Home » Knowledge » How To's » Duurzaam ondernemen » Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO)

door | 16-10-2020

Maatschappelijk verantwoord ondernemen, ook wel duurzaam ondernemen, wordt steeds belangrijker. De consument verwacht dit namelijk steeds meer van een organisatie. Bij MVO richt een organisatie haar activiteiten bewust op het toevoegen van waarde aan zowel people, planet als profit. De organisatie zoekt hierin een zorgvuldige balans waarmee ze op een transparante manier verantwoording aflegt aan haar stakeholders. Een groot voordeel van MVO is dat dit een goed imago kan creëren wat je gunfactor geeft. Consumenten zijn namelijk bereid meer te betalen voor bedrijven die verantwoord bezig zijn. Voorbeelden van bedrijven die op het moment goed bezig zijn met maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn, FrieslandCampina en de Rabobank.

01.

Hoe start met je met maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Met maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) let je op de gevolgen van je acties voor mens, milieu en maatschappij. Je zorgt ervoor dat problemen zoals slechte werkomstandigheden niet groter worden. Je doet dit door extra aandacht te geven aan duurzaam ondernemen, eerlijke zaken te doen en betrokken te zijn bij de gemeenschap. Ook ben je eerlijk en duidelijk naar klanten en begin je met duurzaam ondernemen.

Er zijn geen wetten over maatschappelijk verantwoord ondernemen. Er zijn wel internationale richtlijnen. De OESO-richtlijnen zijn het belangrijkst in Nederland. Deze richtlijnen zijn niet verplicht, behalve de regel over corruptie.

Als je internationaal maatschappelijk verantwoord wilt ondernemen, kan je in aanmerking komen voor subsidies en leningen van de Nederlandse overheid. Om hier recht op te hebben, moet je aan de regels van de MVO houden. Je moet kunnen laten zien dat je volgens de OESO-richtlijnen onderneemt.

Je kan laten zien dat je maatschappelijk verantwoord onderneemt met een label, een prestatievergelijking, een zelfverklaring, een duurzaamheidsverslag en publiciteit over jouw MVO-activiteiten. Het Nederlands Nationaal Contact Punt (NCP) kan je helpen met MVO. Het NCP kan ook bemiddelen op het moment dat er een meningsverschil is over de OESO-richtlijnen.

02.

Waarom beginnen met maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Behalve dat MVO goed is voor mens, milieu en maatschappij, draagt het ook bij aan een goede reputatie. Maatschappelijk verantwoord ondernemen helpt ook om je jezelf en je personeel te motiveren en op de lange termijn bespaar je veel energiekosten.

Check onze story voor meer informatie over MVO!

03.

Begin klein!

Maatschappelijk verantwoord ondernemen hoeft niet altijd groot te zijn. Het kan ook in de kleine dingetjes zitten. Ga met de bus of trein naar kantoor in plaats van met de auto. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een elektrische scooter of auto. MVO is niet alleen belangrijk in je bedrijfsvoering, maar ook in je communicatie. 

04.

Hoe verbeter je de wereld met MVO?

Maatschappelijk verantwoord ondernemen houdt in dat je let op de gevolgen die jouw acties als onderneming hebben op people, profit en planet.

Dit doe je door problemen als bijvoorbeeld slechte werkomstandigheden, milieuvervuiling en armoede in ieder geval niet groter te maken. Je kan proberen om ze op te lossen.

Je verkleint de problemen door aandacht te besteden aan goede werkomstandigheden, te ondernemen op een duurzame manier en door zaken te doen op een eerlijke manier.

Ook is het belangrijk dat je eerlijk en duidelijk bent naar klanten en dat je betrokken bent en blijft bij de gemeenschap waar je in zit.

MVO is niet verplicht, maar klanten verwachten het inmiddels wel. Er is een regel verplicht en dat is de regel van corruptie. Je kan in aanmerking komen voor subsidies en leningen voor internationaal ondernemen. Je moet je dan wel actief bezighouden met de OESO-richtlijnen. Dit kan je bewijzen door een label, een prestatievergelijking, een zelfverklaring, een duurzaamheidsverslag of door publiciteit over je MVO-activiteiten.

05.

Hoe ondernemingen kunnen helpen met maatschappelijk verantwoorden ondernemen

Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen draag je niet alleen bij aan een betere mens, milieu en maatschappij, maar je houdt ook nog geld in je zak. Je kan namelijk veel geld besparen. Bekijk ook de TED Talk van Michael Porter hieronder waarin hij vertelt hoe ondernemingen juist kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen.