Ondernemen en pensioen opbouwen? 3 dingen om te weten!

door | 26-01-2024 | General

Het is eigenlijk best makkelijk om als zzp’er voor je pensioen te zorgen. Maar uit onderzoek blijkt dat zo’n 62% van de zzp’ers er niet echt mee bezig is. Dit komt vaak doordat het tijd en geld kost, en veel zzp’ers weten niet goed hoe het zit met de belastingregels. Blijkbaar weet maar een kwart van de zzp’ers in Nederland echt hoe ze voor hun pensioen moeten sparen. Weet jij hoe je lijfrente pensioen opbouwt? Welke mogelijkheden zijn er? In dit artikel geven we daarom een paar simpele tips die je als ondernemer meteen kunt gebruiken om een pensioen of extra pensioen op te bouwen.

Maak je pensioenplannen hoge prioriteit

Als ondernemer ben je natuurlijk druk met je bedrijf runnen, klanten binnenhalen en geld verdienen. Daardoor kan het makkelijk zijn om pensioenplanning op de lange baan te schuiven of er niet aan te denken. Maar het is echt belangrijk om over je pensioen na te denken, zodat je er ook financieel goed bij zit als je stopt met werken. Met een pensioenplan kun je je huidige levensstijl gewoon relaxed voort blijven zetten als je met pensioen gaat. Je hebt dan geld opzij gezet voor je dagelijkse uitgaven, medische kosten en om lekker van je pensioen te kunnen genieten zonder je zorgen te maken over geld. Begin dus vroeg en plan je pensioen op tijd, ook al heb je het druk.

De verschillende opties voor pensioenopbouw

Je hebt verschillende manieren om voor je pensioen te zorgen. Een populaire optie is het individuele pensioenplan (IPP). Met een IPP kun je een stuk van je inkomen op een pensioenrekening zetten en dus genieten van belastingvoordelen. Dit geld groeit dan belastingvrij tot je met pensioen gaat. Een andere keuze is een SEP IRA (Simplified Employee Pension Individual Retirement Account). Dit is een pensioenrekening met belastingvoordelen, speciaal voor zelfstandigen en kleine bedrijven. Hiermee kun je elk jaar een bepaald percentage van je inkomen in je pensioenpotje stoppen. Je kunt ook denken aan een Solo 401(k)-plan. Hiermee kun je als zowel werknemer als werkgever geld in je pensioenfonds storten.

Schakel professioneel advies in

Pensioenplanning kan best ingewikkeld zijn, zeker als ondernemer waarvan de inkomsten niet iedere maand hetzelfde zijn. Het is echt aan te raden om advies te vragen aan een financieel adviseur of belastingadviseur die weet hoe het zit met pensioenplanning voor ondernemers. Zo’n expert kan samen met jou het beste pensioenplan  kiezen, rekening houdend met je financiële doelen, inkomen en leeftijd. Ze leggen ook uit welke belastingvoordelen en maximale bijdragen er zijn bij verschillende pensioenplannen. Samen met hen kun je een passend pensioenplan maken!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Combineer digitalisering en administratie met deze twee tools

Combineer digitalisering en administratie met deze twee tools

Een goed financieel beheer is van essentieel belang voor zowel particulieren als bedrijven. Echter, het bijhouden van inkomsten, uitgaven en belastingen kan een tijdrovende en complexe taak zijn. Met de komst van het internet, is het tegenwoordig een stuk makkelijker...