HOW-TO GUIDES

BEDRIJF STOPPEN IN 10 STAPPEN

Is het ondernemen toch niks voor jou? Of loopt je bedrijf toch niet (meer) zo goed? Dan kan je er altijd nog voor kiezen om te stoppen. Dit is een lastige keuze, maar als je hem zelf maakt op het juiste moment kan je een hoop problemen voorkomen.

LET'S GET STARTED

Dit is niet alleen een lastige situatie voor jezelf maar ook voor jouw leveranciers, klanten en andere betrokkenen. Laat daarom op tijd aan deze stakeholders weten waar ze aan toe zijn. Zo hebben zij er zo min mogelijk last van.

Laat je klanten en leveranciers weten dat je gaat stoppen

STAP 1

Voor sommigen is dit een overbodige stap maar voor anderen is dit een van de lastigste dingen die je moet doen. Je zal afscheid moeten nemen van de mensen met wie je samen hard hebt gewerkt.

Ontsla je personeel

STAP 2

Als je stopt met je bedrijf komen daar veel dingen bij kijken, maar als je het allemaal goed regelt met de Belastingdienst kan je in aanmerking komen voor stakingsaftrek.

Check of je in aanmerking komt voor stakingsaftrek

STAP 3

Nu je alles voor je bedrijf en stakeholders hebt geregeld, is het belangrijk om je eigen toekomst te regelen. Heb je al een nieuwe baan of kom je in aanmerking voor een uitkering?

Check of je in aanspraak maakt op een uitkering

STAP 4

Om alles nu officieel te maken moet je jouw bedrijf uitschrijven bij de KVK. Als je alle stappen hiervoor hebt gedaan is dit meer een soort formaliteit aangezien je bedrijf toch al is gestopt.

Schrijf je uit bij de KVK

STAP 5

Zorg wel dat je nog even de administratie netjes afhandelt. Dus reken je btw uit en zorg dat je deze betaalt.

Bereken je btw en betaal deze

STAP 6

Je moet natuurlijk ook inkomsten-belasting betalen. Zorg dat je net zoals bij de btw de inkomstenbelasting nog goed afhandelt en deze betaalt.

Bereken de inkomstenbelasting

STAP 7

Zoals je weet heb je als ondernemer verschillende verzekeringen nodig. Vergeet deze niet op te zeggen! Denk ook aan andere abonnementen als huur, internet, telefoon, enzovoort.

Zeg je verzekeringen en abonnementen op

STAP 8

Als het goed is heb je al betaald voor jouw domeinnaam. Als je deze niet meer gaat gebruiken, is het slim om deze op te zeggen. Ga je deze in de toekomst nog wel gebruiken? Dan hoeft dat natuurlijk niet.

Zeg je domeinnaam op

STAP 9

Let op! Je bent verplicht om na het stoppen van je bedrijf nog 5 jaar de administratie te bewaren. Dit is voor het geval dat de Belastingdienst nog iets wilt checken. Doe je dit niet kan dit worden gezien als belastingfraude.

Bewaar je administratie

STAP 10

Het is nooit makkelijk om je bedrijf te stoppen maar het is soms wel de beste keuze. Door deze stappen te volgen zeg je je bedrijf op de juiste manier en zonder problemen op.

BACK TO BUSINESS

MORE STORIES

STOPPEN MET JE VOF

LEGE BV OPHEFFEN OF VERKOPEN

JE BEDRIJF UITSCHRIJVEN BIJ DE KVK

HOW-TO GUIDES

MEER INFO?  SWIPE UP NAAR HUSTL KNOWLEDGE