In een eerdere blog over self improvement leerde je hoe je met behulp van goal setting je dromen werkelijkheid kan laten worden. Ben je hier al mee begonnen of heb je dit uitgesteld? Waarom stellen we überhaupt dingen uit? En hoe kom je hier vanaf? In deze blog leg ik je het uit en leer ik je om je uitstelgedrag te overwinnen, zodat ook jij vandaag gaat beginnen met het najagen van je dromen!
01.
Wat is uitstelgedrag?
Uitstelgedrag is letterlijk het uitstellen van taken die je liever niet wil doen. Vaak zijn dit ook nog eens taken waarvan je weet dat het uitstel je niet eens goed zal doen. Je hebt waarschijnlijk wel eens een schoolopdracht of verslag uitgesteld. Misschien deed je dit voor een paar dagen of in het ergste geval voor weken. Dit is typisch studie ontwijkend gedrag wat studenten vaak doen. Maar wat levert dit gedrag je op? Waarschijnlijk kreeg je hierdoor last van tijdsdruk of zelfs stress. De dingen die je deed in plaats van bezig gaan leken wel leuk, maar op de lange termijn is het resultaat eigenlijk altijd negatief. Je hebt jezelf er altijd mee! Daarom wordt dit type uitstelgedrag ook wel irrationeel uitstelgedrag genoemd.

Uitstelgedrag volgens Tim Urban
Tim Urban is een bekende procrastinatie blogger. Op zijn bekende blog “Wait but why” blogt hij al jaren over zijn eigen slechte gewoonte om non stop dingen uit te stellen. In zijn bekende Ted Talk genaamd “in the mind of a master procrastinator” omschrijft hij op een interessante en herkenbare manier zijn uitstelgedrag.
In zijn uitleg omschrijft hij uitstelgedrag aan de hand van 3 personages:
- Rationele beslisser: Dit personage staat gelijk aan ons vermogen om op lange termijn te denken. Dit is de persoon die rekening houdt met planningen en deadlines.
- Directe beloningsaapje: Dit personage staat gelijk aan onze drang naar directe beloningen. Door dingen te doen die we leuk doen maken we endorfine en dopamine aan. Dat voelt natuurlijk beter dan schoonmaken of werken. Deze aap jaagt non stop op dat lekkere gevoel. Dit zorgt ervoor dat je urenlang aan het gamen bent of video’s op youtube zit te kijken terwijl je eigenlijk met andere dingen bezig moet.

- Paniekmonster: Dit personage komt tot leven als het aapje een leuke tijd heeft gehad en de deadlines dichtbij komen. Er is tijdsdruk en nu kan je wel bezig met de dingen die je moet doen. Opeens kan je in een paar uur meer werk verzetten dan dat je de afgelopen weken hebt gedaan.
In de praktijk begin je een tijdens een project vaak als rationele beslisser. Je bedenkt hoe je het wil gaan doen, je maakt een planning, zet deadlines en alles lijkt goed te gaan. Tot opeens het beloningsaapje om de hoek komt kijken. Deze overstemt de rationele beslisser en zorgt ervoor dat je overal mee bezig bent behalve met je project. Hierdoor gebeurt er weken lang niks tot er opeens chaos en paniek is. Dat is wanneer het paniekmonster om de hoek komt kijken die de aap wegjaagt.
02.
Waarom hebben we last van uitstelgedrag?
Waarom stellen we dingen uit? Waar komt dit gedrag vandaan? Waarom ga je niet sporten? Waarom start je geen business? De oorzaak van uitstel gedrag kan verschillen per persoon en per situatie. Er is niet een reden waarom je de dingen die je zou moeten doen niet doet. Vaak voorkomende oorzaken zijn:
- Teveel hooi op je vork nemen
- Gebrek aan motivatie
- Perfectionisme
- Vermoeidheid
- Veel afleidingen

Waarschijnlijk herken je jezelf wel een aantal van deze oorzaken, of zelfs in allemaal. Dat is heel normaal. Iedereen heeft hier weleens last van gehad. Maar wat kan je hier aan doen?
Hier krijg je alvast vijf tips die je kunnen helpen:

