Arbeids­ongeschikt­heid voorkomen, kan dat?

door | 25-06-2024 | General

Als jonge ondernemer wil je natuurlijk graag je eigen gang gaan. Je bent niet voor niets voor jezelf begonnen! Helaas zijn er ook wat minder leuke kanten aan het ondernemen. Zo kan je arbeidsongeschikt raken waardoor je je inkomen verliest. Als ondernemer heb je dan meestal geen recht op een uitkering van de overheid. Een vervelende situatie die je natuurlijk het liefst wilt voorkomen. Maar kan dat eigenlijk? In dit artikel gaan we hier verder op in.

Arbeidsongeschiktheid verzekering

Je hebt er niet altijd invloed op

Kan ik arbeidsongeschiktheid helemaal voorkomen? Het simpele antwoord hierop is nee. Een ongeluk zit namelijk in een klein hoekje. Zo kun je bijvoorbeeld je been breken tijdens het sporten en kun je – ook op jonge leeftijd – te maken krijgen met ernstige gezondheidsklachten of een chronische ziekte

Het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) vermindert je financiële kwetsbaarheid als zelfstandige. Met een AOV ontvang je als je ziek bent of letsel hebt een inkomen. Hiermee kun je als je niet kunt werken toch je rekeningen blijven betalen en je levensonderhoud bekostigen. Met deze verzekering kun je je zonder geldzorgen volledig focussen op je herstel.

Tips voor ondernemers

Of je nu wel of niet verzekerd bent: het is nooit leuk om arbeidsongeschikt te raken. Het is daarom erg belangrijk om proactief maatregelen te nemen om de kans hierop te verkleinen. Er zijn verschillende manieren waarop je dat kunt doen.

  1. Veilige werkomgeving

Als zelfstandig ondernemer of zzp’er ben jij verantwoordelijk voor je eigen werkomgeving. Zorg er altijd voor dat deze veilig is om ongelukken en blessures zoveel mogelijk te voorkomen. Controleer of je bedrijfsruimte voldoet aan alle veiligheidsvoorschriften en dat eventuele risico’s worden herkend en geminimaliseerd. 

  1. Ergonomisch werken

Ook is het belangrijk om te investeren in ergonomische meubels. Zeker als je regelmatig thuiswerkt, is het van belang dat je een goede stoel hebt die je op de juiste hoogte in kan stellen. Hetzelfde geldt voor je bureau. Hierdoor heb je minder kans op fysieke ‘kantoorblessures’. 

  1. Geef om je gezondheid

Blijf investeren in je eigen gezondheid, ook als je als jonge, fitte ondernemer nog nooit te maken hebt gehad met langdurige gezondheidsklachten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je voldoende lichaamsbeweging hebt, gezond eet en ‘s nachts goed slaapt. 

  1. Voorkom overbelasting

Veel jonge ondernemers zijn geneigd om maar door te blijven gaan. Ze werken lange dagen en nemen nauwelijks pauze. Een burn-out ligt dan op de loer. Door voldoende pauze te nemen en tijd te besteden aan ontspanning en hobby’s kun je flink wat stress verminderen. Je wordt er bovendien een stuk productiever van!

  1. Vraag op tijd om hulp

Ook als zelfstandige sta je er niet alleen voor. Of het nu gaat om psychische klachten, gezondheidskwesties, financiële planning of juridische zaken: zoek professioneel advies als je het nodig hebt. Een deskundige kan je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het voorkomen van potentiële problemen die kunnen leiden tot arbeidsongeschiktheid. Trek daarom op tijd aan de bel!

Doe wat je kan

Het is helaas niet altijd mogelijk om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Wel zijn er verschillende manieren om als jonge ondernemer de kans op langdurig uitval te verkleinen. Door veilig, gezond en ergonomisch te werken, kun je hopelijk nog vele jaren in goede gezondheid ondernemen! 

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen