Intellectueel Eigendom (IE) zijn de rechten die uitgewerkte ideeën en producten beschermen. Dit gaat dus niet alleen over logo’s of producten, maar ook over muziek, bedrijfsnamen, software, teksten en foto’s. Alle IE-rechten zijn opgedeeld in 3 categorieën, namelijk rechten die je moet registreren, rechten die je automatisch hebt en andere beschermingsvormen. Weet jij al hoe het zit met de bescherming van Intellectueel Eigendom?
01.
Welke rechten zijn er?
Rechten die je moet registreren zijn merk-, model-, kwekers-, chips- en octrooirecht. Merkrecht beschermt de naam en het logo van jouw bedrijf, dienst of product. Het modelrecht beschermt een design of ontwerp dat je hebt gemaakt en het kwekersrecht beschermt een nieuw ontwikkelde plantenras. Het chipsrecht gaat over de bescherming van chips en microprocessoren. Octrooi- of patentrecht beschermt een technische uitvinding. Bekijk ook gelijk hoe het aanvragen van patent of octrooi werkt!
Er zijn 3 IE-rechten die je automatisch hebt. Dit zijn auteursrecht, handelsnaamrecht en databankenrecht. Het auteursrecht of copyright beschermt teksten, foto’s, software, films, games en websites. Het handelsnaamrecht beschermt je bedrijfsnaam en het databankenrecht tegen het opvragen en hergebruiken van data in databanken.
Dan zijn er nog 6 andere rechten die je Intellectueel Eigendom beschermen. Het i-DEPOT geeft je een wettelijk datumstempel voor je idee. In de Geheimhoudingsverklaring spreek je af onder welke voorwaarden je informatie deelt in samenwerkingsverband en met de Wet bescherming bedrijfsgeheimen (Wbb) bescherm je het bedrijfsgeheim. Tot slot heb je nog de Bescherming Oorsprongsbenaming (BOB), Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en Gegarandeerde Traditionele Specialist (GTS) die streekproducten beschermen.
02.
Wat wil je beschermen?
Als je een design, foto, ontwerp, product of iets anders hebt gemaakt, wil je natuurlijk niet dat anderen zomaar hetzelfde product of dezelfde dienst kunnen leveren. Door te checken welke rechten je hebt en welke je moet aanvragen, weet je zeker dat jouw Intellectueel Eigendom goed beschermd is.
Check onze story voor alle IE-rechten!
03.
Waar kan je Intellectueel Eigendom aanvragen?
Je kan Intellectueel Eigendom aanvragen op intellectueeleigendom.nl. Zij kunnen je advies geven over de rechten, maar beschermen en bewaken ook je IE. Verder kunnen ze ook de houder van het IE voor je wijzigen en het IE overdragen.
Heb je een uitvinding gedaan? Dan kan je octrooi of patent aanvragen. Dit kan je doen bij Octrooicentrum Nederland als je een technische innovatie hebt bedacht voor een product of productieproces. Een octrooi beschermt je innovatie voor 20 jaar.
04.
Hoe kan je je IE beschermen?
Je kan de ideeSCAN doen als je precies wilt weten hoe je je product, dienst of uitvinding kan beschermen. De scan geeft aan welke rechten je kan registreren en waar je op moet letten. Je kan ook het stappenplan bekijken.
Met de Regelhulp Kostencalculator bescherming Intellectueel Eigendom kan je snel de kosten van een octrooi, merk of model berekenen.
05.
Check of je echt je rechten hebt!
Door je Intellectueel Eigendom te beschermen zorg je ervoor dat anderen niet zomaar hetzelfde product kunnen aanbieden. Jouw product, foto of innovatie wordt beschermd en komt op jouw naam te staan. Check wel of je het IE-recht automatisch hebt of dat je het moet aanvragen! Ook zijn niet alle IE-rechten voor eeuwig geldig, check dan tot wanneer het recht loopt en of je het kan verlengen.