- Teveel hooi op je vork: Deel het werk op een kleinere taken. Hierdoor krijg je een duidelijk overzicht van wat je moet doen en is de drempel lager. Begin direct met de kleinste taak en maak die af. Dit zal zorgen voor een betere motivatie!
- Gebrek aan motivatie: Dit komt vaak doordat je denkt aan negatieve gedachtes die gelinkt zijn aan de opdracht. Gedachten als “ik heb geen zin” of “ik wil dit niet doen”. Vervang deze gedachten door positieve gedachtes. Denk aan hoe je je voelt als de taak af is. Denk ook aan dat je dan lekker kan doen wat je wil!
- Last van perfectionisme: Overtuig jezelf ervan dat niet alles perfect hoeft te zijn. Dit kan ook helemaal niet. Iedereen maakt fouten, dat mag en daar leer je van. Dit geldt ook voor jou!
- Vaak vermoeid of niet fit: Ga beter voor jezelf zorgen. Eet gezond, blijf in beweging en zorg voor een goede nachtrust. Wanneer je fitter bent zal je minder last hebben van gezondheid en heb je een betere concentratie.
- Veel afleidingen: Heel simpel, zorg dat ze er niet zijn. Doe je telefoon weg en sluit je e-mail af. Sluit jezelf volledig op zodat niemand je kan storen. Dit klinkt heel simpel en dat is het ook, maar te vaak doen we het niet!
03.
Uitstelgedrag overwinnen
Je hebt al wat tips gekregen over hoe je uitstelgedrag kan tegen gaan. Nu vertel ik je hoe je je uitstelgedrag echt kan gaan overwinnen! Je uitstelgedrag kan je overwinnen op meerdere manieren maar het is altijd belangrijk dat je een duidelijk plan hebt. Af en toe een tip toepassen of naar tips luisteren kan prima werken op de korte termijn. Echter gaat dit voor de lange termijn niet helpen. In het boek “eat that frog” omschrijft Brian Tracy hoe jij je uitstelgedrag kan overwinnen. Het idee achter het boek is dat wanneer je als eerste in de ochtend een kikker eet je het ergste van de dag waarschijnlijk al hebt gehad. Brian Tracey beschrijft in zijn boek 3 stappen die je moet uitvoeren om je uitstelgedrag te overwinnen:
Stap 1: Breng je kikkers in beeld.
Eerst moet je duidelijk maken wat je precies wil en wat is je doel. Hoe dit moet heb je vorige week geleerd in de blog goal setting. Wanneer je doel concreet is schrijf je vervolgens alle stappen op die je moet nemen. Zowel de grote als kleine stappen. Het maakt niet uit hoe klein de stap alles hoort erbij! Wanneer je hiermee klaar bent zal je een enorme waslijst krijgen met taken die je uit moet gaan voeren. Het kan hierdoor erger en meer werk lijken dan je eerst dacht. Geen paniek! Daar is stap 2 voor.

- A-items zijn de meest belangrijke taken, dit zijn je kikkers. Deze taken leveren het meeste resultaat en hebben de ergste consequenties wanneer je ze niet uitvoert. Als je hier meerdere van hebt prioriteer deze dan als A-1, A-2, A-3 etc.
- B-items zijn taken die kleine consequenties hebben, dit zijn je kikkervisjes. Deze taken zou je moeten doen. Maar de wereld vergaat niet als je het een dagje uitstelt. Met deze taken begin je pas nadat alle A taken af zijn.
- C-items zijn taken die je graag zou doen maar die geen consequenties hebben als je het niet doet. Hier mag je pas mee beginnen als alle A en B taken klaar zijn
- D-items zijn taken die je aan iemand anders kan delegeren. Alles wat je kan delegeren moet je delegeren. Hierdoor heb je zelf meer tijd voor het afmaken van je A taken.
- E-items zijn activiteiten die je elimineert. Dit zijn taken die niet nodig zijn en alleen maar tijd kosten. De enige manier om je eigen tijd onder controle te krijgen is door te stoppen met dingen die niet noodzakelijk zijn.
Wanneer je hiermee klaar bent zal je zien dat het best wel mee valt hoeveel taken je moet doen. Niet elke taak is een dikke lelijke kikker. Probeer bij het labelen van je taken het aantal A-items klein te houden. We raden je aan om niet meer dan 3 taken als een A-item te labelen.
Stap 2: Scheid kikkers van kikkervisjes.
Nadat je een lijst klaar hebt met al je taken is het tijd om hier onderscheid tussen te maken. Wat zijn de hoogwaardige taken en wat zijn taken die in principe nutteloos zijn en niet noodzakelijk. Ofwel je kikkers en je kikkervisjes. Het is dus belangrijk om goed naar je lijst te kijken en te bepalen wat kikker waardig is. Bepaal voor elke taak hoe belangrijk deze is en of deze impact heeft op jouw doel. Dit kan je doen met behulp van de ABCDE-methode.
Stap 3: Begin met de meest dikke en lelijke kikker
Dit is de belangrijkste stap. Hier ga je actie ondernemen! Belangrijk is dat je eerst tijd voor jezelf creëert om aan die kikker te werken. Over het algemeen is de ochtend hiervoor het meest geschikte moment. Wanneer je dit later op de dag doet is de kans groter dat je alsnog de taak gaat uitstellen. Begin dus direct na je ochtend routine met het werken aan die kikker! Heb je nog geen ochtend routine? Lees dan hier hoe je je eigen killer morning creëert!
Een ander belangrijk punt is dat je altijd je taken volledig afrondt. Begin niet aan je tweede kikker of aan je kikkervisjes als de eerste nog niet af is. Het is heel verleidelijk om aan nieuwe taken te starten, vooral wanneer je vol zit met inspiratie en ideeën. Echter heeft dit veel nadelen, voor je het weet ben je weer met tien verschillende dingen bezig en krijg je niks af.
“Eat a live frog first thing in the morning and nothing worse will happen to you the rest of the day.”
—Mark Twain
Wat ik je heb verteld is natuurlijk nog maar het tipje van de ijsberg. Wil je meer weten over uitstelgedrag en hoe je hier van af komt? Bekijk dan ook eens een van onderstaande boeken:
Next week in HUSTL Lifestyle:
Volgende week gaan we verder met de self improvement guide voor ondernemers. Met dit keer als topic learn daily. Hier leg ik je het belang uit van consistentie en dagelijks bezig zijn met jezelf verbeteren!
Stay tuned!