HOW-TO GUIDES

VACATURETEKST SCHRIJVEN EN PLAATSEN

Wil je een vacature eruit gooien, maar je weet niet hoe je een vacature moet schrijven? Hoe je dat doet vindt je hier!

LET'S GET STARTED

Voor wie schrijf jij de vacature? Wie wil je dat de vacature leest en er dus ook op reageert? Zorg dat je je doelgroep bereikt.

Weet voor wie je schrijft

CHECKPOINT 1

Schrijf voor jezelf op wat de functie precies inhoudt en benoem dit in de vacature. Mensen willen natuurlijk lezen waar ze precies op reageren.

Bedenk wat de functie inhoudt

CHECKPOINT 2

Ga gewoon even bij de buren kijken. Check andere vacatures en kies hieruit wat voor jouw functie wel en niet geldt. Blijkbaar werkt het voor hun, dus waarom niet voor jou?

Bekijk hoe andere bedrijven vacatures schrijven

CHECKPOINT 3

Zorg dat de vacature overzichtelijk blijft. Hij moet voor iedereen duidelijk zijn, dus houd daar rekening mee.

Houd het overzichtelijk

CHECKPOINT 4

Laat jouw enthousiasme zien in de vacature en schrijf actief. Je spreekt de lezer dan echt aan, waardoor hij eerder op de vacature reageert.

Spreek de lezer actief aan

CHECKPOINT 5

Laat de bedrijfscultuur naar voren komen in de vacature en laat je creativiteit zien. Je hoeft het natuurlijk niet altijd precies op dezelfde manier te doen als elk ander bedrijf.

Wees creatief

CHECKPOINT 6

Zorg voor een duidelijke functietitel. Niet alleen weet de sollicitant waar hij op reageert; het valt ook op in een lange rij met duizenden aangeboden banen.

Kies een duidelijke functienaam

CHECKPOINT 7

Geef een korte functieomschrijving waarin je duidelijk aangeeft wat de functie inhoudt en wat je zoekt in een werknemer.

Begin met een korte functieomschrijving

CHECKPOINT 8

Geef aan wat je zoekt en wat je vindt dat iemand moet kunnen of hebben. Zo kan je de sollicitanten snel filteren en zien of zij een optie zijn voor jouw bedrijf.

Vertel wat de sollicitant moet kunnen

CHECKPOINT 9

Let op dat je je wel aan de regels en wetten houdt. Je wil natuurlijk niet in de problemen komen.

Houd je aan de wet

CHECKPOINT 10

Zorg dat je eerlijk bent over je bedrijf en de bedrijfscultuur. Het is namelijk belangrijk dat de werknemer weet waar die belandt en hoe een werkdag eruit gaat zien.

Wees kort en realistisch over je bedrijf

CHECKPOINT 11

Je verwacht natuurlijk een aantal dingen van een werknemer, maar je moet ook iets teruggeven. Hoe is de sfeer op kantoor? Biedt je extra dingen, zoals korting of gratis lunch? Hoe hoog is de gemiddelde uurloon?

Geef aan wat je de sollicitant biedt

CHECKPOINT 12

Laat duidelijk weten in de vacature hoe de sollicitant erop kan reageren. Zorg dat je deze plekken ook in de gaten houdt. Laat ze niet een mailtje sturen naar een emailadres dat je nooit checkt.

Zorg dat de sollicitant weet hoe hij kan reageren

CHECKPOINT 13

Een vacaturetekst schrijven en plaatsen is minder simpel dan je misschien had verwacht. Door deze 13 tips toe te passen zorg je dat de sollicitaties binnen gaan stromen!

BACK TO BUSINESS

MORE STORIES

ZZP'ER  INHUREN

ARBEIDSCONTRACT AFSLUITEN

VOOR HET EERST PERSONEEL AANNEMEN

HOW-TO GUIDES

MEER INFO?  SWIPE UP NAAR HUSTL KNOWLEDGE