Een erkend leerbedrijf worden, hoe doe je dat?

door | 15-03-2022 | Business

Wil je stagiairs aannemen met je bedrijf? Dan moet je eerst kijken of je een erkend leerbedrijf moet zijn. Vaak is dit namelijk een voorwaarde van studenten die op zoek zijn naar een stage, vooral bij mbo’ers. Hier vindt je alles dat je moet weten over het worden en zijn van een erkend leerbedrijf!

01.

Waarom een erkend leerbedrijf worden?

Vanuit veel scholen en universiteiten is het voorwaarde dat de bedrijven waar studenten stage kan lopen erkende leerbedrijven zijn, vooral bij mbo’ers wordt hier opgelet. Wil je dus mbo-studenten een stage of leerbaan aanbieden? Dan is het belangrijk dat je eerst een aanvraag doet om erkend te worden als leerbedrijf. 

Het zijn van een erkend leerbedrijf biedt ook voordelen voor jou als ondernemer. Er zijn namelijk subsidies en fondsen beschikbaar voor bedrijven die studenten opleiden. Afhankelijk van je vakgebied en de regio waar je je bevindt kan je hiervoor in aanmerking komen, wat natuurlijk een leuk extraatje is. 

02.

Voorwaarden voor erkenning

Voorwaarden waar je aan moet voldoen voordat je een erkend leerbedrijf kan worden zijn de volgende:

  • Je moet de student een goede en veilige werkplek bieden waar de student werkzaamheden kan uitvoeren die aansluiten bij het beroep waar hij voor studeert.
  • Je stelt een praktijkbegeleider aan die de eisen van de opleiding kent en die tijd heeft en de juiste middelen om de student tijdens de werkzaamheden te begeleiden. 
  • Je bent bereid om samen te werken met de school en de SBB en je verstrekt de juiste informatie hiervoor.
  • Je gaat akkoord met de vermelding van je bedrijfsgegevens op Stagemarkt.nl en Leerbanenmarkt.nl, websites waar studenten op zoek zijn naar een stage of leerbaan.
Erkend leerbedrijf worden
02.

Hoe wordt je een erkend leerbedrijf?

Erkend leerbedrijf worden

Je kan de erkenning aanvragen bij de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), maar voordat je dit doet zijn er nog een aantal andere dingen die je moet regelen.

Voordat je je aanvraag indient moet je de Quickscan van de SBB doen. Aan de hand hiervan wordt er bepaald wat je nog moet regelen voordat je je aanvraag kan doen. Als je de scan hebt gedaan kan je bepalen voor welke opleidingen je een stage- of leerbedrijf wil en kan zijn. 

Heb je dat gedaan? Dan kan je online je aanvraag indienen bij de SBB. Je komt dan snel in contact met een praktijkleren adviseur. Deze neemt alles met je door en zal zorgen dat de rest van je aanvraag soepel verloopt.

05.

Een leerbedrijf zijn en blijven

Elke 4 jaar wordt je bedrijf opnieuw bekeken door de adviseur praktijkleren. Als je dan nog steeds voldoet aan de voorwaarden blijf je erkend, zo niet trekt de adviseur je erkenning in en wordt je schriftelijk op de hoogte gesteld. 

Ben je al erkend, maar wil je studenten van andere opleidingen? Dan kan je inloggen op MijnSBB en nieuwe opleidingen en praktijkbegeleiders toevoegen.

Erkend leerbedrijf worden

Voordat je stagiairs kan aannemen is het belangrijk dat je je laat erkennen als leerbedrijf. Dit proces gaat vrij snel, dus je kan je kort na je aanvraag al stages en leerbanen aanbieden. Wil je meer weten over stagiairs en ander personeel? Bekijk dan onze How-To’s!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Als ondernemer zijn er veel dingen waar je aan moet denken, waaronder je verzekeringen. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende (financiële) verrassingen komen te staan als er iets gebeurt. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Maar er zijn veel...