MVO: Wanneer ben je maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen?

door | 2-12-2020 | Marketing, MVO in 2021

Als je de vorige blog hebt gelezen, weet je inmiddels wat maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) is. Maar wanneer ben je nou écht maatschappelijk verantwoord aan het ondernemen? Hier zijn vaak verschillende interpretaties en meningen over. Gelukkig ben ik hier om je te vertellen je wat de laatste ontwikkelingen binnen dit fenomeen zijn en wanneer je hier ook daadwerkelijk aan bijdraagt.

01.

Ontwikkelingen binnen het MVO

De circulaire economie is de nieuwe hot!

Dit is een model dat steeds vaker in onze samenleving voorkomt. Grondstoffen worden steeds meer opnieuw gebruikt. Denk maar aan de kringloop: je geeft de kleding die je niet meer gebruikt af om er vervolgens een ander persoon mee blij te maken. Het is niet alleen goed voor het milieu dankzij minder verbruik, maar de waarde van de producten blijft ook bestaan.

Trends binnen het MVO

MVO ontwikkelt zich continu en heeft allerlei verschillende trends. Denk maar aan de voorbeelden uit de vorige blog: circulaire economie, concrete activiteiten of het think global, act local principe. De ene keer is het hot en de andere keer not, maar milieuvriendelijke trends zullen altijd bestaan. Bekijk ook onze blog over de trends binnen MVO!

Unique Selling Point

MVO is een bijzondere trend geworden. Je onderscheidt jouw bedrijf van andere organisaties als je hieraan meedoet. Klanten zijn loyaler aan jouw bedrijf als je maatschappelijk verantwoord onderneemt.

MVO-communicatie

Dit is misschien wel het belangrijkste onderdeel vanuit het maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het heeft verschillende thema’s en kan verschillende doelen hebben, maar consumenten hebben wel de behoefte aan een duidelijke communicatie. Je kunt hierbij denken aan hoe je mensen informeert over de activiteiten en doelen. Ook kun je denken aan hoe je de consument overtuigt van de bedoelingen van het bedrijf of hoe je ze kunt activeren. Bekijk de blog over MVO-communicatie.

02.

Wat maatschappelijk verantwoord ondernemen is

  • Als je bedrijf bewust de activiteiten richt op de 3P’s

Je creëert waarde voor people, planet en profit. Bij People kun je denken aan dat de mens de persoon is die eigenlijk iets toevoegt aan de maatschappij. Het begint bij ons: wat doe jij voor een betere wereld? Om bij te dragen aan de Planet wil je zoveel mogelijk doen om de planeet schoon en gezond te houden. Hierbij kun je denken aan het verminderen van afval en het hergebruiken van producten. En de p van Profit houdt in dat dat bedrijven winst willen maken op een zo eerlijk mogelijk manier. Je bent duurzaam aan het ondernemen en bijvoorbeeld aan het investeren in maatschappelijk verantwoord ondernemen. Wil je meer weten? Ik raad je aan om dit artikel te lezen of bekijk het filmpje hieronder.

  • De bedrijfsdoelen worden continu opgesteld: er is geen eind aan het MVO

Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt voor geen enkele onderneming op, omdat dit een continu proces is. Begin je hier eenmaal aan, kun je er ook niet mee stoppen. Er is altijd iets om aan te werken om bij te dragen aan een betere samenleving. Doordat dit onderwerp zo breed is (wereldwijd), kan het oneindig doorgaan. Als het één opgelost is, moet je eigenlijk doorgaan met je volgende (nieuwe) doelstelling.

  • Eerlijke zaken, duurzaam ondernemen en duidelijke informatie

Uiteraard ben je eerlijk in de communicatie en de gang van zaken. MVO gaat erom dat je wat bijdraagt aan de samenleving. Je kunt dus niet mensen voorliegen. Overigens houdt de media dit soort dingen bij. Is het eenmaal bekend dat bepaalde informatie niet klopt dan zal dit snel in de media staan, wat nog een slechtere reputatie creëert voor je bedrijf. Hierbij gaat het om zaken als duurzaam ondernemen en duidelijke informatie: wat voor activiteiten onderneem jij voor een duurzame samenleving? Welke oplossingen heb jij? Deel dit met je omgeving.

03.

Wat niet maatschappelijk verantwoord ondernemen is

  • Opereren met een winstoogmerk

Het gaat niet alleen om de winst voor het bedrijf, maar ook om winst voor de mens, maatschappij en milieu. Er zijn helaas nog genoeg bedrijven die misbruik maken van het MVO om positief onder de aandacht te komen en extra bij te verdienen. Het is dus uiteindelijk ook logisch dat de consument argwaan heeft. Wie kun je vertrouwen en hoe weet je dat je een bedrijf kan vertrouwen op zijn/haar woord? Mijn advies is om dit mee te nemen in je communicatie door proberen aan te tonen dat het bedrijf aan MVO meewerkt. Je kunt eventueel keurmerken of cijfermatige gegevens gebruiken om autoriteit te creëren.

  • ‘Ik ga doneren om aandacht te krijgen'

Het verantwoord ondernemen gaat dieper dan even doneren of een onderdeel van een product milieuvriendelijk maken. De maatschappij wil nu ook écht een daadwerkelijke verandering dat bijdraagt aan de wereld. Het is natuurlijk wel goed om de kleine simpele gebaren te houden, want dat is evengoed werken aan een betere wereld. Hou er wel rekening mee dat mensen wantrouwig zijn als het gaat om dit soort activiteiten. Laat zien dat je echt wil bijdragen aan het MVO. Communicatie is het belangrijkste als het hierom gaat: wees echt en laat zien waarom dit belangrijk is voor jouw bedrijf.

Nog steeds niet overtuigd na mijn blog? Dit artikel van Frankwatching legt uit waarom het inbouwen van MVO binnen jouw bedrijf een pré is. Wacht niet langer en verover de markt met jouw MVO-strategie!

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

→ Maak kennis met HUSTL

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

De kracht van copywriting

De kracht van copywriting

Benut jij al de kracht van copywriting? En hoe word je nou zelf een goede copywriter? Hier vind je de antwoorden op deze vragen!

Hoe begin je met SEA?

Hoe begin je met SEA?

Wil je met jouw website bovenaan de zoekmachines staan en meer verkeer halen naar jouw website? Dan is SEA wellicht een oplossing voor je website. Maar wat houdt SEA precies in? En hoe begin je ermee? Wij leggen het uit.SEA Wat is SEA?Een snelle manier om bovenaan de...

Etsy shop openen, hoe doe je dit?

Etsy shop openen, hoe doe je dit?

Wil je een Etsy shop openen? Het is makkelijker dan je denkt! Hier vind je alles wat je moet weten over het openen van je eigen Etsy shop.