Ben je iets vergeten om in te vullen in je belastingaangifte of heb je een andere fout gemaakt? In de meeste gevallen kan je gelukkig je belastingaangifte wijzigen!
01.
Wat moet je doen?
Inkomstenbelasting en vennootschapsbelasting
Je kan een aangifte inkomstenbelasting of aangifte vennootschapsbelasting aanpassen zolang je nog geen definitieve aanslag hebt gekregen. Je kan hier je oude aangifte gewoon aanpassen en opnieuw versturen. Als je al een definitieve aanslag hebt ontvangen, kan je nog een wijziging doorgeven door bezwaar te maken. Dit kan je met een formulier doen dat te vinden is onder ‘Overige formulieren’ in het beveiligde gedeelte van Belastingdienst.nl. Als je meer moet betalen door een wijziging, kan je een brief sturen naar je belastingkantoor. Je geeft hierin aan wat je wilt aanpassen en je vraagt om een navorderingsaanslag.
Btw
Heb je te veel of te weinig btw aangegeven? Dit kan je digitaal aanpassen met een suppletie. Als het gaat om een bedrag dat minder is dan €2.000, mag je dit verwerken in je volgende btw-aangifte. Zorg wel dat je de verbeteringen op de juiste plek in de aangifte zet.
Loonheffing
Als je aangifte van de loonheffingen niet klopt, moet je deze altijd aanpassen. Je kan hier meer over vinden in het Handboek Loonheffingen.
02.
Tot wanneer kan je wijzigingen doorgeven?
Nadat je de belastingaangifte hebt gedaan, kan je er toch achter komen dat je een foutje hebt gemaakt. Gelukkig kan je deze fout nog verbeteren, maar het is dan natuurlijk wel belangrijk dat je weet tot wanneer je dat kan doen en hoe.
Check onze story voor een overzicht van hoe je de verschillende aangiften kan wijzigen!
03.
Je belastingaangifte laten doen
Belastingaangifte doen klinkt vaak ingewikkeld en lastig. Ondanks dat dit meevalt, kan het natuurlijk gebeuren dat je een keer een foutje maakt. Als dit vaker gebeurt of als je belastingaangifte doen nog steeds lastig vindt, kan je ervoor kiezen om dit te laten doen. Je kan je belastingaangiften laten doen door een accountant of boekhouder en deze kan het ook voor jou sturen naar de Belastingdienst.
04.
Bij welke belasting zit de fout?
Als je belastingaangifte hebt gedaan voor inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, btw of loonheffing kan je fouten later nog herstellen. Hoe en wanneer je dit moet doen verschilt per belasting. Zo mag je de btw ook bij de volgende aangifte aanpassen, maar moet je loonheffing zo snel mogelijk veranderd worden. Door te checken hoe het zit bij de belastingen die jij moet betalen weet je ook wat je moet doen als je een fout ontdekt!
05.
Verbeter altijd je fouten!
Iedereen is mens en mensen maken nu eenmaal fouten. Gelukkig kan je ook foutjes in je belastingaangiften aanpassen. Door te checken hoe en tot wanneer je zulke dingen kan verbeteren, zorg je ervoor dat je de belastingaangiften uiteindelijke zo volledig mogelijk verstuurd. Zo voorkom je kwesties met de Belastingdienst en zorg je ervoor dat je geen eerstedagsmelding krijgt!