Als ondernemer is het cruciaal om goed inzicht te behouden in je financiële situatie. Een van de aspecten waar je wellicht mee te maken kan krijgen, is een BKR-registratie. Maar wat betekent dit precies, hoe kan het je onderneming beïnvloeden, en wat kun je eraan doen?
Wat is een BKR-registratie?
BKR staat voor Bureau Krediet Registratie, dit is een Nederlandse organisatie die bijhoudt wie er een lening heeft en wat de status is met betrekking tot de terugbetalingen daarvan. De intentie van het BKR is om te voorkomen dat mensen te veel lenen en daardoor in financiële problemen komen. Of je nu een hypotheek, een persoonlijke lening of zelfs een telefoonabonnement op afbetaling hebt, dit wordt allemaal geregistreerd bij het BKR.
Wat betekent het voor jou als je BKR geregistreerd staat als ondernemer?
Heb je al één of meerdere leningen? Dan staan deze geregistreerd bij het BKR. Bij een nieuwe kredietaanvraag, bijvoorbeeld voor je onderneming, kan de bank of kredietverstrekker het register raadplegen om je financiële situatie te beoordelen. Een negatieve registratie, bij achterstallige betalingen, kan het moeilijker maken om een nieuwe lening te krijgen. Dit kan de groei van je onderneming belemmeren, omdat je waarschijnlijk geen geld kunt lenen voor belangrijke investeringen.
Hoe kom je bij je BKR-gegevens, hoe kan je ze inzien?
Gelukkig is het niet moeilijk om je eigen BKR-gegevens in te zien. Hiervoor ga je gewoon naar de website van het BKR en doe je een inzageverzoek. Dit kost een klein bedrag (€16,45), maar dan heb je wel precies inzicht in wat er geregistreerd staat. Het is slim om dit regelmatig te doen zodat je altijd op de hoogte bent van je financiële situatie. Wanneer je fouten opmerkt in je BKR-registratie? Neem dan contact op met het BKR om deze te laten corrigeren.
Kan je ook geld lenen voor de zaak zonder BKR-registratie?
Veel ondernemers vragen zich af of het mogelijk is om geld te lenen zonder BKR-registratie. Het korte antwoord is: ja, dat kan, maar het is niet altijd gemakkelijk. Er zijn alternatieve financieringsmogelijkheden die niet bij het BKR worden geregistreerd. Denk bijvoorbeeld aan crowdfunding, waarbij je geld ophaalt bij veel verschillende (privé-)investeerders. Ook een onderhandse lening bij vrienden of familie valt buiten de BKR-registratie. Wel is het verstandig om bij zulke leningen goede afspraken te maken over de terugbetaling, om misverstanden en problemen te voorkomen.
Daarnaast is het belangrijk om goed na te denken of het verstandig is om buiten het BKR om te lenen. De BKR-registratie helpt je immers om overzicht te houden en voorkomt dat je te veel schulden opbouwt. Als je toch besluit om zonder BKR-registratie te lenen, zorg er dan voor dat je de voorwaarden goed begrijpt en zeker weet dat je de lening kunt terugbetalen. Zo voorkom je financiële problemen in de toekomst en zorg je ervoor dat je onderneming gezond blijft.
Een BKR-registratie kan dus een belangrijke rol spelen bij de financiële stabiliteit van je onderneming. Houd je BKR-registratie scherp in de gaten en weeg zorgvuldig af of je buiten het BKR om wilt lenen. Zo kan je vol vertrouwen blijven werken aan de groei en het succes van je onderneming.