Als je een eigen bedrijf gaat starten kan je dit tegenwoordig bijna niet meer doen zonder een eigen website. Wanneer je deze zelf wilt bouwen of laten maken ben je een domeinnaam nodig. Maar wat is een domeinnaam nou eigenlijk, en hoe kies je er een?
01.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een gemakkelijk te onthouden koppeling aan het adres van je website. Net zoals een huis heeft elke website een adres, dit noemen we een ip-adres. Het ip-adres bestaat uit een reeks van tien cijfers. Onder andere om het internet toegankelijker en makkelijker navigeerbaar te maken zijn domeinnamen geïntroduceerd.
Een domeinnaam is dus de naam die je intypt in de adresbalk om bij een bepaalde website te komen. In ons geval is hustl.nl de domeinnaam. Een domeinnaam bestaat uit twee delen, het eerste deel is vaak de naam van je bedrijf of hoe je site moet heten. Daarna volgt een extensie dit is vaak een landcode: nl voor Nederland, be voor België, fr voor Frankrijk, etc. De meest populaire extensie is .com, omdat deze internationaal wordt gebruikt. Naast deze extensies zijn er nog vele andere domeinextensies mogelijk als .work, .design, etc.
02.
Hoe kies je een domeinnaam?
Het is belangrijk om een goede domeinnaam te kiezen. Het is het uithangbord van je website en kan invloed hebben op hoeveel bezoekers je ontvangt. Wanneer je al een bedrijfsnaam hebt is het natuurlijk het makkelijkste om die te gebruiken als naam. Wanneer je site Nederlands is kan je ook het beste .nl als extensie gebruiken. Wanneer je nog geen bedrijfsnaam hebt is het lastiger, want dan moet je er een gaan bedenken. Hierbij zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten:
- Herkenbaar en makkelijk - Door een herkenbare en unieke naam te bedenken zullen mensen hem beter onthouden. Hiermee zorg je ervoor dat mensen makkelijk terug kunnen komen naar je website.
- Hort en simpel - Probeer je naam niet te lang en te moeilijk te maken. Dit maakt het lastiger te onthouden en je wil voorkomen dat mensen typefouten maken.
- Relevant - Met een domeinnaam die relevant is aan wat je verkoopt of doet met je site haal je de juiste mensen naar je site toe. Ook zorgt dit ervoor dat je beter vindbaar bent wanneer mensen je product zoeken.
03.
Wat kost een domeinnaam?
Het is noodzakelijk om een domeinnaam voor je website te registreren, maar daar zitten ook kosten aan verbonden. Gelukkig zijn de kosten niet hoog. Meestal betaal je een paar euro in de maand. Vaak krijg je in het eerste jaar ook nog flink wat korting.
Een .nl website is meestal zelfs nog goedkoper; namelijk minder dan 1 euro. De prijs verschilt per extensie; voor een .com domeinnaam betaal je meer dan wanneer je voor een .nl zou kiezen.
04.
Wat als een domeinnaam al bezet is?
Het kan zijn dat de domeinnaam die je hebt bedacht al bezet is. Wat nu? Als je gekozen naam al bezet is zijn er meerdere dingen die je kan doen. Eerst moet je overwegen hoe graag je de naam die je hebt bedacht wil. Vind je de naam niet heel belangrijk of ben je er nog niet aan gehecht, dan kan een andere bedenken. Is dit wel het geval dan heb je twee opties. Je zou kunnen kijken naar een andere extensie. Als de .nl variant al bezet is kan je overwegen om een .com te doen of als je een reisblog hebt een .travel bijvoorbeeld. Hiermee kan je dezelfde naam houden en is alleen de extensie anders.
Wil je toch echt de .nl versie hebben van de naam die je hebt bedacht terwijl die bezet is? Dat kan geregeld worden! Je kan de bedrijfsnaam dan overkopen van de persoon die hem in het bezit heeft. Echter moet je er rekening mee houden dat hier hoge kosten aan verbonden zitten. Regelmatig worden er enkele honderden euro’s of zelfs meer voor een domeinnaam gevraagd. Om deze reden is het belangrijk om zo snel mogelijk je domeinnaam te registreren wanneer je een eigen bedrijf begint. Als je dit niet doet en iemand is je voor kan dit tot grote problemen of hoge kosten leiden.
In deze blog heb je gelezen wat een domeinnaam is, hoe je er een kan kiezen, wat het kost en wat je moet doen als een domeinnaam al bezet is. Wil je meer weten over het registreren van je domeinnaam? Bekijk dan onze How-To!