Werk jij veel thuis? Bekijk deze 6 tips voor Hustlers!

door | 13-08-2020 | Exploring

Veel Hustlers houden ervan om zo nu en dan thuis te werken. Heerlijk af en toe die vrijheid. Maar sinds de coronacrisis is het voor velen de enige optie, en dan is het ineens een stuk minder fijn om thuis te werken. Het uitstapje naar je favoriete koffietentje of co-working-space was toch best wel fijn. Je leest hier 6 tips om het verplichte thuis werken toch comfortabel te maken.

01.

Je werkplek

Een inkoppertje, maar zorg voor een goede werkplek. Om thuis productief te kunnen werken is het ontzettend belangrijk om een goede werkplek te hebben. Zeker voor de Hustlers die veel achter hun laptop of computer zitten is het belangrijk om eens na te gaan of je thuis voorzien bent van een goede werkplek. Dat betekent dat je bureau op goede hoogte is, je een goede bureaustoel hebt en eventueel een externe muis, toetsenbord en scherm om je werkhouding te verbeteren.

Verder heeft iedereen zo zijn eigen voorkeuren. De ene persoon houdt ervan om in het donker te werken, terwijl de ander er baat bij heeft als er veel daglicht binnen komt. De ene houdt van veel spulletjes zoals fotolijstjes, plantjes of posters op en rondom de werkplek terwijl de andere het liever zo minimalistisch mogelijk houdt. Het is goed om dit soort dingen van jezelf te weten. En als je dit dan weet zorg er dan ook voor dat je werkplek hieraan voldoet; het is de kleine investering echt meer dan waard. Daar heb je namelijk elke (werk)dag profijt van!

02.

Werk vs. Privé

Nu je alleen nog maar thuis aan het werk bent is er geen harde lijn meer tussen ‘aan het werk’ en ‘niet aan het werk’. Toch is het goed om hier een duidelijk onderscheid in te maken, voor jezelf en voor je huisgenoten, je partner of je familie.

Het is goed om hier een balans in te vinden. Die balans is ook weer voor iedereen anders. Sommige mensen zijn het liefst tussen bepaalde tijden echt aan het werk en sommige mensen weten dit nu goed te combineren met bijvoorbeeld het huishouden. Er is geen goed of fout, zolang het maar bij jou past.

Pas wel op dat je niet verdwaald raakt in je werk. Nu je niet meer onderweg naar kantoor of naar huis bent is het soms verleidelijk om nog even een uurtje langer door te gaan of om gelijk uit bed in je pyjama achter je computer te kruipen. Maar vergeet niet dat ‘rustig wakker worden’ ook zo zijn voordelen heeft.

03.

Structuur helpt je

Voor velen is structuur en ritme in je dag belangrijk, en draagt het bij aan je productiviteit. Weet je van jezelf dat je dat fijn vindt? Stel dan bijvoorbeeld een aantal thuiswerkregels op. Dat kan zijn dat zorgt dat je om stipt 9:00 uur met een kopje koffie in je spijkerbroek aan je bureau zit, maar dat kan bijvoorbeeld ook zijn dat je met je partner of huisgenoot afspreekt elke dag samen te lunchen. Check wat voor jou fijn werkt en experimenteer hier gerust een tijdje mee. Zodra je erachter bent, kun je een structuur in je werkdag aanbrengen die voor jou fijn werkt.

04.

Blijf gezond

Het kan zijn dat doordat je thuis gaat werken je een stuk minder beweegt op een dag. Je hoeft bijvoorbeeld niet meer naar je werk te fietsen, te rennen om de trein te halen of simpelweg omdat de wc een stuk dichterbij is. Genoeg bewegen is belangrijk, echt waar!

Zorg ervoor dat je op een thuiswerkdag ook genoeg beweegt. Doe bijvoorbeeld een extra rondje met de hond, of eet je lunch een keer in het park om de hoek op in plaats van achter je bureau. Je kunt ook op je fitbit of smartwatch instellen om elke uur (of twee) een melding te geven dat je even moet op staan en een aantal stappen moet zetten.

Sporten is natuurlijk ook belangrijk, maar het gaat hier juist om even uit je werkhouding te komen om je bloedsomloop een boost te geven. Dit zorgt simpelweg voor extra zuurstof in je hersenen en dat is dan weer belangrijk om productief te blijven gedurende je werkdag.

Bonus: Drink voldoende water, ook daar blijf je scherp van! 

05.

Accepteer en laat los

Soms zit het even niet mee, of heb je er simpelweg gewoon even helemaal genoeg van al dat thuis zitten. Hoe fijn het thuis werken ook kan zijn, dat heeft iedereen!

Het kan van alles zijn, je mist je collega’s en hun grapjes, de kinderen van de buren zijn al de hele dag ruzie aan het maken, het internet is traaaag, of de zon staat al de hele dag op je werkkamer en daarom is het +30 graden binnen… Dit zijn allemaal factoren waar je thuis last van kunt hebben, maar simpelweg helemaal niks aan kunt doen. Behalve ze te accepteren.

Hoe moeilijk dat ook kan zijn, soms is accepteren van de problemen het enige wat je kunt doen. Door ze te accepteren kun je het loslaten en kun je je hopelijk weer focussen op je werk zelf.

06.

Geniet ervan

Thuis werken heeft ook zo zijn voordelen, daar mag je best van profiteren. Draaien ze normaal gesproken op je werkplek alleen maar jazz & soul? Thuis zet je gewoon je eigen favoriete Spotify playlist aan en kun je heerlijk meezingen op je favoriete classics.

Ben je een koffieliefhebber en hebben ze op je werkplek alleen maar slappe koffie? Thuis mag je soms best even de tijd nemen om je eigen heerlijke slow coffee (tip!) te maken met je favoriete koffiebonen.

Het verplicht thuis werken kent echt vele voordelen, geniet ervan!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Slim sparen voor later als ZZP’er

Slim sparen voor later als ZZP’er

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap komt met vele voordelen, maar ook met de verantwoordelijkheid om voor je pensioen te zorgen.