Aan de slag als freelancer of zzp’er

door | 12-10-2021 | Starting

Wil je aan de slag gaan als freelancer of zzp 'er? Dan zijn er een aantal dingen die je moet weten! Wat is het verschil tussen de termen? En waar moet je rekening mee houden als je start? Alles wat je moet weten vind je hier!

01.

Wat is het verschil tussen freelancer en zzp?

In feite zit er geen verschil tussen een freelancer en zzp’er. De termen freelancer of zzp’er zijn geen juridische termen en betekenen allebei ‘zelfstandige zonder personeel’. Freelancers en zzp’ers moeten zich allebei inschrijven bij de KVK als eenmanszaak., omdat het geen aparte rechtsvorm is Je kan er dus zelf voor kiezen of je door het leven wilt gaan als eenmanszaak, freelancer of zzp’er. 

02.

Hoe start je als freelancer of zzp’er?

Als je start als freelancer of zzp is het belangrijk dat je eerst een ondernemersplan schrijft en checkt of je plannen wel haalbaar zijn. Het is ook belangrijk dat je van te voren al nadenkt over jouw uurtarief en dat je checkt of je door de KVK en Belastingdienst gezien wordt als een ondernemer. Als dit het geval is, ben je namelijk verplicht om je in te schrijven bij de KVK. 

Aan de slag als freelancer of zpper
03.

Waar moet je aan denken?

Aan de slag als freelancer of zzper

Als freelancer of zzp’er krijg je minder en moet je zelf meer regelen. Om deze reden zijn vanuit de Belastingdienst een aantal maatregelen en uitkeringen die je als zzp’er kunnen  helpen. 

Als je als zzp’er of freelancer financiële problemen hebt, kan de Belastingdienst bijvoorbeeld kijken of je recht hebt op financiële bijstand op basis van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz).

Check ook of je mee kan of wil doen met de Kleineondernemersregeling! Met deze regeling hoef je geen btw te betalen of te verrekenen voor klanten. Dit kan heel voordelig zijn! Zeker  als je jaarlijks extra btw bij moet betalen. Om mee te kunnen doen moet je een btw-ondernemer zijn, een inkomen hebben van maximaal €20.000 per jaar en gevestigd zijn in Nederland. Als je ervoor kiest om hier aan mee te doen, doe je dit voor minimaal 3 jaar. Je kan tussentijds stoppen als je inkomen hoger wordt dan €20.000 per jaar.

04.

Voor- en nadelen van freelancer of zzp

Voordelen

Meer vrijheid
Als freelancer of zzp heb je heel veel vrijheid! Je zit niet vast aan kantooruren en kunt dus zelf bepalen wanneer je werkt. Komt er overdag iets tussen? Dan kan je het ‘s avonds makkelijk inhalen.

Vergroot je netwerk
Je werkt niet alleen voor veel verschillende klanten waar je veel leert, je leert elk bedrijf ook goed kennen. Doordat je korte periodes bij een bedrijf bent, leer je veel mensen kennen en vergroot je je netwerk!

Veel afwisseling
Doordat je dus van klant naar klant gaat, heb je elke keer nieuwe opdrachten. Je doet bijna nooit 2x hetzelfde en je hebt vaak een nieuwe klant voor je zitten. De afwisseling is voor velen een voordeel.

Meer inkomen
Als zzp’er heb je veel invloed op je inkomen: je kan zelf je uurloon bepalen! Vaak ligt dit voor zzp’ers veel hoger dan voor mensen die in loondienst werken. Je inkomen neemt hier sterk door toe.

Nadelen

Veel verantwoordelijkheid
Als je in loondienst werkt, bouw je automatisch een pensioen op. Als zzp’er moet je dit zelf regelen, net zoals je verzekeringen en eventueel spaargeld voor later. Wat doe je als je arbeidsongeschikt raakt?

Onzekerheid
De zekerheid die je in loondienst hebt, ben je kwijt. Elke maand zal je hard moeten werken en moeten zoeken naar klanten om je loon bij elkaar te sparen. Heb je minder werk, dan zal je ook minder inkomsten hebben.

Geen collega’s
De een zal dit fijner vinden dan de ander, maar als freelancer of zzp’er heb je geen collega’s. Veel mensen vinden het niet fijn om de hele dag alleen te werken, maar dan kan je gelukkig ook een flexplek huren.

Eigen administratie bijhouden
Voor veel ondernemers zal dit een groot nadeel zijn: administratie bijhouden. Het is verplicht, maar gelukkig heb je hier oplossingen voor! Zo zijn er hele handige boekhoudprogramma’s en kan je het uitbesteden.

Wil je meer informatie over het starten als freelancer of zzp’er? Check dan onze Knowledge Base! Ben je nog niet overtuigd? Check dan ook vooral andere rechtsvormen.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!