Algemene voorwaarden opstellen

door | 21-09-2021 | Starting

Ondanks dat je niet verplicht bent om algemene voorwaarden te hebben, kan het geen kwaad om ze alsnog op te stellen. Door de rechten van jezelf en je klanten op een rij te zetten kan je namelijk een hoop geld besparen op het moment dat de levering tussen jou en je klant niet helemaal lekker loopt. Je vindt hier alles over algemene voorwaarden opstellen!

01.

Wat staat er in de algemene voorwaarden?

De algemene voorwaarden zijn een overeenkomst tussen jouw bedrijf en je klant. Hierin staat informatie over de wettelijke rechten, rechtsmiddelen en verplichtingen van de klant. Wat er precies in komt te staan kan verschillen per bedrijf en branche. Check dus welke van de volgende punten relevant is voor jou:

 • Definities 
 • Totstandkoming van de overeenkomst
 • Annulering van de overeenkomst
 • Uitvoering van de overeenkomst
 • Verplichtingen en verantwoordelijkheden van de klant
 • Levering
 • Facturatie en betaling
 • Aansprakelijkheid
 • Overmacht
 • Opschorting en ontbinding
 • Intellectuele eigendomsrechten
 • Klantenafhandeling
 • Geheimhouding 
 • Toepasselijk recht

Je bent als bedrijf niet verplicht om algemene voorwaarden te hebben, maar als je deel uitmaakt van een brancheorganisatie kan je verplicht worden om hun algemene voorwaarden te gebruiken. Als je zelf je algemene voorwaarden gaat opstellen heb je de vrijheid om veel zelf te bepalen, maar je kan niet elke regel die je zou willen toepassen. Het doel van de algemene voorwaarden is dat de rechten van jou en je klanten duidelijk zijn, maar deze moeten ook realistisch zijn. Daarom zijn er een blauwe, grijze en zwarte lijst gemaakt met regels die je niet mag toepassen in je algemene voorwaarden. 

Het kan helpen om bij het opstellen van je algemene voorwaarden ook de voorwaarden van andere bedrijven te bekijken, zoals van HUSTL. Je mag algemene voorwaarden van andere bedrijven nooit letterlijk overnemen, omdat hier copyright op zit. 

02.

Algemene voorwaarden opstellen voor webshops

De algemene voorwaarden zullen verschillen tussen verschillende soorten bedrijven. Zo zijn ze ook anders voor webshops. Je gebruikt algemene voorwaarden voor webshops als je als ondernemer online producten verkoopt aan klanten.

De algemene voorwaarden voor een webshop zullen in tegenstelling tot andere gericht zijn op onder andere het herroepingsrecht, garantie, levering en het aanbod. 

Check de algemene voorwaarden van Zalando voor een voorbeeld van algemene voorwaarden van een webshop!

Algemene voorwaarden opstellen
03.

Algemene voorwaarden opstellen voor diensten

Algemene voorwaarden opstellen

Bij diensten worden de algemene voorwaarden vaak de gebruiksvoorwaarden genoemd. De gebruiksvoorwaarden zijn onder andere gericht op de dienst zelf, het gebruik, de klantondersteuning en het lidmaatschap. Ook staat hier informatie in over de facturering en de opzegging van het lidmaatschap. 

Check voor voorbeelden van gebruiksvoorwaarden van diensten die van Netflix en Spotify.

04.

Algemene voorwaarden laten opstellen

Zie je het niet zitten om zelf de algemene voorwaarden voor je bedrijf op te stellen? Dan kan je dit altijd laten doen! Er zijn veel juridische organisaties die de algemene voorwaarden voor je op orde kunnen maken. 

Bij dit portaal kan je je algemene voorwaarden laten opstellen of checken door een jurist. Je krijgt dan algemene voorwaarden of gebruiksvoorwaarden die geschreven zijn op basis van jouw bedrijf.

Algemene voorwaarden opstellen

Wil je meer weten over het starten met je bedrijf of het verbeteren van je bedrijfsvoering? Check dan onze Knowledge Base waar je in onze How-To's alles vindt wat je moet weten!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!