HOW-TO GUIDES
Als je personeel aanneemt, moet je een arbeidscontract sluiten. Wil je weten hoe dat moet en wat daar in moet staan? Volg dan de volgende stappen!
Begin heel simpel met de volledige naam en woonplaats van zowel werknemer als werkgever. Zo is duidelijk vanaf wie en voor wie het contract is.
CHECKPOINT 1
Geef vervolgens aan waar de werkgever gaat werken. Het gaat hier letterlijk om de locatie, dus het adres of de adressen.
CHECKPOINT 2
Daarna geef je de functietitel aan. Je kan kiezen om hierbij ook een korte functieomschrijving te zetten. Wat zijn de taken van de nieuwe medewerker?
CHECKPOINT 3
Verder moet je de gebruikelijke arbeidsduur in uren aangeven. Fulltime is dan een 40 urige werk week.
CHECKPOINT 4
Er moet in de arbeidsovereenkomst ook het salaris vast staan. Ook moet je aangeven wanneer het salaris wordt uitbetaald.
CHECKPOINT 5
Wanneer start de medewerker bij jouw bedrijf? Vermeld de datum dat de medewerker echt start.
CHECKPOINT 6
Geef in de arbeidsovereenkomst ook duidelijk aan voor hoelang dit contract geldt. Is het gelijk een vast contract of start je met een tijdelijke?
CHECKPOINT 7
Is er sprake van proeftijd? Zorg dan dat dit vermeld staat in het contract. Geef ook direct aan hoe lang deze proeftijd is.
CHECKPOINT 8
Ga je ook vakantiegeld uitbetalen? Zorg dan dat je duidelijk aangeeft hoeveel procent dit is en wanneer het wordt uitgekeerd.
CHECKPOINT 9
Geef ook duidelijk aan wat het opzegtermijn is. Zo zijn beide partijen daarvan op de hoogte. Hier zijn wel regels aan verbonden, dus check deze wel.
CHECKPOINT 10
Verder is het ook belangrijk dat je er in staat vermeld hoe het pensioen is geregeld voor de werknemer. Is het geregeld en waar?
CHECKPOINT 11
Let op! In sommige vakgebieden of branches is het belangrijk om een concurrentiebeding in het contract te zetten. Hiermee bescherm je je bedrijf op het moment dat de medewerker weggaat.
CHECKPOINT 12
Voor iedere vakgebied is een ander cao, dus let hierop. Zorg dat je het cao goed toepast in je contract en dat het ook aansluit op elkaar. Je mag namelijk niet tegen het cao ingaan in het contract.
CHECKPOINT 13
Nu je weet wat er in het arbeidscontract moet, kan je hem gaan opstellen! Door een voorbeeldcontract te maken kan je deze makkelijk aanpassen en inzetten bij verschillende medewerkers.
HOW-TO GUIDES