De KIA regeling, dé aftrekpost voor bedrijfsinvesteringen

door | 3-03-2022 | Business

De KIA regeling staat voor kleinschaligheidsinvesteringsaftrek. Dit is een voordeel waar je gebruik van kan maken als je investeert in bedrijfsmiddelen. Wil je weten hoe je dit kan aanvragen? In deze blog lees je alles wat je moet weten!

01.

Wat is de KIA regeling?

De KIA regeling is een regeling die je kan aanvragen als je investeert in bedrijfsmiddelen. De regeling houdt in dat er een bepaald bedrag van je belasting wordt afgehaald, dus je hoeft minder belasting te betalen. De hoogte van de KIA hangt af van het bedrag dat je hebt geïnvesteerd. 

Tip! Probeer zoveel mogelijk te investeren in één jaar. Hoe meer je investeert, hoe hoger het percentage dat je terugkrijgt. In 2022 krijg je pas vanaf een totale investering van €2.401 geld terug. Het zou dus zonde zijn als je 3 jaar achter elkaar €1.000 investeert terwijl je ook in 1 jaar €3.000 had kunnen investeren, met 28% aftrek. 

02.

Hoe werkt de KIA regeling?

Je komt in aanmerking voor de KIA regeling als je bedrijf gevestigd is in Nederland en je belastingplichtig bent voor de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. Ook moet je investeren in bedrijfsmiddelen voor je eigen onderneming en als je boven een bepaald bedrag investeert in nieuwe en/of tweedehands bedrijfsmiddelen. Het percentage van hoeveel je terug krijgt verandert elk jaar. Deze kan je vinden in de tabel kleinschaligheidsinvesteringsaftrek.

KIA regeling
03.

Wat valt onder de KIA regeling?

KIA regeling

De KIA regeling kan je alleen gebruiken voor investeringen in bedrijfsmiddelen. Bedrijfsmiddelen zijn alle producten die je nodig hebt in je bedrijf, dus niet om te verkopen. Denk bijvoorbeeld aan laptops, printers, pennen, etc. Eigenlijk alles dat je gebruikt als ondernemer voor je bedrijf wordt gezien als bedrijfsmiddel. 

De KIA regeling kan veel voordelen bieden als je van plan bent om investeringen te doen voor je bedrijf. Door deze investeringen handig te plannen zorg je ervoor dat je veel geld kan besparen. Houd wel in de gaten dat de percentages aftrek elk jaar veranderen! Bekijk ook onze How-To's voor andere aftrekposten

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij...

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...