Bijtelling berekenen, hoe doe je dit?

door | 22-03-2022 | Business

Iedereen die van zijn of haar baas een auto ‘krijgt’ betaalt daarover bijtelling. Bijtelling is een soort loonbelasting die je betaald over je geleasde auto. De werkgever betaalt de auto, of het nu een lease is of niet. Maar hoe bereken je als werknemer hoeveel bijtelling je moet betalen?

01.

Bijtelling berekenen 2022

Bijtelling berekenen

Ga je in 2022 een auto van de zaak aanschaffen die je ook privé gaat gebruiken? Dan zijn de bijtellingspercentages net zo hoog als voorgaande jaren: namelijk 22% voor benzine-, diesel- en hybride auto’s. 

De bijtelling van een nieuwe auto bereken je door de cataloguswaarde te nemen en hier 22% vanaf te halen. Dat bedrag vermenigvuldig je dan met je belastingtarief.

02.

Bijtelling elektrische auto berekenen

De bijtelling voor elektrische auto’s ligt een stuk lager dan voor benzine- en dieselauto's, namelijk 16%. De bijtelling hiervan ligt lager, omdat de overheid Nederlanders stimuleert om meer elektrisch te rijden. Bij elektrische auto’s geldt er een drempelwaarde van €35.000. Dit betekent dat als de catalogusprijs prijs hoger is dan €35.000, het bijtellingspercentage wordt verhoogd naar 22%. Over de resterende waarde van de auto reken je dan 22% bijtelling.

De bijtelling van een elektrische auto bereken je door de cataloguswaarde te nemen en hier 16% vanaf te halen. Dat bedrag vermenigvuldig je dan met je belastingtarief. Als je een elektrische auto aanschaft dat over duurder is dan de drempelwaarde, haal je 16% van de eerste €35.000 af. Dan neem je het resterende bedrag en daar haal je 22% vanaf. Deze twee bedragen tel je bij elkaar op en dat vermenigvuldig je met je belastingtarief.

03.

Bijtelling youngtimer berekenen

Bij het berekenen van de bijtelling van youngtimers komt iets meer kijken dan bij de andere auto’s. Wel biedt het aanschaffen van een youngtimer wat voordelen. Een van deze is dat de bijtelling van andere auto’s gebaseerd wordt op de cataloguswaarde, terwijl voor youngtimers de dagwaarde gebruikt wordt. Hierdoor is de bijtelling van een youngtimer is gemiddeld 75% lager dan auto’s die jonger zijn dan 15 jaar.

De bijtelling van een youngtimer bereken je door 35% van de dagwaarde van de auto te halen. Hiervan kan afgeweken worden als de youngtimer milieuvriendelijk is. Als je youngtimer 0 gram CO2 uitstoot heeft, kan het bijtellingspercentage verlaagd worden tot maar 17%. Nadat je het bijtellingspercentage van de dagwaarde hebt gehaald, vermenigvuldig je het met het belastingtarief waar je onder valt.

Bijtelling berekenen

Het berekenen van de bijtelling is belangrijk als je van je werkgever een auto ‘krijgt’. Je wilt natuurlijk weten hoeveel geld jij zelf hieraan kwijt bent. Wil je meer weten over belastingen en personeel? Check dan ook onze How-To’s in de Knowledge Base!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Boekhoudprogramma vergelijken: waar moet je op letten?

Ben je van plan om een boekhoudprogramma aan te schaffen om de boekhouding van je eigen bedrijf gemakkelijker bij te kunnen houden? Dan zijn er diverse opties waar je rekening mee dient te houden, zodat je het juiste programma uit kunt kiezen. Denk hierbij...

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Deze 4 zaken kun je bedrijf net wat innovatiever maken

Nederland staat om vele dingen bekend. Onder toeristen zijn stroopwafels en onze grachten iconisch, terwijl regeringen en bedrijven juist naar hele andere zaken kijken. Voor deze personen is onze innovatie juist wereldberoemd. Elk bedrijf in Nederland zoekt naar...

Klanten werven en behouden doe je zo

Klanten werven en behouden doe je zo

Ben je net als ondernemer actief op de markt? Dan wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk klanten werven en ze natuurlijk ook behouden. Er zijn verschillende manieren om dit te doen. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet. Doe er je voordeel mee en...