HOW-TO GUIDES

VOLDOEN AAN DE AVG IN 10 STAPPEN

De AVG is de Europese privacywet. Om aan deze wet te voldoen zijn er een aantal stappen die je moet doorlopen. Je vindt ze hier!

LET'S GET STARTED

Zorg ervoor dat je een duidelijk beeld hebt van de AVG en dat je weet waar je op moet letten. Als je weet wat je moet doen kan je dit toevoegen in je dagelijkse bedrijfsvoering.

STAP 1

Verdiep je in AVG en zet privacy op de agenda

Wees zo transparant mogelijk naar je klanten toe. Het is belangrijk dat ze weten waar ze aan toe zijn, maar ook iets hebben om terug op te vallen. Privacy wordt namelijk heel serieus genomen.

Vertel je klanten wat hun rechten zijn

STAP 2

Je moet als bedrijf zijnde aan kunnen tonen dat je je aan de wet houdt en de gegevens goed verwerkt. Je kan namelijk gecontroleerd worden en je wilt geen problemen doordat je niet weet wat er precies met de gegevens gebeurt.

Maak een overzicht van hoe je gegevens verwerkt

STAP 3

Je moet een DPIA maken als je gegevens verwerkt waarvan het privacyrisico groot is. Je brengt hiermee in kaart wat de risico’s zijn en welke maatregelen je moet nemen om deze te verkleinen. Het kan zijn dat je verplicht wordt om dit te maken.

Check of je een DPIA moet maken

STAP 4

Houdt constant bij of alle producten en diensten nog voldoen aan de wetgeving. Je kan natuurlijk een extra service willen aanbieden, maar houd rekening met de AVG en zorg dat je niet meer gegevens verzamelt dan nodig is.

Houd in je producten standaard rekening met privacy

STAP 5

Sommige organisaties zijn verplicht om iemand aan te stellen die ervoor zorgt dat de AVG daadwerkelijk toegepast en nageleefd wordt. Check dus of dit voor jouw bedrijf ook nodig is.

STAP 6

Onderzoek of je gegevensbescherming nodig hebt

Als er een datalek plaats heeft gevonden moet je deze vastleggen en melden aan de AP. Er kan hierbij sprake zijn van een groot datalek, maar als je een laptop kwijt bent met gegevens, moet je dit ook gelijk melden.

Documenteer en meld datalekken

STAP 7

De verwerkingsverantwoordelijke en de verwerker moeten samen tot een overeenkomst komen. Hierin worden afspraken gemaakt over de manier waarop de data verwerkt wordt en hoe de samenwerking verloopt.

Zorg voor een goede verwerkersovereenkomst

STAP 8

Deze toezichthouder houdt een oogje in het zeil. Zo kan hij/zij direct bijspringen als er iets niet goed verloopt bij het verwerken van de gegevens.

Bepaal een leidend toezichthouder

STAP 9

Voordat je de gegevens van mensen opslaat en gebruikt moet je toestemming aan je klanten vragen. Zonder toestemming mag je dit niet doen en ben je strafbaar als je het toch wel doet.

Vraag toestemming voor het verwerken van gegevens

STAP 10

De AVG is een heel complex en veelzijdig begrip. Zorg er daarom voor dat je goed begrijpt wat het inhoudt zodat je je vervolgens goed kunt houden aan de regels.

BACK TO BUSINESS

MORE STORIES

OMGAAN MET KLACHTEN

PERSOONSGEGEVENS BESCHERMEN

HOW-TO GUIDES

MEER INFO?  SWIPE UP NAAR HUSTL KNOWLEDGE