Btw nummer aanvragen, hoe doe je dit?

door | 1-02-2022 | Business

Hoe moet je een btw nummer aanvragen? Veel ondernemers vragen zich dit af. Het antwoord is: dit hoef je niet te doen! Tenminste, niet als je je gaat inschrijven bij de KVK. Die vragen namelijk het nummer voor je aan! Sta je niet ingeschreven bij de KVK? Je vindt hier hoe je een btw nummer kan aanvragen. 

01.

Btw nummer aanvragen zonder KVK

Niet alle mensen die een btw nummer nodig hebben zijn ondernemers. Het kan dus zijn dat je je niet hoeft in te schrijven bij de KVK, maar je wel een btw nummer moet aanvragen. Dat heeft te maken met de eisen die de KVK stelt voordat je gezien wordt als een ‘echte’ ondernemer. Zo moet je een dienst of product aanleveren, hier meer voor vragen dan de kostprijs en zaken doen met meer mensen dan alleen je familie en vrienden (ofwel deelnemen aan het economisch verkeer). 

Btw nummer aanvragen
02.

Waar een btw nummer aanvragen?

Een btw nummer hoef je als je ingeschreven staat bij de KVK niet zelf aan te vragen. Na deze inschrijving wordt je namelijk door de KVK ingeschreven in het Handelsregister. Ook sturen zij jouw gegevens naar de Belastingdienst, die vervolgens bepalen of je in aanmerking komt voor een btw nummer. 

Wordt je bij de KVK niet gezien als ondernemer, maar denk je dat je wel een btw nummer nodig hebt? Dan kan je op de website van de Belastingdienst het formulier ‘Opgaaf startende onderneming’ invullen. Hiermee start je de aanvraag!

03.

Wanneer een btw nummer aanvragen?

Je hebt een btw nummer nodig als je gaat beginnen met ondernemen. Daarom is dit ook gelijk geregeld als je je gaat inschrijven bij de KVK. Als je je niet hebt ingeschreven, moet je alsnog bij de start van jouw carrière als ondernemer een btw nummer aanvragen. Dan krijg je namelijk ook gelijk te horen hoe vaak en wanneer je btw aangifte moet doen.

04.

Waarom een btw nummer aanvragen?

Btw nummer aanvragen

Een btw nummer betekent dat je ondernemer bent voor de Belastingdienst, maar ook dat je btw aangifte moet doen. Dit laatste klinkt misschien niet zo leuk, maar dit brengt ook fiscale voordelen met zich mee. Zo kan je de btw aftrekken van bedrijfsinvesteringen, waardoor je als bedrijf minder belasting betaalt. 

05.

Hoe een btw nummer aanvragen?

Zoals eerder in deze blog is genoemd kan je met behulp van het formulier ‘Opgaaf startende onderneming’ heel makkelijk je aanvraag doen. Dit formulier moet je ondertekenen, afdrukken en versturen naar de Belastingdienst. 

Voor ondernemingen waarvan het vestigingsadres niet in Nederland is, is er een apart formulier dat je moet invullen als je je toch een btw nummer wilt. Dit is het formulier ‘Aanmelding Onderneming Buitenland’.

06.

Hoe lang duurt een btw nummer aanvragen?

Btw nummer aanvragen

Het ontvangen van je btw nummer duurt 5 tot 10 werkdagen. Hier zit geen verschil in of het gelijk met de inschrijving bij de KVK gaat of dat je het direct bij de Belastingdienst aanvraagt. Het beste is om rekening te houden met 3 weken, ook al gebeurt het zelden dat het zolang duurt. 

Het is het makkelijkst om gelijk bij de inschrijving van de KVK je btw nummer te laten regelen, maar als dit niet kan is het natuurlijk wel belangrijk dat het alsnog op een andere manier kan. Door op tijd je formulier naar de Belastingdienst te sturen weet je zeker dat je op tijd je btw nummer hebt en je aan de slag kan als ondernemer!

Bekijk voor meer informatie over btw en belastingen ook onze How-To's!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

HUSTL Partners

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Heb je een eigen bedrijf? Deze vier verzekeringen zijn onmisbaar

Als ondernemer zijn er veel dingen waar je aan moet denken, waaronder je verzekeringen. Je wilt natuurlijk niet voor vervelende (financiële) verrassingen komen te staan als er iets gebeurt. Het is belangrijk om hier goed op voorbereid te zijn. Maar er zijn veel...

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Hoe vind je opdrachten als zzp’er?

Voor degenen die geïnteresseerd zijn om freelancer te worden, kan het vooruitzicht om kwaliteitsvolle opdrachten binnen te halen ontmoedigend lijken. Met de juiste kennis en strategie kan het vinden van freelance opdrachten echter een haalbaar doel zijn. Dit artikel...