Home » Knowledge » How To's » Duurzaam ondernemen » Duurzaam inkopen met je bedrijf, hoe doe je dat?

Duurzaam inkopen met je bedrijf, hoe doe je dat?

door | 16-10-2020

Duurzaam inkopen, ook wel bekend als maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI) betekent dat je, naast op de prijs van de producten, diensten ook let op de effecten van de inkoop op milieu en sociale aspecten. Een van de voordelen van MVI is natuurlijk dat het beter is voor het milieu. Met name circulair inkopen geeft een grote winst voor het milieu. Naast dat dit zorgt voor minimalisatie van het gebruik van gevaarlijke stoffen kan dit de grondstoffen schaarste afremmen. Naast de voordelen voor het milieu is het ook een groot voordeel dat je als bedrijf een beter imago krijgt wanneer je doet aan duurzaam inkopen. Hiermee kan je dus extra onderscheiden van de concurrentie!

01.

Hoe koop je duurzaam in?

Naast prijs, kwaliteit en levertijd let je bij duurzaam inkopen ook op sociale aspecten en het milieu, maar hoe koop je op een duurzame manier producten in?

Je wilt natuurlijk ook risico’s vermijden die jouw bedrijf kunnen schaden. Let daarom bij het werken met leveranciers goed op de sociale en milieuaspecten. Dit doe je door de herkomst van jouw product te kennen. Producten kunnen uit een ander land komen dan je leverancier en het is dan van belang om te weten hoe de werkomstandigheden daar zijn. Zorg ook dat je inzicht hebt in de grondstoffen die voor jouw product worden gebruikt. Je kan met de grondstoffenscanner zien of er risico’s zijn voor de levering.

Klanten, overheden en maatschappelijke organisaties verwachten dat ondernemingen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Er zijn internationale richtlijnen opgesteld; de OESO-richtlijnen. Van deze richtlijnen is er maar één verplicht, maar als je recht wil hebben op subsidies en leningen van de Nederlandse overheid, moet je kunnen aantonen dat je volgens deze richtlijnen onderneemt. Breng je MVO-risico’s in kaart en neem maatregelen om deze risico’s te verkleinen. Dit moet je niet alleen doen voor je eigen bedrijf, maar voor de hele keten. Dit heet ook wel ketenverantwoordelijkheid.

02.

Duurzaam inkopen en maatschappelijk verantwoord ondernemen

Duurzaam inkopen met je bedrijf heeft veel voordelen. Door duurzaam in te kopen laat je zien dat je op een maatschappelijk verantwoorde manier bezig bent met jouw onderneming.

Met behulp van onze story en het artikel van de Kamer van Koophandel heb jij alle informatie die je nodig hebt om te beginnen met duurzaam inkopen.

03.

Duurzaam inkopen met Neutral

Zelf kopen wij ook duurzaam in. Kijk naar onze shop. Wij werken samen met Neutral voor onze kledinglijn. De kledingproducent werkt aan de hand van 7 certificaten die als gids bieden. Ze nemen ons mee in de wereld van duurzaam produceren en maken ons trots op onze samenwerking!

Wil je meer weten? Lees onze blog over Neutral!

04.

Duurzaam inkopen en corruptie

Je kan op heel veel verschillende manieren maatschappelijk verantwoord ondernemen en duurzaam inkopen is er hier een van. Met behulp van de Checklist MVI kan je stap voor stap door het hele proces. Het is belangrijk om rekening te houden met de risico’s die samenwerken met een leverancier meebrengen. Zorg dus dat je zo veel mogelijk weet over jouw product en de omstandigheden waarin het gemaakt wordt.

Houd rekening met corruptie in het buitenland. Hier kan je namelijk te maken krijgen met omkoop-praktijken. Corruptie is de enige richtlijn van de OESO die verplicht is. Volgens de Nederlandse wet is corruptie namelijk strafbaar. In de brochure Eerlijk zakendoen, zonder corruptie kan je vinden wat je moet doen om corruptie te voorkomen. Gebruik de Risico Checker om erachter te komen welke MVO-risico’s jij loopt.

05.

Kies met aandacht!

Duurzaam inkopen doe je door met veel aandacht een leverancier te kiezen voor jouw product, waarbij je rekening houdt met sociale aspecten en het milieu. Hiermee vermijd je risico’s.

Ook is het belangrijk dat je bekend bent met je eigen keten en waar je voor staat. Zolang jij je prettig voelt bij jouw leverancier moet het goed komen. Start jouw eigen duurzame avontuur!