Home » Knowledge » How To's » Coronavirus » Coronamaatregelen van de Belastingdienst, een overzicht

Coronamaatregelen van de Belastingdienst, een overzicht

door | 19-10-2020

Met coronamaatregelen probeert de belastingdienst ondernemers te helpen in deze tijden van crisis. Alle ondernemers hebben te maken met het virus of met maatregelen die hierdoor zijn ontstaan. Voor sommige bedrijven zal dit in positieve zin zijn doordat er bijvoorbeeld extra kansen zijn ontstaan. Maar voor velen hebben het virus en de bijkomende maatregelen juist voor problemen gezorgd. Vaak zijn dit financiële problemen waardoor organisaties in zwaar weer zitten. De belastingdienst zet zich in om deze bedrijven te helpen. Bijvoorbeeld door uitstellingen van betalingen en verlaagde btw tarieven voor bepaalde producten. Kijk hieronder voor het volledige overzicht van coronamaatregelen van de belastingdienst.

01.

Coronamaatregelen van de Belastingdienst voor ondernemers en werkgevers

Belastingmaatregelen voor ondernemers

Vanwege Corona zijn er extra belastingmaatregelen in het leven geroepen. Er zijn in totaal 7 regelingen voor ondernemers.

Ondernemers kunnen tot 1 april 2021 bijzonder uitstel van betaling aanvragen. Je krijgt dan vanaf 1 juli 2021 36 maanden de tijd om af te lossen. Verder kan je verlaging van invorderings- en belastingrente aanvragen. De invorderingsrente wordt van 4% verlaagt naar bijna 0%. De belastingrente van 8% en 4% worden ook verlaagd naar bijna 0%.

Tot 1 april hoef je geen btw te betalen voor mondkapjes. Als je mondkapjes verkoopt, kan je de btw wel nog steeds aftrekken als voorbelasting. Ook zijn er maatregelen om de zorgsector te helpen. Er gelden namelijk bijzondere regels voor het uitlenen van zorgpersoneel, bij het schenken van medische hulpgoederen en op steriele wattenstaafjes en verbandmiddelen.

Als je tijdens Corona je rechtsvorm wilt wijzigen, krijg je hier meer tijd voor.

Belastingmaatregelen voor werkgevers

Voor werkgevers zijn er 5 belastingmaatregelen. Net zoals bij de regeling voor ondernemers hoeven werkgevers geen belasting te betalen over mondkapjes, omdat deze verplicht zijn in het openbaar vervoer.

Verder wordt de werkkostenregeling verruimt van 1,7% naar 3% en kan het gebruikelijk loon verlaagd worden. Dit wordt bepaald aan de hand van de gebruikelijk loonregeling. Als je aan de voorwaarden voldoet hoef je minder loonheffingen in te houden.

Ook gelden er soepelere regels voor de loonheffingen van grensarbeiders, de vaste vergoedingen van thuiswerkende werknemers en de administratie van loonheffingen.

02.

Spaar met de coronamaatregelen
van de Belastingdienst

Ondernemers lijden veel in deze tijd en hebben al veel inkomsten moeten missen. Gelukkig denkt de Belastingdienst een beetje met de ondernemers mee! Je kan namelijk veel geld besparen als ondernemer als je in aanmerking komt voor een van de regelingen.

Check voor alle coronamaatregelen van de Belastingdienst onze story!

04.

Maatregelenpakket van de Douane

De coronacrisis heeft veel gevolgen voor douanezaken. De douane biedt maatregelen-pakketten voor ondernemers die door Corona problemen hebben met wettelijke termijnen, vergunningen en betalingen bij het importeren en exporteren.

Deze maatregelenpakketten bestaan uit het adviseren van ondernemers en het bieden van extra hulp als een bedrijf dan nodig heeft. Ook wordt er milder omgegaan met onder andere boetes en het niet hebben of niet kunnen aanvragen van vergunningen.

05.

De coronamaatregelen van de Belastingdienst helpen jouw bedrijf!

Ondanks dat het voor iedereen een zware periode is, kan je met behulp van de coronamaatregelen van de Belastingdienst het hoofd boven water houden. Deze regelingen zijn van toepassing voor ondernemers uit elke branche, dus de kans dat jij op deze manier wat geld in je zak kan houden is groot. Check wel eerst of je wel echt in aanmerking komt voor de maatregelen!