Winst en verliesrekening opstellen

door | 24-03-2022 | Business

Hoe staat jouw bedrijf er financieel voor? In een winst en verliesrekening breng je in beeld hoe jouw bedrijf in een bepaalde periode draait. Maar hoe maak je zo’n winst en verliesrekening? Je vindt het hier!

01.

Wat is een winst en verliesrekening?

Een winst en verliesrekening, ook wel exploitatiebegroting, is een overzicht van alle opbrengsten en uitgaven van je bedrijf. Meestal is het een overzicht van het hele jaar en samen met de balans vormt de winst en verliesrekening het jaaroverzicht. Je berekent met de winst en verliesrekening of je bedrijf winstgevend is. 

Een winst en verliesrekening maken is voor veel bedrijven verplicht. Het is namelijk een deel van je administratie. Ook moet je vaak een winst en verliesrekening meenemen als je een lening wilt of financiering. De bank en investeerders kunnen hier namelijk veel waardevolle informatie uithalen.

Winst en verliesrekening
02.

Winst en verliesrekening opstellen

Winst en verliesrekening

Een winst en verliesrekening stel je op door al je opbrengsten onder elkaar te zetten en hier al je kosten vanaf te halen. In je begroting heb je dus bovenaan je totale winst staan. Hieronder plaats je dan al je kosten, zoals vervoer, bedrijfshuisvesting, personeelskosten, verzekeringen, bedrijfskosten, etc. Deze tel je bij elkaar op en trek je dan van je totale winst af. Hoe dit eruit ziet, vind je in het voorbeeld onderaan deze blog!

Tip! In het Geldboek voor ondernemers van de KVK vind je alles dat je moet weten over geld, financiering en andere geldzaken. Als je vragen hebt over financiën, begrotingen of andere financiële zaken is de kans groot dat je het antwoord in het Geldboek vindt!

03.

Winst en verliesrekening zzp

Als kleine ondernemer of zzp’er ben je niet verplicht om een jaaroverzicht te maken. Je bent echter wel verplicht om een winst en verliesrekening te maken; je hebt de cijfers namelijk nodig voor je administratie en belastingaangiftes. Je kan een winst en verliesrekening natuurlijk zelf maken, maar als je dit niet ziet zitten of als je geen tijd hebt kan je het uiteraard ook uitbesteden. Als zzp’er hoef je je winst en verliesrekening niet publiek te maken of te deponeren bij de KVK. 

Winst en verliesrekening
04.

Winst en verliesrekening voorbeeld

Voorbeeld winst en verliesrekening

Ondanks dat niet elke ondernemer een jaaroverzicht hoeft te maken, is elke ondernemer wel verplicht om een winst en verliesrekening te maken. Dit helpt niet alleen als je financiering nodig hebt, maar je moet het ook hebben voor je administratie en belastingaangifte. Wil je meer weten over belastingen? Bekijk dan ook onze How-To’s!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

HUSTL Partners

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij...

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...