Of je nu een professional bent die regelmatig presentaties geeft of iemand die af en toe voor een publiek moet spreken, het verbeteren van je presentatievaardigheden kan je zelfvertrouwen vergroten en je boodschap overtuigend overbrengen. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je je presentaties kunt verbeteren en de aandacht van je publiek kunt vasthouden. We zullen enkele waardevolle tips delen om ervoor te zorgen dat je presentaties boeiend, interactief en effectief zijn.
1.
Ken je publiek
Voordat je begint met het voorbereiden van je presentatie, is het cruciaal om een duidelijk begrip te hebben van je publiek. Wie zijn ze? Wat is hun achtergrond? Wat zijn hun interesses? Door deze informatie te verzamelen, kun je je presentatie aanpassen aan de behoeften en verwachtingen van je publiek.
Bedenk wat je publiek al weet over het onderwerp van je presentatie. Vermijd het behandelen van basiskennis waar ze al bekend mee zijn, maar bouw voort op bestaande informatie om dieper inzicht te bieden.
Probeer te achterhalen welke emoties en gedachten je publiek kan hebben met betrekking tot het onderwerp. Dit stelt je in staat om je presentatie zowel emotioneel als intellectueel boeiend te maken. Hoe gedragen zij zich ten opzichte van het onderwerp van de presentatie?

2.
Wat wil je bereiken
Wat wil je dat het publiek als reactie op je presentatie doet? Wat moeten zij daarvoor denken, voelen en weten? Hierover nadenken kan je helpen om je boodschap gerichter te maken en je publiek aan te moedigen om actie te ondernemen.
Denk dus na over wat je wilt dat je publiek onthoudt of doet nadat de presentatie is afgelopen. Dit stelt je in staat om je presentatie te structureren rond je gewenste resultaten.
Een interactieve presentatie houdt je publiek betrokken en actief. Gebruik vragen, discussies en oefeningen om de betrokkenheid te vergroten en het leren te bevorderen. Op deze manier wordt er ook meer onthouden van de presentatie.
3.
In welke vorm presenteer je?
Vertel je publiek waarom het onderwerp persoonlijk belangrijk voor je is. Door je eigen ervaringen te delen, kun je een emotionele band opbouwen en je publiek overtuigen van je oprechtheid. Mensen hebben veelal vooral interesse in mensen.
Een goed gestructureerde presentatie volgt een logische volgorde en maakt het gemakkelijk voor je publiek om je boodschap te begrijpen. Gebruik heldere hoofdstukken en overgangen. Heb je een Powerpoint presentatie? Zorg er dan voor dat je niet opleest wat er staat en communiceer de structuur. Maak het niet te ingewikkeld en werk vooral met afbeeldingen. Stop maximaal drie boodschappen die je wilt overbrengen in de presentatie. Te veel informatie is dodelijk voor de overdracht.
4.
Oefen de presentatie
Het verbeteren van je presentatievaardigheden vergt tijd en inzet, maar het is een waardevolle investering in je persoonlijke en professionele groei. Door je publiek te begrijpen, interactie en persoonlijke betrokkenheid te bevorderen, en te streven naar een duidelijke structuur, kun je je presentaties transformeren in boeiende en overtuigende ervaringen.
Neem de tijd om je presentatie te oefenen en vertrouwd te raken met de inhoud. Dit zal je helpen om zelfverzekerd en goed voorbereid te zijn tijdens je presentatie. Je hoeft echt niet op elk woord te letten, wel op de boodschap. Het voordeel van oefenen is dat je minder 'euh' leert zeggen en dat het net allemaal wat meer ontspannen verloopt.
Humor kan een krachtig hulpmiddel zijn om de spanning te doorbreken en je publiek te laten ontspannen. Zeker als je van jezelf weet dat je best gevat uit de hoek kunt komen. Gebruik gepaste humor om de sfeer luchtig te houden als dat zich leent bij het onderwerp.
Heb je veel last van spanning? Neem dan een prop mee: een voorwerp dat de presentatie ondersteunt, maar dat jou ook een bepaalde rust geeft en vertrouwd voelt. Zo is er iets bij je waar jij je comfortabel bij voelt. Het klinkt gek, maar het werkt voor sommige mensen echt enorm goed.
5.
Houd rekening met waar je presenteert
De plek van de presentatie is ook relevant. Is bijvoorbeeld alle benodigde apparatuur aanwezig of moet je een beamer huren? Wat verder ook van belang is, dat is de grootte van de zaal. Je kunt met een klein publiek vaak wat makkelijker zorgen voor interactie. Wat hierbij ook helpt is wat dichter bij het publiek gaan staan. Twijfel je of iedereen je goed kan horen? Check het dan vooraf. Het is een beetje jammer als je daar in het midden of zelfs aan het einde van de presentatie achter komt.
6.
Kijk naar hoe anderen presenteren
Kijk op YouTube en je vindt diverse voorbeelden over hoe je beter kunt presenteren. Pik daar vooral de presentaties uit die voor jou goed zijn. Onder andere bij TEDx Talk vind je diverse goede presentaties die je echt omver kunnen blazen. Zo heb je bijvoorbeeld mooie presentaties van Brené Brown en Esther Perel die veel mensen inspireren, met hun boodschap.

7.
Neem mensen mee
Mensen meenemen is niet alleen fijn om jezelf wat gerust te stellen, maar ook handig voor feedback naderhand. Neem mensen die het beste met je voor hebben én ook verstand hebben van presenteren of veel interesse in het onderwerp hebben. Zij kunnen je naderhand dan hun feedback weer aanscherpen, zodat je dit een volgende presentatie mee kunt nemen. Op deze manier kun je je presentatie steeds meer naar een hoger niveau tillen. Bovendien kun je tijdens de presentatie even een blik op ze werpen, zodat je je mogelijk weer wat meer comfortabel voelt.
8.
Blaas het niet teveel op
Een beetje spanning is helemaal prima. Voor veel mensen zorgt dit ervoor dat de presentatie beter wordt. Alleen te veel is niet fijn. Oefening helpt en vaker presenteren ook. Blijf je te veel spanning houden? Ga dan in gesprek met een expert die je daarbij kan helpen. Het is jammer dat je niet zoveel van je presentatie kan genieten namelijk. Genieten is zeker mogelijk!
