Wat is crypto valuta en wat kan je er mee?

door | 15-07-2021 | Exploring

Wat is crypto valuta? Dat is iets wat steeds meer mensen zich tegenwoordig afvragen. In deze blog vertellen we je in de basis wat het inhoudt. Om het niet te lastig te maken zullen we voor nu niet te diep op alles ingaan maar je een globaal beeld ervan geven.

01.

Wat is crypto valuta nou precies?

Crypto valuta, ook wel cryptocurrency genoemd, zijn digitale munten. Het is een virtueel betaalmiddel dat ook alleen virtueel bestaat. Vroeger betaalde je alles simpelweg met contant geld. De kans is echter groot dat je tegenwoordig alleen nog maar digitaal betaald met je pinpas. Hierdoor zie je nooit meer het geld dat je uitgeeft. Het zijn enkel nog maar cijfers die je ziet op een apparaat. Het geld zoals wij dat kennen is eigenlijk al zo goed als digitaal geworden. Alleen ons geld is niet gemaakt om digitaal te gebruiken en cryptocurrency is dat wel. Bitcoin is het eerste betaalmiddel dat volledig digitaal is ontwikkeld. Het grootste verschil met bitcoin en normale valuta is dat bitcoin geen toezichthouder als een bank nodig heeft. Bitcoin is een decentraal en open systeem. Iedereen kan hierdoor bijdragen aan het beheer en de ontwikkeling van de coin.

02.

Honderden valuta’s, er is meer dan alleen bitcoin.

Als je iemand de vraag zou stellen “Wat is crypto valuta?” zal je vaak Bitcoin als antwoord krijgen. Veel mensen weten echter niet dat er al honderden currencies zijn en steeds meer bijkomen. Enkele bekende valuta’s zijn:

  • Ethereum
  • Litecoin
  • Ripple
  • Cardano
  • Dogecoin

Elk van deze valuta’s heeft een andere waarde. Waar bitcoin tienduizenden euro’s waard is zijn andere coins slecht enkele dollars of zelfs minder waard. Naast dat de coins andere waarden hebben, werken ze ook op andere technologieën. Hierdoor kunnen ze ook andere functies hebben dan dat ze enkel een betaalmiddel zijn. Zo zijn er ook coins waarvan de technologie het mogelijk maakt om digitale opslag te verkrijgen of om bestanden te versturen.

Wat is crypto valuta en wat kan je ermee?

Wil je meer weten over crypto valuta? Check dan ook de podcast Het Crypto Kwartiertje. In deze podcast bespreken Joey Teekamp en Kevin Smit hun reis door de cryptowereld en delen hun kennis op een manier waarop het makkelijk te begrijpen is en toegankelijk wordt voor iedereen.

03.

Wat kan je met crypto valuta? Betaalmiddel of beleggingsoptie?

Naast “Wat is crypto valuta?” hoor je mensen vaak vragen “Wat kan je nou eigenlijk met al die crypto valuta?” Tegenwoordig kan je soms al met cryptocurrency betalen. Zo kan je bijvoorbeeld al bitcoins gebruiken om een Tesla te kopen. Ook heeft PayPal enkele crypto valuta als officiële betaaleenheden toegevoegd. In Amerika is het dan ook al mogelijk om met crypto te betalen via het platform. De verwachting is dat het aantal betaalmogelijkheden in de jaar flink zal toenemen. Ondanks dat je al met crypto valuta kan betalen wordt het hier niet veel voor gebruikt. Momenteel wordt het vooral gezien als een beleggingsoptie zoals aandelen. Veel mensen kopen nu crypto met de hoop dat het later veel meer waard zal zijn. Dit wordt gedaan op zogenoemde exchanges. Een aantal bekende exchanges zijn:

  • Coinbase
  • Binance
  • Bitvavo
  • Blox

Coinbase en Binance zijn grote internationale exchanges. Hierbij heb je meerdere opties voor handelen en sparen. Echter, zijn deze ook ingewikkelder en lastigere om te gebruiken. Voor iemand met kennis van beleggen en crypto zijn deze heel geschikt. Maar als het allemaal nog relatief onbekend terrein is, dan kan je beter voor Bitfavo of Blox gaan. Deze exchanges zijn eenvoudig in gebruik en daarmee goed geschikt voor beginners. Wel is het nadeel dat je hierbij minder opties hebt.

Wat is crypto valuta en wat kan je ermee?
04.

Savings en stakings

Wat is crypto valuta en wat kan je ermee?

Een begrip dat je vaak hoort in de crypto wereld is staking. Bij sommige exchanges als Binance kan je saven en staken. Dit houdt in dat je een aparte spaarwallet hebt. Hierin kan je bepaalde coins saven; dit is letterlijk sparen. Hierbij krijg je dagelijks rente uitbetaald over je crypto valuta. Dit is op jaarbasis vaak een percentage van rond de 1%, met uitzonderingen zo laag als 0.3% maar ook uitschieters tot wel 5%. Net als bij een spaarrekening kan je je geld altijd in je spaar wallet stoppen of direct er weer uithalen.

Bij staken werkt het iets anders. Hierbij kies je ervoor om je crypto valuta’s vast te zetten voor een bepaalde periode. Dit is vaak voor 1 of 2 maanden, maar soms zelfs 3 maanden of maar 15 dagen. Het grote nadeel hiervan is dat je voor die periode niet bij je geld kan. Het staat wel nog gewoon in je spaar wallet maar je kan het er niet uit halen of verkopen. Je vraagt je nu misschien af waarom je dit zou doen en niet gewoon gaat sparen. Heel simpel, het rentepercentage bij staken ligt vele malen hoger. Vaak ligt dit tussen de 10 en 15 procent, met uitschieters tot zelfs boven de 30 of zelfs 40 procent. Vaak is het zo dat je bij een coin kan kiezen of je hem voor 1,2 of 3 maanden vast zet. Hierbij ligt het rentepercentage hoger wanneer je het langer vastzet. Voor mensen die veel aan het handelen zijn is dit niet handig. Echter, als je je coins voor de lange termijn wilt houden is dit ideaal om wat extra rendement te pakken.

Ik hoop dat deze blog de vraag “Wat is crypto valuta?” voor je heeft beantwoord en dat je nu weet het is en wat je er mee kan. Mocht je crypto interessant vinden check dan crypto insiders en Newsbit voor al het actuele crypto nieuws.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Slim sparen voor later als ZZP’er

Slim sparen voor later als ZZP’er

De vrijheid van het zelfstandig ondernemerschap komt met vele voordelen, maar ook met de verantwoordelijkheid om voor je pensioen te zorgen.