HOW-TO GUIDES

EENMANSZAAK OF BV VOOR- EN NADELEN

Ga je starten met ondernemen, waar weet je nog niet welke rechtsvorm je wil? De eenmanszaak en bv zijn de makkelijkste om te starten, maar deze hebben beide voor- en nadelen. Kijk dus goed welke het best bij jou past!

LET'S GET STARTED

DE VOORDELEN VAN EEN EENMANSZAAK

VOORDEEL 1

Een eenmanszaak is het makkelijkst om te starten. Hier zitten namelijk de minste eisen aan: je hoeft je alleen maar in te schrijven bij de KVK.

Het is makkelijk, snel en goedkoop om op te richten

VOORDEEL 2

Als enige eigenaar van de onderneming heb je alles voor het zeggen. Je hoeft niet met vennoten of aandeelhouders te overleggen, want die heb je niet!

Je hebt veel macht over de onderneming

VOORDEEL 3

Omdat je geen partner hebt hoef je ook de winst van je onderneming niet te delen. Alle opbrengsten kunnen jouw portemonnee in!

Je krijgt alle opbrengsten

VOORDEEL 4

Als eenmanszaak heb je recht op verschillende fiscale rechten. Je mag dan bepaalde kosten aftrekken, waardoor je zelf meer geld overhoudt.

Je hebt recht op fiscale vrijstellingen

DE NADELEN VAN EEN EENMANSZAAK

NADEEL 1

Een eenmanszaak heeft geen rechtspersoon. Dit betekent dat je privé aansprakelijk bent; als je schulden hebt zal je deze uit eigen zak moeten betalen.

Je bent privé aansprakelijk

NADEEL 2

Er gaat veel belasting over de winst die je maakt als eigenaar van een eenmanszaak. Denk onder andere aan de inkomstenbelasting.

De winst wordt zwaar belast

NADEEL 3

Ben je een keer ziek? Dan verdien je ook niks. Als jij niet kan werken, wordt er namelijk helemaal niks verdient met het bedrijf.

Je hebt geen vervanger als je niet kan werken

DE VOORDELEN VAN EEN BV

VOORDEEL 1

Een bv is een rechtsvorm met een rechtspersoon. Je bent dus voor een groot deel niet privé aansprakelijk voor eventuele schulden.

Je bent grotendeels niet privé aansprakelijk

VOORDEEL 2

Als bv heb je een startkapitaal nodig, maar gelukkig is deze niet heel hoog; namelijk maar €0,01.

Je hebt een startkapitaal nodig van €0,01

VOORDEEL 3

Waar je bij andere rechtsvormen met rechtspersoon een bank- of accountsverklaring nodig hebt, hoeft dit niet bij een bv.

Je hebt geen bank- of accountsverklaring nodig

VOORDEEL 4

Het bedrijf gaat altijd door, ook als jij er een keer niet kan zijn. Ben je een keer ziek? Geen probleem!

De onderneming blijft draaien als je niet kan werken

VOORDEEL 5

Als eigenaar van een bv ben je alleen verantwoordelijk voor het deel dat je hebt geïnvesteerd. Je hebt namelijk niet als enige vermogen ingelegd in het bedrijf.

Je bent alleen verantwoordelijk voor je investering

VOORDEEL 6

Wil je stoppen met je bv? Deze is makkelijk om over te dragen! Zo hoef je je bv niet op te heffen en kan iemand anders makkelijk verder met het voortzetten van je voormalige business.

Je kan het makkelijk overdragen

DE NADELEN VAN EEN BV

NADEEL 1

Ondanks dat je niet volledig privé aansprakelijk bent, ben je dit toch wel voor een klein deel. Niet alles zal dus komen te vallen op de rechtspersoon.

Een klein deel is privé aansprakelijk

NADEEL 2

Als eenmanszaak heb je vaak recht op fiscale vrijstellingen, maar als bv niet. Dit betekent dat je geen kosten mag aftrekken.

Je hebt geen recht op fiscale vrijstellingen

NADEEL 3

Als bv heb je aandeelhouders, maar het is niet makkelijk om hun deel uit te betalen. Hier moeten namelijk toetsen voor worden uitgevoerd.

Het is lastig om aandeelhouders uit te keren

NADEEL 4

De administratie wordt strenger gecontroleerd en je moet elk jaar een jaaroverzicht inleveren bij de Kamer van Koophandel.

Je hebt meer administratieve verplichtingen

De eenmanszaak (zonder rechtspersoon) en bv (met rechtspersoon) zijn de makkelijkste en snelste rechtsvormen om op te zetten. Ondanks dat ze beide voor- en nadelen hebben, zijn het allebei goede rechtsvormen om mee te beginnen. Vergeet niet dat je er niet aan vast zit; je kan altijd nog van rechtspersoon veranderen.

BACK TO BUSINESS

MORE STORIES

EEN RECHTSVORM KIEZEN

JE BEDRIJF INSCHRIJVEN BIJ DE KVK

EIGEN BEDRIJF STARTEN IN 10 STAPPEN

HOW-TO GUIDES

MEER INFO?  SWIPE UP NAAR HUSTL KNOWLEDGE