Wat zijn de aftrekposten voor een zzp’er?

door | 26-07-2022 | Business

Belastingaangifte doen, het hoort erbij als ondernemer. Maar zeker als je vaak veel af moet dragen aan de Belastingdienst is het misschien niet een klusje waar je naar uitkijkt. Heb je het idee dat je misschien kansen laat liggen bij het doen van aangifte? Dan is het verstandig om te checken welke aftrekposten er zijn voor zzp’ers.

Niemand wil natuurlijk te veel belasting betalen. Het is daarom verstandig om iedere keer dat je belastingaangifte moet doen, even te controleren van welke aftrekposten je gebruik kunt maken als ondernemer. Ben jij op de hoogte van alle mogelijkheden?

ZZP'ers

Welke aftrekposten zijn er?

Kiezen tussen iPhone en Samsung

Er zijn voor zelfstandig ondernemers veel verschillende mogelijkheden voor belastingaftrek, die misschien niet allemaal voor jouw situatie van toepassing zijn. Daarom is het handig om je erin te verdiepen voor de volgende aangifte. Voor zzp’ers zijn er de zelfstandigenaftrek, startersaftrek en investeringsaftrek. In dit artikel leggen we je uit wat deze regelingen precies inhouden.

Zelfstandigenaftrek

De zelfstandigenaftrek is een post die je toe mag passen als je ondernemer bent en het urencriterium haalt van 1.225 uur per jaar. Het bedrag dat je als zelfstandigenaftrek door mag voeren is in 2022 maximaal € 6.310. Je mag dit alleen van de winst uit je onderneming aftrekken. Wanneer deze aftrekpost hoger is dan de winst die je maakt, verrekent de Belastingdienst dit in de komende negen jaar.
De hoogte van het zelfstandigenaftrek-bedrag dat je bij aangifte mag gebruiken, wordt sinds 2021 ieder jaar verlaagd. In 2023 gaat het waarschijnlijk nog om € 5.950 aan aftrek.

Startersaftrek

Als je in de afgelopen vijf jaar één jaar geen ondernemer was, mag je ook startersaftrek toepassen. Deze aftrek bedraagt in 2022 € 2.123 en komt bovenop de zelfstandigenaftrek. Dit mag je in je eerste vijf jaar als ondernemer maximaal drie keer gebruiken.
Als je als zzp’er in aanmerking komt voor deze aftrekpost, heb je ook automatisch recht op de volledige zelfstandigenaftrek. Als beide aftrekposten gezamenlijk hoger zijn dan je winst, is er sprake van een zogenoemd ‘verlies’. Dit mag je in dat geval verrekenen met andere inkomsten uit woning en winst (box 1). Heb je verder geen inkomsten, dan mag je dit verrekenen met een ander jaar.

Investeringsaftrek

De investeringsaftrek is er voor ondernemers die willen investeren in hun bedrijf. Bijvoorbeeld voor het kopen van een nieuwe computer of extra bureau. De kosten van dit soort zogeheten ‘bedrijfsmiddelen’ kun je onder bepaalde voorwaarden (gedeeltelijk) aftrekken. Investeringen van minder dan € 450 zijn uitgesloten van deze regeling.Voor investeringen zijn er verschillende soorten aftrekposten. Voor zzp’ers zijn vooral de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek en de energie-investeringsaftrek interessant. Afhankelijk van hoeveel je investeert, kun je een deel van dat bedrag aftrekken bij je aangifte.

Zakelijke kosten

Kosten die je zakelijk maakt, mag je aftrekken van je inkomsten. Het is daarbij wel belangrijk dat je duidelijk kunt maken dat je het geld inderdaad in je eigen bedrijf hebt gestoken. Onder zakelijke kosten vallen bijvoorbeeld je inschrijving bij de Kamer van Koophandel, de huur van een ruimte en verzekeringen (denk bijvoorbeeld aan een ongevallenverzekering). Overigens mag je de btw hierover niet aftrekken bij je aangifte inkomstenbelasting, dit gebeurt bij de je btw-aangifte.

Overige mogelijkheden

Naast deze opties zijn er nog enkele andere uitgaven die je soms af kunt trekken. Wanneer je bijvoorbeeld persoonlijke bezittingen gebruikt voor je werk, kun je deze in enkele gevallen ook aftrekken. Hieronder vallen onder meer kosten voor een bedrijfsruimte in je eigen woning of telefoonkosten met je privételefoon.
En ga je weleens op zakenreis, of houd je af en toe een zakelijke borrel? Ook dergelijke uitgaven mag je geheel of gedeeltelijk aftrekken bij je belastingaangifte. Hiervoor geldt een maximum van € 1.500, en er zijn enkele voorwaarden aan verbonden.

Wat is HUSTL?

Een online content platform voor jonge ondernemers.

Inspirerende content en verhalen die jou motiveren om jouw eigen toekomst te bepalen. We bieden waardevolle informatie over de start en groei van jouw business,  zodat je er zeker van bent dat je succes behaalt.

Verzorg je eigen succes! Loop je vast? Onze gratis online community helpt je verder met al je vragen.

Updates en meer!

Meer lezen?

Gerelateerde artikelen

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

Een dochteronderneming oprichten: wat zijn de voor- en nadelen?

In de wereld van ondernemen draait alles om kansen en groei. Het oprichten van een dochteronderneming kan een slimme zet zijn om je bedrijf uit te breiden en nieuwe markten te verkennen. Maar zoals bij elke strategische beslissing zijn er zowel voordelen als nadelen...

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Regel deze vier dingen wanneer je een e-commerce bedrijf hebt

Het hebben van een e-commerce bedrijf is iets wat steeds populairder wordt. Dit mag ook geen verrassing heten, want men kan veel winst behalen met dit soort bedrijven wanneer je weet wat je aan het doen bent. Sta je op het punt om met een e-commerce bedrijf te...

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

Het belang van identificatie in bedrijfskleding

In de wereld van beveiliging draait alles om het handhaven van orde, veiligheid en vertrouwen. Beveiligingspersoneel is vaak het eerste gezicht dat mensen zien wanneer ze een locatie betreden, of het nu een luchthaven, winkelcentrum, bedrijfsgebouw of evenement is. In...