Als zzp’er kan zwaar zijn tijdens de coronacrisis. De meeste zzp’ers hebben op het moment minder inkomsten en in sommige gevallen zelf helemaal geen doordat het werk stil is komen te liggen. Wat moet je doen in een situatie als deze? Gelukkig heeft de overheid regelingen en tegemoetkomingen opgesteld om jou als zzp’er te helpen. Hierdoor wordt het je iets makkelijkere gemaakt om te overleven in deze zware tijden. Om je te helpen hebben we hieronder het overzicht van deze regelingen voor je. Hier lees je ook wat je kan doen en hoe je deze kan gebruiken. Hopelijk helpt dit om het iets dragelijker voor je te maken als zzp’er tijdens de coronacrisis.
01.
Zzp'er tijdens de coronacrisis
Veel zzp’ers missen een gedeelte van hun inkomsten door de coronacrisis. Om te zorgen dat je de crisis doorkomt, is het slim om een financieel overzicht te maken. Welke inkomsten verwacht je nog de komende maanden? Welke uitgaven heb je? Als je heel krap zit kan je eventueel afspraken maken met mensen die geld van je krijgen, zoals een lening of bij het betalen van de huur.
Maatregelingen en tegemoetkomingen
Je kan als zzp’er tijdens de coronacrisis een tijdelijke aanvulling op je inkomsten aanvragen. De Tozo is maximaal €1.500 netto per maand. Dit is een gift en hoef je dus niet terug te betalen. Je kan de Tozo aanvragen via de site van je gemeente.
Als je extra geld nodig hebt om je bedrijf draaiende te houden, kan je de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) aanvragen. Check wel eerst of je voldoet aan de voorwaarden van de TVL. Als je in aanmerking komt, kan je de TVL aanvragen via RVO.nl. Je kan ook met de Tozo een lening bij de gemeente aanvragen.
Heb je nog meer geld nodig? Met de BMKB-regeling kan je nu bij een bank meer geld lenen dan normaal. Je vraagt dit zelf aan, dat doet de bank of kredietverstrekker.
Aflossingen, schulden en stoppen
Heb je een lening bij de bank of bij Qredits? Je kan bij beide uitstel van betalingen aanvragen. Bij de bank kan je over het algemeen een uitstel van 6 maanden krijgen, maar vraag naar de afspraken. Bij Qredits neem je contact met ze op om een uitstel van 6 maanden aan te vragen.
Als je je schulden niet kan betalen, kan je bij de rechtbank surseance van betalen aanvragen. De betaling van de schuld wordt dan 1,5 jaar uitgesteld, zodat je niet failliet gaat. Kan je je schulden helemaal niet meer betalen? Maak dan gebruik van een schuldenregeling.
Kan je je belastingen niet meer betalen? De Belastingdienst heeft een aantal coronamaatregelen. Zo kan je onder andere uitstel van betaling aanvragen.
In sommige gevallen is de slimste stap om te stoppen. Je kan dan de bijstand voor zelfstandigen aanvragen. Als je aan de voorwaarden voldoet, kan je 12 maanden lang een uitkering krijgen.
02.
Kom je in aanmerking voor extra steun als zzp'er tijdens de coronacrisis?
Als zzp'er tijdens de coronacrisis heb je waarschijnlijk minder werk en dus minder inkomen. De overheid heeft verschillende regelingen en steunpakketten die je kunnen helpen deze tijd door te komen. Er zijn veel oplossingen die je uit de financiële problemen kunnen helpen en er dus voor kunnen zorgen dat je niet failliet gaat. Kijk goed of je in aanmerking komt voor de regelingen en wat de afspraken zijn die hierbij komen kijken.
Check onze story voor een overzicht van de situaties waarin je in aanmerking komt voor financiële hulp en lees voor meer informatie het artikel van het Ondernemersplein in het grijze vak!
03.
Redden of stoppen?
Ondernemers hebben het nu zwaar, maar gelukkig komt er veel steun vanuit de overheid. De kans is groot dat je in aanmerking komt voor tenminste één steunpakket.
Het is een spannende periode, en je bedrijf redden of stoppen maakt het niet makkelijker. Het is natuurlijk jammer als je onder deze omstandigheden om welke reden dan ook stopt of moet stoppen met je bedrijf, maar dat hoeft niet het einde te zijn van jouw carrière als ondernemer.
Zodra je er klaar voor bent kan je je gewoon weer inschrijven bij de KVK!
04.
Zzp'er tijdens de coronacrisis: extra maatregelen
Met alle veranderende maatregelen om het Corona is het soms lastig om ze allemaal bij te houden. Hierboven kan je alle uitgebreide informatie vinden over de regelingen en leningen die de overheid, Belastingdienst en kredietverleners aanbieden.
Naast de mogelijkheden van de overheid en Belastingdienst hebben veel gemeentes, provincies en andere organisaties extra maatregelen voor ondernemers. Informeer bij je gemeente en branchevereniging voor welke regelingen je in aanmerking komt!
05.
Blijf op de hoogte!
De coronacrisis brengt veel lastige keuzes met zich mee. Door de maatregelen wordt je in posities gezet die voor iedereen nieuw zijn, niet alleen voor jou. Met behulp van de regelingen die de overheid en de versoepeling van de regels wordt je geholpen om toch deze moeilijke tijd door te komen.
Zorg ervoor dat je als zzp'er tijdens de coronacrisis op de hoogte blijft van je eigen financiën, want op die manier kan je de financiële problemen voor zijn door een steunpakket aan te vragen.