Patent aanvragen, dit moet je weten

door | 7-10-2021 | Starting

Patent aanvragen, hoe doe je dat? Als je een waardevolle uitvinding of nieuw proces hebt bedacht, kan je ervoor kiezen dit te beschermen als Intellectueel Eigendom (IE). Alles wat je daarover moet weten vind je in deze blog!

01.

Waarom patent aanvragen?

Patent aanvragen, dit moet je weten!

Je kan een octrooi of patent aanvragen voor technische uitvindingen en innovaties. Het is hier belangrijk dat het gaat om een nieuw en verbeterd product, productieproces of een nieuwe en verbeterde toepassing van een product.

Als dit het geval is, kan je patent of octrooi aanvragen. Door dit te doen mogen anderen niet zomaar gebruik maken van jouw uitvinding of idee. Met een patent bescherm je dit voor maximaal 20 jaar.

02.

Wanneer kan je patent aanvragen?

Om een patent aan te kunnen vragen moet je voldoen aan een aantal eisen. Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

  • De uitvinding moet nieuw zijn.
  • De uitvinding moet origineel zijn en niet makkelijk te bedenken door een ander.
  • De uitvinding moet technisch zijn en echt werken.

Voldoet je product aan deze eisen? Dan kan je patent gaan aanvragen!

Patent aanvragen, dit moet je weten!
03.

Waar kan je patent aanvragen?

Een patent geldt alleen in het land waar je het aanvraagt. Ik raad je aan om een patent in Nederland aan te vragen! Dit doe je bij Octrooicentrum Nederland, dat deel uitmaakt van de RVO

Wil je ook octrooi aanvragen voor een ander land? Doe dit dan bij dat landelijke octrooicentrum. Het RVO heeft een lijst samengesteld met alle links naar de buitenlandse octrooicentra. 

Je kan er ook voor kiezen om een Europees octrooi aan te vragen. Dit kan je doen als het land waar je patent voor wil aanvragen is aangesloten bij het Europees Octrooiverdrag (EOV). Je hebt dan gelijk patent voor alle landen die daarbij aangesloten zijn.

04.

Hoe werkt patent aanvragen?

Patent aanvragen, dit moet je weten!

Als je bij Octrooicentrum Nederland patent wil aanvragen, moet je online een aanvraag indienen. Het is hier belangrijk dat het duidelijk is dat het gaat om het aanvragen van een octrooi, dat jouw identiteit kan worden vastgesteld en dat de aanvraag gegevens bevatten die op het eerste gezicht lijken op die van een uitvinding. 

Je aanvraag moet ook voldoen aan een aantal vormvereisten, zoals de gegevens van de uitvinder en regelafstand. Zorg dat je rekening houdt met alle voorschriften!

Als je je aanvraag hebt ingediend, krijg je een vormgebrekenbrief. Hierin staat alles wat je nog moet aanpassen om te zorgen dat het wel voldoet aan de eisen. Dit moet je binnen een bepaalde periode opnieuw insturen.

Tip! Het wordt aangeraden om je octrooiaanvraag te laten doen door een octrooigemachtigde. De aanvraag moet namelijk technisch en juridisch helemaal kloppen. Deze persoon kan je helpen bij het opstellen van je aanvraag en de rest van het proces.

05.

Wat kost patent aanvragen?

Voor een online octrooiaanvraag betaal je €80 voor de indiening. Doe je de indiening op papier? Dan betaal je €120. 

Je moet ook betalen voor een verplicht onderzoek naar de techniek dat uitgevoerd moet worden. Een nationaal onderzoek kost €100, maar een internationaal onderzoek kost €794.

Daarnaast moet je ook vanaf het 4e jaar elk jaar dat je patent geldt instandhoudingstaksen betalen. Dit bedrag verschilt jaarlijks. Het totale overzicht kan je vinden in het tarievenoverzicht.

Patent aanvragen, dit moet je weten!

Check voor meer informatie over Intellectueel Eigendom en octrooi en patent aanvragen onze Knowledge Base!

Het aanvragen van patent duurt lang. Het totale octrooiproces duurt langer dan een jaar, maar als je hem dan eenmaal hebt, heb je hem ook wel voor lang. Check voordat je je aanvraag indient of je echt voldoet aan de eisen en dan moet het verder wel goedkomen!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!