Contentmarketing heeft zich de afgelopen jaren bewezen als een effectieve strategie om bezoekers aan te trekken, klanten te genereren, conversies te verbeteren en omzet te verhogen. Het mooie van contentmarketing is dat het in vele vormen beschikbaar is. Van podcasts tot berichten op sociale media en van blogs tot video’s. Als je over de juiste kennis en tools beschikt zijn er veel mogelijkheden op het gebied van contentmarketing.
Een belangrijk onderdeel van contentmarketing is SEO, ook wel zoekmachineoptimalisatie genoemd. Als je gevonden wilt worden in de zoekresultaten van de zoekmachine, dan moet je hier aandacht aan besteden. Als de content is geoptimaliseerd voor de zoekmachines, dan is de kans groter dat jouw content door de juiste mensen wordt gevonden. We bespreken 5 contentmarketing en SEO trends om in de gaten te houden.
01.
Zorg voor toegankelijke en gebruikersvriendelijke content
Contentmarketeers weten hoe belangrijk het is om op de eerste pagina van de zoekresultaten te komen (SERP). En hoe hoger je scoort op deze pagina, hoe hoger de klikfrequentie. En dat vergroot de kans op een conversie. Je positie in de zoekresultaten van de zoekmachine zijn daarmee belangrijker dan ooit, maar ook moeilijker vanwege de toenemende concurrentie.
Ongetwijfeld heb je wel eens gehoord van de Google Core Web Vitals update. Core Web Vitals draait in grote lijnen om het bieden van een optimale gebruikerservaring. Niet alleen wat betreft de snelheid, maar ook hoe je pagina laadt. De gebruikerservaring is van invloed op de rangschikking van een pagina in de zoekmachine.
Andere belangrijke onderdeel is de toegankelijkheid die eveneens onderdeel is geworden van de update. Er wordt dan gekeken naar hoe vriendelijk jouw pagina is voor de lezer, zoals een goed contrast, aanpasbaarheid van lettertypen en beschrijvingen van afbeeldingen. Het gevolg hiervan is dat toegankelijke websites worden beloond en daardoor sneller stijgen in posities dan pagina's die niet of minder toegankelijk zijn.
Voor contentmarketeers betekent dit dat je je strategie moet aanpassen om vier belangrijke elementen op te nemen:
- Maak een plan voor branded search - zoek naar zoekwoorden en integreer indien relevant;
- Onderzoek de ‘Mensen vragen ook’ resultaten om het meeste uit je content te halen;
- Volg zoekwoorden en zoekopdrachten - dit zal je helpen de zoekwoord prestaties te volgen en nieuwe te ontdekken;
- Op vragen gebaseerde Google-zoekopdrachten nemen toe – neem vragen op in jouw content.
02.
Google Discover is gefocust op afbeeldingen
Google Discover is een feed van berichten die verschijnen op je mobiele telefoon. Het is op maat gemaakte content weergegeven op basis van een algoritme. Dit algoritme kijkt naar content die gerelateerd is aan jouw interesses, zoekgeschiedenis en locatie. Dit gebeurt zonder het uitvoeren van een zoekopdracht.
Dit is een grote kans voor contentmarketeers, want content kan hierdoor in mobiele feeds van gebruikers worden weergegeven zonder dat ze ergens naar hoeven te zoeken. Maar de grote vraag is natuurlijk: hoe krijg je je content op Google Discover? We geven een aantal tips!
- Maak geweldige content - dit lijkt misschien logisch, maar Google wil alleen relevante en kwalitatieve content voor zijn gebruikers, dus zorgt dat die van jouw opvalt en uniek is;
- Focus op autoriteit en betrouwbaarheid - Google houdt van expertise en zal gezaghebbende content beter beoordelen. Laat zien waarom je de leider bent op het gebied van het onderwerp en/of werk aan je linkprofiel om autoriteit te tonen;
- Optimaliseer jouw website - het heeft weinig zin om goede content te hebben als je ze naar een website brengt die traag of ontoegankelijk is;
- Denk na over titels - vermijd overdreven titels, omdat deze jouw publiek kunnen afschrikken;
- Zorg voor actuele content - gebruikers willen relevante en actuele content, dus speel in op trends of nieuwswaardige activiteiten;
- Voeg mooie beelden toe - bij Google Discover draait alles om beeld, dus zorg ervoor dat je opvallende, relevante en unieke afbeeldingen in jouw content opneemt.
Steeds meer mensen zoeken naar afbeeldingen en daarom zijn afbeeldingen steeds belangrijker voor Google. Het verandert de manier waarop we Google gebruiken en laat websites met goede afbeeldingen steeds beter scoren in de zoekmachine.

03.
