Circulaire business: welke modellen bestaan er?

door | 24-11-2020 | Business, Businessmodellen

Eén van de bekendste en meest duurzame businessmodellen die we kennen is een business in de circulaire economie. De circulaire economie is gericht op het verlengen van het levensduur van grondstoffen, onderdelen en producten. Het is van belang om de waarde te behouden door middel van hergebruik.

De circulaire business wil zorgen voor een beter en gezonder toekomst. Er vindt continu ontwikkeling plaats door middel van bijvoorbeeld onderhoud, reparatie, upgrades, vernieuwing, herproductie en/of recycling. Wil je meer weten over de betekenis en kansen uit dit model? Bekijk het filmpje hieronder over een circulaire business!

01.

Waarom zijn circulaire businesses zo belangrijk?

Waarom zou ook jij circulaire business modellen in beschouwing moeten nemen? Je weet dat het goed is voor het milieu en dat het tegelijkertijd veel geld kost. Maar weet je ook de daadwerkelijke reden waarom je hieraan je steentje moet bijdragen?

De reden waarom circulaire business modellen van belang kan zijn voor jouw business is het aanbrengen van verandering aan de huidige economie. Het maken, gebruiken en weggooien vervaagt. Zodra je begint aan een circulair proces ben je niet alleen milieuvriendelijk bezig, je geeft ook je producten een nieuw leven waardoor je verdient.

Dit kan op allerlei verschillende manieren. Je werkt samen met belanghebbenden om de economie vorm te geven. Er is geen sprake meer van waardevernietiging en je haalt alles eruit wat er nog in zit. Waarom zou je niet proberen om meer te winnen uit deze kansen?

Circulaire business: welke modellen bestaan er?
02.

Businessmodellen binnen de circulaire business

Uiteraard zijn er allerlei mogelijkheden binnen een circulaire business. Ik heb de belangrijkste voor je eruit gepikt en voor je op een rijtje gezet:

Optimaal gebruik

Er wordt rekening gehouden met het gebruik van een product door het duurzaam te maken. De levensduur wordt zo lang mogelijk verlengd om waardeverlies tegen te gaan. Je product wordt bijvoorbeeld als dienst verleend of er wordt onderhoud aangeboden waardoor de levensduur langer is.

Waarde herwinnen

De toegevoegde waarde van een gebruikt product wordt zoveel mogelijk uitgeput. Deze producten worden omgezet naar nieuwe of bruikbare producten. Je kunt hierbij denken aan tweedehands verkopen, vernieuwing van gebruikte producten, verkoop van teruggewonnen materiaal en recyclen.

Netwerkorganisatie

Zoals vermeld is samenwerken een belangrijk onderdeel om de circulaire economie te vormen. Dit model richt zich op bedrijfsactiviteiten waarbij samenwerkingen en netwerken van belang zijn.

Maar hoe zie je dit voor je? Een aantal voorbeelden zijn:

  • het verkopen van take-back-systemen en inzamelingsdiensten om bruikbaar materiaal te verkrijgen uit weggegooide producten.
  • het volgen, monitoren en handelen van producten.
  • contract management (opstellen, behandelen, controleren en uitvoeren contracten)
  • activiteiten die de geldstromen managen
  • het beheren, coördineren en faciliteren van informatiebronnen
Circulaire business: welke modellen bestaan er?

Circulair ontwerp

Hierbij gaat het om de ontwikkelingsfase van een product. Er wordt gefocust op het langer laten meegaan van producten die je vervolgens makkelijker kunt onderhouden.

Denk maar aan producten die zodanig zijn ontworpen dat ze onderhouden, gerepareerd en vernieuwd kunnen worden, de ontwikkelingen van producten die vervolgens langer meegaan, biologische en recyclebare producten of een hogere prijs per product zodat er minder aankopen zijn.

Bekijk ook de bouwstenen die je nodig hebt om aan circulaire economie te beginnen.

03.

De voor- en nadelen van een circulaire business

Er zitten enkele voor- en nadelen aan het businessmodel waar je je van bewust moet zijn:

 + Milieu

 Een beetje vanzelfsprekend, maar circulaire business modellen verbeteren het milieu. Er worden minder grondstoffen verbruikt waardoor het afval vermindert. Er worden minder broeikasgassen uitstoot, de bodem, lucht en water worden schoner en natuurgebieden worden langer behouden.

+ Geoptimaliseerde klantrelaties

Je kunt je focussen op de langdurige relaties met klanten en de wensen/behoeften van de klanten zodra er iets mis gaat met een product. Door middel van goede communicatie kan er klantloyaliteit ontstaan: je helpt met het optimaliseren van een product om de klant tevreden te stellen.

+ Groeiende vraag naar diensten

Er komt meer werkgelegenheid doordat de circulaire business uit allerlei processen bestaat waarin optimaal geïnvesteerd moet worden. De eventuele werkmogelijkheden zijn mensen die de producten verzamelen, transporteren en/of repareren. Ook kunnen marketeers en andere verkopers de bezetting van de producten vergemakkelijken. Als laatst kunnen professionals op het gebied van hergebruik en productherstel aangenomen worden. 

- Kosten stijgen

Je investeert veel in dit proces. Het duurt even voordat je er wat voor terug krijgt en niet alle klanten wachten op circulaire producten. De vraag zou kunnen dalen doordat de producten langer meegaan.

- Bedrijfsrisico’s

Je moet voorbereid zijn op het integreren van de business. Je moet een duidelijke plan en streven hebben waar je niet zomaar onderuit kan komen. Daarnaast moet je relaties opbouwen met nieuwe partners. Er kunnen veel kosten aan vastzitten waardoor de inkomsten kunnen dalen.

- Wellicht niet altijd besparend voor de duurzaamheid

Klanten kunnen hun geld evengoed aan niet-duurzame producten uitgeven. Je weet niet of het daadwerkelijk effect zal hebben als je dit in je bedrijf hanteert.

Next week in HUSTL Startup Ideas:

Ben jij net zo geintereseerd in de businessmodellen als wij? Volgende week komt er een digital nomad special: welk businessmodel past het beste bij jou? Gaaf voor als je overweegt om te gaan reizen!

Stay tuned!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Als ondernemer zijn er veel dingen waar je aan moet denken, waaronder je verzekeringen. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende (financiële) verrassingen komen te staan als er iets gebeurt. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Maar er zijn veel...

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Voor degenen die geïnteresseerd zijn om freelancer te worden, kan het vooruitzicht om kwaliteitsvolle opdrachten binnen te halen ontmoedigend lijken. Met de juiste kennis en strategie kan het vinden van freelance opdrachten echter een haalbaar doel zijn. Dit artikel...