WordPress websites worden nog steeds het meest gebruikt over de hele wereld. Dit content management systeem (CMS) werkt zeer gebruiksvriendelijk en heeft talloze mogelijke uitbreidingen beschikbaar. Daardoor kan je WordPress ook op verschillende manieren inzetten. In deze blog zet ik de meest voorkomende toepassingen uiteen en leg je uit hoe jij ook op deze manier in kan zetten voor jouw eigen onderneming.
01.
Wat is WordPress?
WordPress is oorspronkelijk begonnen als platform waarop je blogs kan publiceren. Al snel werd het ook toegankelijker voor het bredere publiek en begonnen developers met het bouwen van websites op het WordPress platform, die niet per sé als doel hadden om blogs te delen met hun doelgroep. Inmiddels draait ongeveer 1/3 van het hele internet op WordPress. Dat zijn een hele hoop websites. Je hoort vaak dat er wordt verwacht dat op termijn de helft van het gehele internet over is gestapt op WordPress. Dan kan jij natuurlijk niet achterblijven!
02.
WordPress voor blog websites
WordPress is in de basis software om blogs te schrijven en publiceren. Je merkt dat nog steeds heel veel ondernemers ervoor kiezen om WordPress in te zetten voor hun website. Gelukkig is WordPress door de jaren heen ontzettend uitgebreid. Tegenwoordig kan je WordPress namelijk voor allemaal verschillende doeleinden inzetten. Dit komt door het feit dat het open source software is en iedere programmeur zijn eigen draai kan geven aan het WordPress platform. Mogelijke toepassingen van het gebruik van WordPress voor jouw website laatste 10 jaar echt is geëxplodeerd.
03.
WordPress voor zakelijke website
Veel ondernemers kiezen ervoor om een website te bouwen of te laten bouwen in WordPress. Ze kiezen hiervoor omdat het zo'n veelgebruikt systeem is dat in de basis iedere designer of developer ermee overweg kan en zij zelf ook een groot aantal aanpassingen kunnen doorvoeren. Hoeveel aanpassingen op de website je zelf man doorvoeren hangt af van de software die je gebruikt om te bouwen binnen WordPress. Standaard WordPress is namelijk vrij beperkt, maar gelukkig zijn er veel uitbreidingen mogelijk.
Divi
Zelf gebruiken wij Divi. Divi zorgt ervoor dat je op een visuele en gebruiksvriendelijke manier aan de slag kan met het bouwen en aanpassen van websites. Hier komt vrijwel geen code bij kijken, in ieder geval niet voor jou als beheerder/klant. Binnen Divi kan je vrijwel alles realiseren. Eigenlijk zitten er geen grenzen aan verbonden. Zeker wanneer je in zee gaat met verschillende developers is het ook mogelijk om WordPress te gebruiken voor maatwerkoplossingen. Hier vertel ik later in de blog nog meer over.
Elementor
Een andere optie is het gebruiken van Elementor voor jouw WordPress website. Dit werkt volgens hetzelfde principe als Divi, namelijk het bouwen en onderhouden van WordPress website op een visuele en gebruiksvriendelijke manier. Het nadeel van Elementor ten opzichte van Divi is dat Elementor beperkter is. Je merkt dat veel beginnende webdesigners daarom gebruik maken van Elementor, omdat ze precies genoeg functies hebben om hun basisvaardigheden in te zetten bij het bouwen van een WordPress website.
Gutenberg
Gutenberg is de WordPress block editor die standaard bij WordPress zit sinds WordPress 5.0 in 2018. Het feit dat je met blocks kan werken in plaats van code zorgt al voor een visuele werkwijze in het proces van het bouwen en onderhouden van jouw website. Toch is deze software erg beperkt en nog steeds niet bijzonder gebruiksvriendelijk. Het is wel laagdrempelig en wordt nog steeds door veel ondernemers gebruikt wanneer zijn website laten maken. Als jij puur content wil delen op jouw website kan het voldoende zijn.
04.
WordPress voor maatwerk oplossingen
Het mooie aan WordPress is dat het open source software is. Dit betekent dat developers alles kunnen doen met de code van WordPress wat ze maar willen. Hierdoor is eigenlijk geen wens te gek en kan jij het WordPress platform ombuigen naar iedere manier die je maar wil. Daardoor merk je dat veel developers voor WordPress kiezen wanneer zij aan de slag gaan met maatwerk websites. Als er geen add-ons of plug-ins beschikbaar zijn, kunnen developers deze zelf maken. Door het gebruik van custom code kunnen zij iedere software toepassing bouwen die ze willen. Zo zie je dat WordPress naast de gebruiksvriendelijk platform ook vele mogelijke uitbreidingen biedt, zodat jij kan groeien wanneer je daar klaar voor bent!