Interactieve content wordt steeds belangrijker
In de afgelopen jaren is interactieve content steeds populairder geworden, omdat het bezoekers aanzet om deel te nemen. Omdat bezoekers hierdoor actief bezig met je content, slaag je er in om hun aandacht langer vast te houden. Er zijn diverse vormen van interactieve content, zoals een rekenmachine, quiz, kaarten, grafieken, spelletjes, infographics en ga zo maar door.
Er zijn veel manieren om interactieve content in de marketingtrechter of de customer journey te integreren. Verschillende manieren hebben verschillende doelen, zoals de naamsbekendheid vergroten, het aanjagen van verkeer, het genereren van klanten of bewustwording creëren.
In de toekomst kunnen nieuwe werelden, zoals ‘de metaverse’, betekenen dat interactieve content een (nog) grotere rol gaat spelen in contentmarketing. Met ‘de metaverse’ wordt een virtuele wereld bedoeld waarin mensen online met elkaar in contact kunnen komen. Het is een netwerk van virtuele 3D-ruimtes waarin gebruikers activiteiten kunnen uitvoeren via een avatar.
Als we de metaverse vertalen naar een content marketing en interactieve content, dan zou je je kunnen afvragen hoe je product of merk leeft in een virtuele omgeving. Interactieve inhoud zou dus een heel eenvoudige manier kunnen zijn om het uitvoerig te testen.
04.
Kunstmatige intelligentie en content creatie
De menselijke touch is belangrijk als je content wilt maken die aanspreekt. Contentmarketeers zijn er trots op als ze de juiste woorden kiezen of humor gebruiken om de aandacht te trekken. Maar zo makkelijk is het niet, het is namelijk een kunst om mooie woorden op papier te zetten en daarbij de juiste tone and voice te raken.
Kunstmatige intelligentie (AI) zal geavanceerder worden bij het maken van content. De afgelopen jaren heeft Google geïnvesteerd in technieken voor natuurlijke taalverwerking. Op deze manier begrijpt het algoritme steeds beter zoekopdrachten.
Een aantal jaren geleden hadden we een algoritme-update genaamd BERT. De uitrol van BERT zorgt ervoor dat Google beter begrijpt waar websites over gaan. Het algoritme gaat content ‘menselijker’ beoordelen. Niet alleen naar wat we zoeken, maar ook waarom we ernaar op zoek zijn, dus het begrijpen van de context van de zoekwoorden.
Sinds BERT is er nog een algoritme-update genaamd MUM (Multitask Unified Model) geïntroduceerd, waarna ze de zoekopdrachten in de zoekmachine nóg beter kunnen plaatsen en beantwoorden met relevante zoekresultaten en advertenties. Dit zorgt ervoor dat Google – in vergelijking met de BERT-update – nog beter content begrijpt.
Deze updates in het algoritmen zal een grote impact hebben op de manier waarop contentmarketeers teksten schrijven, zoekwoordenonderzoek doen en gebruikmaken van automatisch gegenereerde teksten op basis van kunstmatige intelligentie (AI).
Hoewel automatisering voor veel bedrijven een steeds meer betaalbare optie is, hoeven contentmarketeer niet direct bang te zijn voor hun baan, want het zal nog tijden duren (of nooit gebeuren) dat AI humor, jargon en toon begrijpt. Bovendien zal de menselijke touch en content creatie vanwege het unieke en onderscheidende karakter van groot belang blijven.
05.
Contentmarketeers moeten ‘antwoorden gebaseerde content’ opnemen
Gebruikers zijn gefocust op het krijgen van antwoorden wanneer ze online naar content zoeken. Een groot deel van de uitgevoerde Google-zoekopdrachten betreft vragen waarbij 'hoe' het meest voorkomende type zoekwoord is.
Of het nu gaat om het typen in een zoekmachine op een laptop of mobiel of het gebruik van gesproken zoekopdrachten (Voice Search), klanten wenden zich nu eerder tot apparaten en stellen vragen. Dit is een interessante ontwikkeling voor contentmarketeers als het gaat om de kunst van het schrijven van teksten, want ze kunnen inspelen op zoekopdrachten waarbij vragen worden gesteld.
Een andere optie om de SEO te verbeteren, is door het FAQ-schema als gestructureerde data te implementeren. Deze vragen worden onder het zoekresultaat getoond. Het zorgt dus voor een qua oppervlakte grotere zichtbaarheid in de zoekresultaten en valt dus meer op. Als je vanuit de antwoorden verwijst naar je website, bijvoorbeeld door een linkje op te nemen, dan verhoogt dit bovendien de klikfrequentie en dat is een positief SEO-signaal naar Google. Bovendien vergroot het de kans om opgenomen te worden in de ‘Mensen vragen ook’-sectie.
