Elke ondernemer moet btw-aangifte doen. Maar hoe doe je dat? Hier vindt je alles dat je moet weten over het doen van btw-aangifte!
01.
Hoe moet je btw-aangifte doen?
Als je je bedrijf hebt ingeschreven bij de KVK, schrijft de KVK jou in in het Handelsregister en geeft jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Als je Belastingdienst je ziet als ondernemer krijg je je omzetbelastingnummer en je btw-identificatienummer (btw-id).
Je krijgt van de Belastingdienst een brief waarin staat hoe en wanneer je btw-aangifte moet doen. Je krijgt ook een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee je digitaal aangifte kan doen, maar de kans is groot dat je de eerste keer aangifte op papier moet doen. Dit hoor je van de Belastingdienst.
Verder doe je al je aangiftes digitaal. Dit kan je doen bij belastingdienst.nl, maar je kan het ook doen met je eigen aangifte- of administratiesoftware. Deze moet wel geschikt zijn voor Standard Business Reporting. Je kan de aangifte natuurlijk ook uitbesteden.
De Belastingdienst laat je weten hoe vaak je je aangifte moet doen. Dit kan per maand, kwartaal of jaar zijn. De meeste ondernemers moeten dit per
kwartaal doen. Als je per maand of jaar aangifte wilt doen, kan dat onder voorwaarden.
Zorg dat je je btw-aangifte op tijd doet en betaalt. Je krijgt geen uitnodiging of melding, dus je moet zelf de aangifte- en betaaldata in de gaten houden. Met de app Btw-alert krijg je een melding als je aangifte moet doen. Ook als je geen omzet had of geen btw hebt betaald moet je aangifte doen.
In de btw-aangifte geef je de btw op die je in rekening hebt gebracht, de btw die je zelf hebt betaald en de btw die naar jou verlegd is. Als jouw klanten vooral ondernemers en rechtspersonen zijn, bereken je de btw met het factuurstelsel. Je gebruikt het kasstelsel als je vooral aan particulieren levert.
Heb je een fout gemaakt in de btw-aangifte? Deze kan je herstellen met een Suppletie Omzetbelasting. Als je in totaal €1.000 of minder terugkrijgt of moet betalen, mag je dit verwerken in de eerstvolgende aangifte.
02.
Hoe vaak moet je btw-aangifte doen?
De btw-aangifte is iets dat je meerdere keren per jaar moet doen. Het is dus belangrijk dat je weet wat je moet doen en waar je dat moet doen. Je zorgt zo dat je geen aangifte- of betaaldata mist en dat je gemaakte fouten kan herstellen. Check ook wat je moet doen in bij bijzondere regelingen of als je deelneemt aan de Kleineondernemersregeling (KOR).
03.
Bijzondere btw-regelingen
Er zijn 3 bijzondere btw-regelingen. Als je gebruik maakt van zo’n regeling betaal je geen btw of wordt het niet over je winst, maar over iets anders gerekend. Zo heb je de margeregeling, reisbureauregeling en de verleggingsregeling. Check of je onder een van deze bijzondere btw-regelingen valt!
04.
De KOR en btw-aangifte doen vanuit het buitenland
Doe je mee met de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan bereken je geen btw aan je klanten. Je hoeft dus ook geen btw af te dragen aan de Belastingdienst, maar dit betekent ook dat je geen btw over investeringen kan aftrekken. Check hoe je je kan aanmelden voor de KOR!
Lever je diensten in het buitenland of neem je diensten af uit het buitenland? Gebruik dan het hulpmiddel Diensten in en uit het buitenland. Zo kan je zien wie de btw over de diensten moet aangeven en in welk land dit moet. Voor goederen gebruik je het hulpmiddel Leveren van goederen naar het buitenland.
05.
Aan de slag!
Je moet meerdere keren per jaar btw-aangifte doen. Door te checken of je gebruik kan maken van bepaalde regelingen weet je waar je btw over moet rekenen en of je überhaupt btw moet rekenen. Met behulp van dit artikel weet je wat de Belastingdienst van je verwacht en hoe je de btw-aangifte moet doen. In het begin is het misschien een beetje ingewikkeld, maar uiteindelijk zal het steeds makkelijker gaan!