Duurzame inzetbaarheid: het belang van een stimulerende werkomgeving

door | 24-08-2022 | Business

Voor bedrijven die hun werknemers willen behouden en motiveren, is een duurzame werkomgeving een must. Bij het uitwerken en toepassen van strategieën moet worden gestreefd naar een veiliger, aangenamer en gelukkigere routine, zodat de onderneming en haar werknemers er baat bij hebben.

Kiezen tussen iPhone en Samsung

Dit gebeurt omdat zij allen deel uitmaken van dezelfde planning, en wanneer iets niet overeenstemt, zijn de negatieve gevolgen onmiddellijk merkbaar. Een bedrijf dat geen waarde hecht aan evenwicht en welzijn op de werkplek wordt giftig en schadelijk, en beïnvloedt de betrokkenheid en productiviteit van werknemers.

In dit artikel zullen wij uitleggen wat is duurzaam inzetbaarheid en wat de belangrijkste voordelen zijn voor de organisatie. Kijk hier eens naar!

01.

Wat wordt beschouwd als een duurzame werkomgeving?

Duurzame inzetbaarheid is een omgeving waarin werknemers en managers samenwerken om de veiligheid en de gezondheid in de fysieke omgeving, en de gezondheid en het welzijn in de psychosociale omgeving te verbeteren.

Het is dan ook een bewuste en voortdurende inspanning om beleid en strategieën te bevorderen die prioriteit geven aan het comfort - fysiek, infrastructureel en psychologisch, met name wat betreft emotionele ondersteuning - van het team. Waardering voor de kwaliteit van interpersoonlijke relaties zonder de individuele behoeften te verwaarlozen.

02.

Waarom moeten bedrijven zich bezighouden met een duurzame werkomgeving?

In een duurzame en georganiseerde werkomgeving, die niet vijandig en motiverend is, kunnen de werknemers hun functies begrijpen en zo goed mogelijk uitvoeren om het werk te volbrengen dat door het bedrijf wordt verwacht.

Veel ondernemers denken nog steeds dat het gebrek aan motivatie in het team alleen komt doordat zij ontevreden zijn over het salaris of de secundaire arbeidsvoorwaarden, maar zij vergeten dat het probleem ook kan liggen in de werkomgeving waarin de werknemers worden geplaatst.

Een duurzame werkomgeving, vrij van stress en conflicten, biedt werknemers alle nodige instrumenten om hun taken uit te voeren, zodat ze minder afgeleid worden en efficiënter hun activiteiten kunnen uitvoeren.

03.

Wat zijn de voordelen voor het bedrijf van een duurzame werkomgeving?

Vermindering van het personeelsverloop

Wanneer een team een hoge mate van uitsluiting ervaart vanwege de moeilijkheid om met verschillen te leven, verlaten de werknemers vaak het bedrijf. De meest intolerante teams vertonen meestal een hoger verloop omdat de professionals niet weten hoe ze met afwijzing moeten omgaan.

Een divers team accepteert verschillen en werknemers voelen zich meer welkom en beschermd. Dit draagt bij tot een geest van samenwerking en een gevoel van saamhorigheid.

Betrokkenheid van het personeel

Diversiteit in de organisatie helpt het team om meer positieve resultaten te behalen. Dit komt doordat de werkomgeving coöperatief, stimulerend en enthousiast is. Daarom zullen werknemers meer gemotiveerd en betrokken zijn bij de uitvoering van hun activiteiten.

Met een betere levenskwaliteit in het team kan iedereen beter en efficiënter werken. Deze factoren helpen de onderneming beter te presteren.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Als ondernemer zijn er veel dingen waar je aan moet denken, waaronder je verzekeringen. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende (financiële) verrassingen komen te staan als er iets gebeurt. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Maar er zijn veel...