9 tot 5 mentaliteit: je hebt er vast wel eens van gehoord. Vaak wordt van werknemers verwacht dat ze deze mentaliteit niet hebben, maar dat ze wel werken voor het loon dat hierbij hoort. Maar wat is een 9 tot 5 mentaliteit eigenlijk? Je leest het hier!
01.
Wat is een 9 tot 5 mentaliteit?
Een 9 tot 5 mentaliteit is de mentaliteit dat je op een werkdag 8 uur lang werkt: van 9 uur ‘s ochtends tot 5 uur ‘s middags. In vacatures gaat het bijna altijd over deze mentaliteit; werkgevers willen namelijk juist dat je deze niet hebt. Het wordt door hen vaak gezien als iets negatiefs. Werkgevers zijn juist op zoek naar werknemers die 110% procent geven en het liefst nog wat langer op kantoor blijven werken.
Bij ondernemers komt deze mentaliteit zelden voor. Een van de voordelen van je eigen business hebben is dat je een stuk meer vrijheid krijgt. Er checkt niemand hoe laat je start en hoe laat je je werkdag afsluit. Ondanks dat de 9 tot 5 mentaliteit bijna niet voorkomt ondernemers betekent dat niet dat ze minder werken. Juist het tegenovergestelde! Veel zelfstandige ondernemers starten hun dag vroeg en gaan tot ‘s avonds laat door.
02.
Voordelen van een 9 tot 5 mentaliteit
Het hebben van een 9 tot 5 mentaliteit wordt vaak als iets nadeligs gezien, maar het heeft ook voordelen:
Mensen hebben behoefte aan routine
Mensen, dus ook ondernemers, hebben behoefte aan routine. Het zorgt namelijk voor rust in de chaos. Het maakt het leven voorspelbaarder en veiliger. Hierdoor hebben mensen meer houvast.
Het heeft sociale voordelen
Ondanks dat je als ondernemer niet vast zit aan deze werktijden, is dit wel de periode waarin de meeste mensen overdag werken. Heb je een afspraak met een klant? Of wil je overleggen met vennoten of andere ondernemers/collega’s? Dan is de kans groot dat je dus met hen ook binnen deze uren moet afspreken.
Het zorgt voor betere communicatie
Zoals bij het vorige argument genoemd is, zijn de meeste mensen tot 5 uur aan het werk. Als je ervoor kiest om vroeger of later dan de ‘normale’ werktijden te werken, is er een grote kans dat je in de knoop komt met de communicatie binnen je bedrijf. Niet alleen kan de communicatie dan stroef verlopen, het kan ook zijn dat werknemers of collega’s vastlopen en dus niet verder kunnen met hun werk.
03.
Nadelen van een 9 tot 5 mentaliteit
Een 9 tot 5 mentaliteit heeft natuurlijk ook nadelen. Deze heb ik ook voor je op een rijtje gezet:
Het zorgt voor minder goede concentratie
Een 9 tot 5 ritme kan heel gevoelig lijken. Niet iedereen heeft dezelfde routines en hetzelfde ritme. Denk bijvoorbeeld ook aan de middagdip waar veel mensen last van hebben. Flexibele werktijden kunnen dan veel voordelen bieden.
Het is minder prestatiegericht
Omdat de meeste mensen werken tussen 9 en 5, kan dit op kantoor ook gezien worden als een sociale happening. Werken wordt dan een sociale activiteit, waardoor de prestaties van werknemers ook omlaag kunnen gaan.
Het is slecht voor het milieu
Het lijkt misschien vergezocht, maar toch zijn er dagelijks files op de snelweg omdat iedereen op tijd op zijn/haar werk aanwezig moet zijn. Op het moment dat iedereen om 5 uur weer vertrekt, gebeurt precies hetzelfde. Door flexibele werktijden of door thuis te werken kan dit verholpen worden: alle kleine beetjes helpen!
Nu je weet wat een 9 tot 5 mentaliteit is, kan je bedenken of jij dat hebt en wat je graag zou willen. Is het voor jou juist een voor- of nadeel? Bedenk ook wat je graag bij je eventuele werknemers zou zien. Check ook onze andere lifestyle-blogs om alles uit je leven als ondernemer te halen!