Het geheim van het uurtje factuurtje model

door | 15-12-2020 | Business, Verdienmodellen

Wie wil nou niet iedere hardwerkend minuut uitbetaald krijgen? Voor de mensen die dit graag willen is er een gepaste oplossing. In de rij verdienmodellen die wij iedere week voor jou behandelen is het uurtje factuurtje vandaag aan de beurt! Wij leggen uit wat dit inhoudt, hoe je het inzet en wat de eventuele voor- en nadelen kunnen zijn van dit verdienmodel. Lees dus gauw verder!

01.

Wat is uurtje factuurtje?

Het uurtje factuurtje is vooral een verdienmodel dat aantrekkelijk is voor zzp’ers. Dit model houdt in dat de hoogte van facturen worden bepaald door het aantal gewerkte uren. Het aantal uur wordt vermenigvuldigd met het afgesproken uurtarief van de werknemer. Je ontvangt dus niet vooraf een offerte. Hierbij gaat het voornamelijk om de dienstensector.

Je kunt de uren en verwerkte taken laten zien. Het model vraagt enigszins vertrouwen tussen werknemer en werkgever, maar dit is juist goed. Een werkovereenkomst moet gebouwd worden op vertrouwen en dat is precies wat dit model biedt. Klik hier voor meer over verdienmodellen.

Hoe je dit model inzet? Het kan best lastig zijn om een uurtarief op te stellen, maar de KvK heeft een verhelderend filmpje voor!

02.

Uurtje factuurtje als verdienmodel

Het uurtje factuurtje wordt vaak gebruikt als verdienmodel voor wat kleinere projecten, waarbij de werkuren lastig te bepalen is en bij taken die worden uitgevoerd door bijvoorbeeld freelancers en tijdelijke werknemers.

Alle uren die dus aan het werk wordt besteed, wordt uitbetaald. Het is een fijn model doordat er een verband tussen werk en tegenprestatie zit, maar ook de hoeveelheid dat je uitbetaald krijgt. Er is wel eens wat veroordelende kritiek op dit model, maar het is niet voor niets naast de goederenverkoop ook een van de meest voorkomende methodes.

Het geheim van het uurtje factuurtje model

Voor de werknemer is het handig om de uren en taken per dag bij te houden of te bewaren zodat dit gefactureerd kan worden. Het is ook handig om in de toekomst aan te tonen wat deze persoon heeft verdiend en verricht qua werk. Als laatst moet je ook letten op het afstemmen van afrondingen. Hoe worden de uren afgerond? Ga hiermee in overleg.

Het model vraagt wel continu je aandacht, omdat je koste wat het kost je moet kunnen inzetten om een resultaat te bereiken met de onderneming. Je moet kunnen groeien en blijven groeien om een degelijke omzet te behalen. Ook zijn er veel dingen waar je bij stil moet staan zoals wanneer je mensen zoekt, hoe je ze gaat inwerken en of er voldoende uren beschikbaar zijn.

Heb je meer informatie en tips nodig om in te kunnen spelen op dit verdienmodel? Bekijk het boek van Alex van der Hulst. Hierin legt hij over hoe hardwerkende werknemers met dit model een carrière zijn gestart zonder baas.

03.

Alternatieven voor uurtje factuurtje

Wil je toch iets soortgelijks, maar vind je het te risky om dit model te gebruiken? No worries! Er zijn een aantal mogelijkheden die gebruikt kunnen worden om de nadelen van uurtje factuurtje tegen te gaan:

  • Een vaste vergoeding per jaar (je legt dus al een soort van basis).
  • Je kunt voor bepaalde taken wel een vaste prijs stellen en dan de waarde voor andere taken worden wel per uur bepalen. Hierbij kan bepaald worden wat hoe dan ook de standaard verwachte taken zijn, maar ook wat gezien wordt als extra werk. Dit is ook een basis om de motivatie van de werknemer te stimuleren waardoor de werkprestatie wordt verhoogd.
  • Denk aan advocaten en recruiting: deze mensen worden slechts betaald als hij/zij een probleem heeft opgelost. Dit kan ook voor dit model gebruikt worden. Ook hierdoor verhoog je de motivatie/werkprestatie.
  • De werkgever verwacht een bepaald aantal uren werk van de werknemer waardoor er al enigszins een indicatie is van wat hoeveel er gefactureerd zal worden. Hierdoor staan beide partijen niet voor verrassingen te wachten.

Onthoud wel dat als je goed inspeelt op het uurtje factuurtje model, je succes maakt. Met een werkend plan en een efficiënt team kan dit model je ver brengen, dit model schommelt alleen als je nog niet genoeg winst maakt en/of inspeelt op de markt.

04.

De voordelen van uurtje factuurtje

+ Je krijgt betaald voor je werk, niet meer en niet minder

+ Het is persoonlijker en transparant

+ Uren en taken zijn snel te achterhalen en kunnen makkelijk gecontroleerd worden

Het geheim van het uurtje factuurtje model
05.

De nadelen van uurtje factuurtje

Het geheim van het uurtje factuurtje model

- Je hebt geen vast of lineair inkomen als werknemer evengoed als omzet voor het bedrijf

- Er kan een druk liggen of een soort gevoel van controle doordat alles bijgehouden moet worden voor de werkgever

- Je weet niet of de persoon in de gewerkte uren ook zich echt uit de naad heeft gewerkt.

Next week in HUSTL Startup Ideas:

We gaan het de volgende keer hebben over een van de populairste modellen: het servicemodel! Dit model wordt regelmatig gebruikt waardoor wij nog even een keer met jou langsgaan wat dit model inhoudt en waar de kansen van dit model liggen.

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Als ondernemer zijn er veel dingen waar je aan moet denken, waaronder je verzekeringen. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende (financiële) verrassingen komen te staan als er iets gebeurt. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Maar er zijn veel...

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Voor degenen die geïnteresseerd zijn om freelancer te worden, kan het vooruitzicht om kwaliteitsvolle opdrachten binnen te halen ontmoedigend lijken. Met de juiste kennis en strategie kan het vinden van freelance opdrachten echter een haalbaar doel zijn. Dit artikel...