, raden wij je aan om een zakelijke rekening te openen. Deze bank biedt veel voordelen voor ondernemers en maakt het een stuk makkelijker om administratie bij te houden. Wil je hier meer informatie over? Bekijk dan de zakelijke pagina van Knab!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

HUSTL Partners

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij...

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...