Search Engine Advertising (SEA) is een bekende term in de online marketing. Zodra je de tips en tricks weet van deze methode, kan niets of niemand je nog tegenhouden! Wil je weten hoe SEA werkt en wil je zo hoog mogelijk eindigen met jouw advertenties in de zoekmachines? Wij geven jou de benodigde tips om jouw Search Engine Advertising optimaal in te zetten!
01.
Wat is Search Engine Advertisement en waarom zou je SEA inzetten?

Eerst beginnen we bij de basis: wat is SEA en waar is het goed voor? Search Engine Advertising is het online betaald adverteren om via deze manier een hoge positie in de zoekmachine, meestal Google, te bemachtigen, vaak wordt dit gedaan door middel van Google Adwords. Maar je kunt dit ook doen via Bing, Yahoo, Zoeken.nl en Vinden.nl.
Je kunt op verschillende plekken online adverteren:
- Tekstadvertenties
- Beeldadvertenties
- Videoadvertenties
Teksten adverteren is de meest gebruikte manier in Nederland. Wil je meer weten over advertenties? Check dit!
Je kiest voor jouw advertentie verschillende zoekwoorden en zoektermen waardoor jouw advertentie wordt getoond als iemand één van jouw termen gebruikt in de zoekmachine. Je betaalt pas op het moment dat iemand op jouw advertentie klikt (CPC).
Er zijn ook extensies om jouw advertentie uit te breiden met extra informatie. SEA gebruik je als je sneller een resultaat wilt hebben en je met een winstoogmerk opereert.
Daarnaast kan je dit ook het beste inzetten voor campagnes met een korte tijdslimiet of als je aan het concurreren bent op de markt. Het is een specifiek doel van jouw om jouw advertenties zichtbaar te maken voor mensen.
Toch nog geen helder beeld bij SEA? Hier legt Google het nog een keer uitgebreid uit!
02.
De "A" van Advertising
Er zijn verschillende manier om te adverteren. Deze advertenties kunnen specifieker ingericht worden, denk aan bijvoorbeeld de plekken waar de advertentie getoond mag worden of het adverteren op bepaalde gekozen zoekwoorden. We noemen een aantal manieren voor betaald adverteren op:
Display Ads
Display advertenties zijn advertenties die naast tekst ook over beeld beschikken (afbeeldingen of video’s). Er wordt door middel van samenwerkingen tussen Google en externe partijen plaats vrijgemaakt voor dit soort advertenties. Hierin zijn veel mogelijkheden!
Search Ads
Search ads zijn speciaal gemaakte advertenties voor mensen die zoeken naar jouw product of dienst. Het verschil met de display ads, is dat search advertising niet op verschillende plaatsingen worden gegeven. Search advertenties zijn beperkt tot een locatie.
Microsoft Ads
Om jouw bereik te vergroten kan je microsoft ads inzetten. Microsoft advertising is een goed middel om mee te adverteren, omdat je extra bereik creëert en de kosten zijn een stuk lager. Ik raad je aan om Microsoft ads te gebruiken als je toch iets extra’s wil toevoegen aan jouw SEA.
Wil je meer ingaan op de diepgang van SEA? Check deze uitgebreide SEA guide!

03.
Google Adwords: een krachtige tool
Google Adwords (Google Ads) is het advertentieplatform voor de zoekmachine Google, dit is ook de populairste zoekmachine doordat zij ongeveer 93% van de markt hebben veroverd.
Om een plaats te krijgen voor jouw advertentie wordt er geveild: hierbij gaat het om de hoogte van het bod, maar ook de kwaliteit van jouw advertentie.
Let er dus op dat je zoektermen en/of zoekwoorden voldoende effectiviteit hebben. Als je de juiste zoektermen en/of zoekwoorden wil vinden, kun je hiervoor verschillende tools gebruiken. Denk maar aan Ubersuggest of Google Keyword Planner.

Google Adwords toont jouw advertenties in de zoekmachine en toont ook de display-advertenties. Deze tool kan allerlei resultaten meten zoals bijvoorbeeld de conversie. Ook is het voordeel dat de kosten van Google Ads geheel door jou zelf bepaald wordt. Je komt nooit onverwachte kosten tegen. De kosten die je maakt zijn de advertentiekosten en de kosten voor de persoon/organisatie die jouw advertentie inricht en bijhoudt in het geval dat je dit niet zelf doet.
Wil je Google Adwords gebruiken? Meld je dan aan met je Gmail-account en volg dan een aantal stappen om jezelf te verifiëren. Google Adwords helpt je daarna verder op weg.
Wil je jouw advertenties zo goedkoop mogelijk, maar wel effectief hebben? Check dit filmpje.
04.
Google Analytics: een gratis tool
Hoe werkt Google Analytics? Met Google Analytics zou je eventueel ook kunnen inspelen op de SEA doordat je je websiteresultaten kunt volgen. Het belangrijkste is dat je inzichten kunt krijgen in jouw verkeer. Je kunt zien hoeveel bezoekers er organisch naar jouw website komen en hoeveel dat is in verhouding met het totale verkeer. Ook zie je op welke pagina’s de bezoekers het meest komen en hoe lang (sessies).

Het is van belang om deze gegevens te analyseren en bij te houden, omdat je met de verkregen data keuzes kunt maken en eventueel kunt inspelen op de wensen/behoeften van de bezoekers. Als je dus aan SEA doet, zorg dus dat je dan ook je website bijhoudt door middel van Google Analytics.
05.
Search Engine Optimization (SEO)
In de vorige blog hebben we besproken wat SEO is en hoe je hierop kunt inspelen. Search Engine Optimalization speelt in op de keywords, meta-omschrijving, teksten en linkjes van een bedrijf om een goede positie in Google te bemachtigen.
Alle activiteiten die worden ondernomen om een betere rank te krijgen, draagt dus bij aan SEO. Ben je benieuwd naar de kansen van SEO? Dan raad ik je aan om onze vorige blog te lezen. Deze begeleidt je door het proces!
Het grootste verschil tussen SEO en SEA is dat je voor SEA betaalt om hogerop te komen in de zoekmachines terwijl het bij SEO op een meer organische manier gaat. Search Engine Optimization is dus anders dan Search Engine Advertising.

Een aantal andere verschillen zijn:
- SEO is op lange termijn vergeleken met SEA
- Bij SEA krijg je van Google allerlei inzichten in welke zoekwoorden er zijn gebruikt en hoe zij jou hebben gevonden, dit is niet het geval met SEO
- SEO is lastiger te meten dan SEA
- SEA is gericht op zoektermen en SEO juist op zoekwoorden
- Advertenties door SEA zijn vaak beter zichtbaar dan die van SEO. Het is voor SEO-advertenties erg lastig om op een hoge positie te eindigen.
Hier heb je nog een uitgebreider filmpje over de verschillen.
Next week in topic: Business
Nu weet je wat Search Engine Advertising inhoudt en hoe je dit kunt inzetten. Ben je geinteresseerd in soortgelijke artikelen? Wacht dan tot de blog van volgende week! Wij bespreken dan namelijk de social media advertising.
Stay tuned!