Het instapmodel: het perfecte model om klanten tot jouw onderneming te kunnen binden. De laatste jaren is de groei in dit model steeds meer toegenomen. Lees de blog als je wil weten hoe je het instapmodel ook in jouw onderneming kunt toepassen! Wij vertellen je namelijk niet alleen wat het is, maar ook de voor- en nadelen en hoe je dit model kunt inzetten!
01.
Wat is een instapmodel?
Het instapmodel oftewel, het freemium principe, is een verdienmodel dat nogal lijkt op het lokaasmodel en in combinatie gebruikt kan worden met het reclamemodel. Dit verdienmodel kan aantrekkelijk zijn voor ondernemingen die hun product/dienst door de consument willen laten proberen voordat ze gehecht raken.
Je begint namelijk met een gratis versie, maar zodra gebruikers extra functionaliteiten of mogelijkheden willen gebruiken, moeten ze daarvoor betalen (premium worden). Vandaar de naam Freemium: wil je meer dan de gratis versie? Dan zul je toch echt moeten betalen.
Onbewust betalen jouw gebruikers al met de unieke data die zij achterlaten tijdens gebruik. Tijdens het gebruik van jouw gratis versie, verleid je jouw doelgroep als het ware om het geheel van jouw product/dienst te gebruiken. Het instapmodel is voor bedrijven vooral een populair middel op online gebied om klanten te kunnen binden.

02.
Hoe pas je het instapmodel toe?
Er zijn verschillende manieren om dit verdienmodel succesvol te kunnen toepassen. Onthoud wel dat je extra unieke functionaliteiten en/of mogelijkheden moet aanbieden die het waard zullen zijn om extra voor te betalen, anders blijven consumenten hangen bij de gratis versie van jouw product/dienst:
Beperk de functionaliteiten
Jouw gebruikers zullen in de gratis versie blijven hangen als je de functionaliteiten niet beperkt. Zorg er dus voor dat je belangrijke of waardevolle mogelijkheden tot een beperking stelt. Als je dit niet doet, dan wordt het product/dienst gekannibaliseerd. Een goed voorbeeld hiervan is Spotify: je raakt de reclames kwijt en je kunt zelf liedjes selecteren zodra je naar de premium versie overstapt.
Beperk de opslagmogelijkheden
Dropbox en iCloud zijn hier voorbeelden van. Wil je meer opslagmogelijkheden? Dan moet je hiervoor betalen. De opslag is beperkt tot een kleine hoeveelheid waardoor je tijdens of na gebruik achter kan komen hoe relevant de functionaliteit van het product/dienst is.
Je beperkt het aantal gebruikers
Ook het aantal gebruikers is een onderdeel dat je zou kunnen beperken om gebruikers aan te trekken. Een voorbeeld hiervan is de app Canva.
Je beperkt de duur van het gebruik
Zodra je de duur van het gebruik beperkt, kan de gebruiker wellicht een bepaalde druk voelen tijdens het gebruik ervan. Hierdoor trek je mensen sneller over de streep om te gaan betalen. Een voorbeeld van deze methode is ook Spotify: tussen een aantal nummers komen er advertenties tevoorschijn.
Wil je meer weten over het instapmodel? In deze video leer je meer over het model en hoe je het kan toepassen.
03.
Voordelen van het instapmodel
Een groot bereik: potentie in groei
Er is genoeg potentie om hiermee te groeien: jouw basisversie is gratis waardoor je in een korte tijd veel gebruikers kunt trekken die jouw product/dienst willen uitproberen. Als jouw product/dienst in de smaak valt op de markt, verloopt de groei op een hoog tempo.
Weinig kosten
Het grote voordeel aan het integreren van het instapmodel is dat je voor weinig kosten komt te staan om groter te worden. Het neemt enkel een stimulans om gebruikers te laten hechten aan jouw product/dienst. Denk maar aan advertenties voor zowel de gratis- als premiumversie of het aanbieden van unieke mogelijkheden.
Balans tussen gratis en betalen
De gratis versie moet een oplossing voor de consument vervullen die eerder tegen een probleem aanliep. De truc zit hem in de volgende stap, en dat is het creëren van een logische volgorde om de gebruiker te triggeren om te betalen voor de volledige versie. Zodra je hieraan voldoet, ben je niet meer te stoppen met jouw product/dienst.
04.
Nadelen van het instapmodel
De overstap van gratis gebruikers naar betalende gebruikers
Je hebt je grote bereik nu eenmaal in de hand, maar hoe laat je ze overstappen naar het betalen? Dit kan een lastig principe zijn, omdat je ook daadwerkelijk iets moet aanbieden waarvoor je wil betalen. In het volgende hoofdstuk geven wij jou een aantal voorbeelden hiervoor.
Het neemt tijd voordat je betalende gebruikers krijgt
De gebruiker moet de tijd krijgen om een product/dienst goed te leren kennen om het zo een plekje te geven met de voor- en eventuele nadelen van het product. Waardering neemt nou eenmaal tijd. Om de gebruikers emotioneel betrokken te laten voelen, moeten ze dus ook de tijd en ruimte daarvoor krijgen.
De hoogte van de prijs
Het is lastig om te kunnen schatten wat een geschikte prijs zal zijn als gebruikers meer van jouw product/dienst willen. Mijn advies is om dat te laten testen door bijvoorbeeld A/B-testen, verschillende aanbiedingen en door in gesprek te gaan met jouw doelgroep.

Next week in HUSTL Startup Ideas:
Het kan niet op met de verdienmodellen! En daarom hebben wij volgende week een blog over het makelaarsmodel. Ben jij ook zo gek op deze verdienmodellen?
Stay tuned!