Veel ondernemers zien er vaak tegenop, maar toch moet het gebeuren: btw aangifte. Btw is de ‘belasting toegevoegde waarde’ die je over je omzet betaalt. Het is belangrijk dat je deze aangifte goed doet en daarom hebben we voor jou alles wat je moet weten over de aangifte op een rijtje gezet!
01.
Hoe vaak moet je btw aangifte doen?
Je moet meerdere keren per jaar btw aangifte doen. Als je je inschrijft bij de KVK, schrijft deze je in in het Handelsregister en geeft jouw gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst laat je weten hoe vaak je precies aangifte moet doen. Dit kan per maand, kwartaal of jaar zijn.
De meeste ondernemers moeten elke 3 maanden hun aangifte doen, maar als je voorkeur hebt voor een van de twee andere opties kan je dit aanvragen bij je belastingkantoor. Ook moet je voldoen aan de voorwaarden die komen kijken bij de maandelijkse en jaarlijkse aangiften.

Ben je een kleine ondernemer? Dan kan je ervoor kiezen om deel te nemen aan de Kleineondernemersregeling (KOR). Met de KOR hoef je geen btw te verrekenen of betalen, en dus ook geen btw aangifte te doen.
02.
Wanneer moet je btw aangifte doen?
Het is belangrijk dat je altijd op tijd je aangifte doet. Je krijgt vanuit de Belastingdienst geen melding of herinnering dat je de aangifte moet doen, maar door de app Btw-alert te downloaden krijg je dit wel.
Als je maandelijks je aangifte moet doen, dan moet je dit elke laatste dag van de maand erna. De aangifte van de maand april kan je dus tot 31 mei doen. Hetzelfde geldt voor als je per kwartaal aangifte doet. De aangifte over het eerste kwartaal van het jaar (januari t/m maart) doe je uiterlijk 30 april.
Bij de jaarlijkse aangifte heb je tot 1 april van het jaar erna om de aangifte te doen. De aangifte over 2021 moet je dus voor 1 april 2022 gedaan hebben.
03.
Hoe moet je btw aangifte doen?

Als je net bent begonnen met ondernemen, kan het zijn dat je de eerste keer op papier btw aangifte moet doen. Verder moet je altijd online aangifte doen. Er zijn twee manieren om aangifte te doen. De eerste is door naar Mijn Belastingdienst Zakelijk te gaan. Hier vind je het formulier ‘Aangifte omzetbelasting’. Deze kan je invullen en verzenden.
04.
Online btw aangifte doen
De tweede manier waarop je btw aangifte kan doen is met aangifte- of administratiesoftware, zoals met
e-Boekhouden. Je bent verplicht om aangifte te doen via Standard Business Reporting. Als je online aangifte hebt gedaan, krijg je achteraf een retourmelding. Dit kan een ontvangstbevestiging zijn of een foutmelding.

Als je zelf online software ontwikkelt kan de Belastingdienst ondersteuning bieden bij het ontwikkelen en testen, zodat je weet dat jouw software voldoet aan de eisen. Hiervoor moet je een ondersteuningsabonnement afsluiten, maar dit is helemaal gratis.
Btw aangifte is veel simpeler dan je waarschijnlijk eerst dacht dat het was, maar met behulp van deze blog heb je het zo gefixt! Wil je meer weten over btw of andere belastingen? Check dan onze Knowledge Base!